Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ADR Nord-Vest: Alocarea regională a fost depăşită cu 50%

F.A. Finanţare /

ADR Nord-Vest: Alocarea regională a fost depăşită cu 50%

Depunerea de proiecte pe ambele domenii majore de intervenţie pe Axa prioritară 5 "Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului" a fost suspendată din cauza depăşirii alocării regionale cu mai mult de 50%, ne-a precizat domnul Claudiu Cosier, director general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest.

Astfel, pe domeniul 5.1 "Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe", care are o alocare financiară orientativă în perioada 2007-2013 pentru Regiunea Nord-Vest de aproximativ 28,46 milioane euro, încărcarea este de 156%, res­pectiv o valoare solicitată de 44,37 milioane euro.

În acelaşi timp, pe domeniul 5.2 "Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice", cu o alocare de aproape 28 milioane euro, s-a ajuns la o încărcare de 244%, solicitând suma de 68,1 milioane euro.

Valoarea proiectelor contractate este de 160 milioane de lei

Până la începutul lunii mai, pe domeniul 5.1 erau contractate trei proiecte, finanţarea nerambursabilă solicitată prin proiectele contractate ajungând la aproape 16 milioane de euro. Pe lângă acestea, mai erau alte patru proiecte precontractate, potrivit domnului Claudiu Cosier, director general ADR NV.

Cel mai important proiect contractat vizează revitalizarea cetăţii Oradea în vederea introducerii în circuitul turistic. Beneficiarul este Municipiul Oradea, iar valoarea totală ajunge la aproape 36,8 milioane de lei, din care aproximativ 21,7 milioane de lei reprezintă finanţarea nerambursabilă.

Al doilea proiect presupune restaurarea patrimoniului istoric şi cultural al Consiliului Judeţean Sălaj - Clădirile Centrului Militar Judeţean, Muzeul Judeţean de Istorie Zalău şi Galeriile de Artă "Ioan Sima". Valoarea totală este de 25,4 milioane de lei, în timp ce contribuţia fondurilor nerambursabile este de peste 17,7 milioane de lei.

Un alt proiect se referă la realizarea Circuitului târgurilor medievale din Transilvania de Nord - Castelul Karolyi, din Carei, Castelul (Cetatea) Karolyi din Ardud, având drept beneficiar parteneriatul dintre Municipiul Carei şi Oraşul Ardud. Valoarea totală a proiectului este de aproape 23,2 milioane de lei, iar valoarea finanţării nerambursabile este de 18,37 milioane de lei.

Până la aceeaşi dată, pe domeniul 5.2 erau contractate tot trei proiecte, care solicitau o finanţare nerambursabilă de 13,2 milioane de euro.

Primul proiect se referă la dezvoltarea infrastructurii de turism balnear pentru sporirea atractivităţii Regiunii Nord-Vest (Turda-Sîngeorz) şi are ca beneficiar oraşul Sîngeorz-Băi în parteneriat cu municipiul Turda. Valoarea totală a proiectului este de peste 50 milioane de lei, din care finanţarea nerambursabilă reprezintă aproape 41 milioane de lei.

De asemenea, a fost contractat proiectul societăţii "Pod Serv", care vizează extinderea hotelului President din staţiunea Băile Felix. Valoarea totală este de 16,84 milioane de lei, din care în jur de 9 milioane de lei fonduri nerambursabile.

Alt proiect aprobat este cel al societăţii "Nevis Trade", care vizează extinderea hotelului Nevis, din Oradea, în valoa­re totală de 8,15 milioane de lei, din care 4,5 milioane de lei din fondurile nerambursabile.

Potrivit directorului general ADR NV, pe domeniul 5.1 au fost depuse până la începutul lunii mai 21 de proiecte la nivelul regiunii. Dintre acestea, 7 au fost respinse sau retrase de beneficiar. Pe domeniul 5.2 au fost primite 23 de proiecte, din care 9 au fost respinse.

Principalele motive de respingere a proiectelor au fost: neeligibilitatea solicitanţilor, neeligibilitatea actelor de proprietate, precum şi lipsa unor avize absolut obligatorii la cererea de finanţare.

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest (ADR NV) este organis­mul intermediar pentru Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013 în Regiunea Nord-Vest, compusă din judeţele Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu-Mare şi Sălaj.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional