Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

ADR Nord-Est: DMI 4.1 este încă deschis

F.A. Finanţare /

ADR Nord-Est: DMI 4.1 este încă deschis
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Valoarea totală a sumelor rambursate avizate de Organismul Intermediar Nord-Est era de 223 milioane euro, la începutul lunii august, ceea ce reprezintă aproximativ 36% din valoarea asistenţei financiare solicitate. Reamintim că la nivelul Regiunii Nord-Est alocarea financiară orientativă este de 658,7 milioane Euro.

    Pentru Regiunea Nord-Est se mai pot depune proiecte doar pe domeniul de intervenţie 4.1: "Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanţă regională şi locală". Finalitatea urmărită este realizarea unor structuri clar delimitate care să asigure o serie de facilităţi şi spaţii pentru desfăşurarea activităţilor economice de producţie şi de prestare servicii.

    În cadrul acestui domeniu de intervenţie, proiectele pot fi iniţiate de autorităţi ale administraţiei publice locale, camere de comerţ şi industrie sau alte asociaţii care reprezintă mediul de afaceri, dar şi de societăţi comerciale care se încadrează în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii, care se angajează să nu fie utilizatori exclusivi ai structurilor de afaceri pe care le vor administra. Alocarea financiară indicativă pentru acest domeniu de interventie este de 42,56 milioane euro, iar cele 18 proiecte aflate în implementare sau în diferite stadii de evaluare, acopera această alocare.

    Principale probleme în accesarea fondurilor europene

    Alături de aspectele pozitive, în implementarea proiectelor finanţate prin REGIO au fost identificate şi unele probleme. Astfel, specialiştii ADR Nord Est sunt de părere că trebuie acordată o mai mare atenţie pregătirii tuturor resurselor umane implicate în procesul implementării, întrucât s-a constatat că nu există suficientă expertiză în regiune pentru asigurarea unor servicii de dirigenţie de şantier şi management de proiect;

    Alte probleme vizează incapacitatea furnizorilor de lucrări cărora le-au fost încredinţate contractele de lucrări; experienţa acumulată în procesul de implementare a fondurilor de preaderare a fost insuficientă, iar cerinţele cu privire la întocmirea documentaţiilor în mod corect, termenele de execuţie şi calitatea lucrărilor sunt foarte greu de respectat de către constructori.

    O altă problemă a reprezentat-o scăderea prefinanţării de la 30% la 10% a fost o măsura care a pus în dificultate capacitatea beneficiarilor de a asigura resursele necesare finanţării proiectului.

    Specialişii ADR Nord Est afirmă că sunt necesare unele politici speciale din partea Guvernului şi a băncilor, în vederea sprijinirii beneficiarilor pentru asigurarea cofinanţării şi a fluxului financiar necesar implementării proiectului.

    Situaţíi mai problematice s-au întâlnit pentru Domeniul 2.1: "Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane- inclusiv construcţia/reabilitarea şoselelor de centură", în cadrul căruia procedura de atribuire a contractelor de lucrări nu a permis întotdeauna selectarea celor mai buni constructori, ceea ce a creat dificultăţi în realizarea în mod corect şi la timp a contractelor de lucrări.

    Şi legat de domeniul de intervenţie 4.3 "Sprijinirea dezvoltării micro­întreprinderilor" au apărut dificultăţi datorate faptului că nu toţi beneficiarii au fost capabili să asigure resursele financiare proprii necesare derulării proiectelor.

    Cauze principale ale rambursării cu întârziere a banilor

    Documentaţiile aferente cererilor de rambursare sunt destul de laborioase, ceea ce reclamă un efort mare şi poate crea dificultăţi atât diriginţilor de şantier şi constructorilor, cât şi beneficiarilor. Întocmirea cu întârziere sau în mod incorect a acestor documente poate crea probleme la rambursarea banilor.

    De asemenea, fiecare corecţie financiară, aplicată în conformitate cu OUG 66/2011 pentru abateri în procesul de implementare (atribuiri care nu respectă în totalitate legislaţia, calitate slabă a lucrărilor) presupune suspendarea procesului de verificare a cererilor până în momentul în care se ia o decizie definitivă referior la cuantumul corecţiei aplicate, ceea ce generează implicit întârzieri în rambursarea cheltuielilor.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Materiale

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Legea

    Internaţional