Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ADR Sud-Est: Domeniile Axei 5 sunt aproape de suspendare

F.A. Finanţare /

ADR Sud-Est: Domeniile Axei 5 sunt aproape de suspendare

Un număr de şase proiecte, cu o valoare solicitată de 23,48 milioane euro, erau deja contractate, la jumătatea lunii mai, pe Axa 5 privind Dezvoltarea durabilă a turismului, Domeniul major de intervenţie 5.1 "Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe", ne-au declarat reprezentanţii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Est.

Pe aceeaşi Axă, Agenţia mai are încă şase proiecte în diferite etape de evaluare, cu o valoare solicitată de 13,88 milioane euro. În etapa de precontractare se mai aflau două proiecte, care solicită 4,16 milioane de euro.

Cumulat, valoarea asistenţei financiare nerambursabile solicitate prin cele 14 proiecte aflate în evaluare, precontractare sau contractate este de aproximativ 41,52 milioane euro, nivel ce depăşeşte cu pes­te 35% valoarea alocată regiunii pentru pe­rioada 2007-2013 pe Dome­niul 5.1.

În primele patru luni ale acestui an la nivelul regiunii Sud-Est au fost depuse 17 proiecte în cadrul domeniului major 5.1. Dintre acestea trei au fost respinse, fiind declarate neeligibile.

34 de proiecte depuse pe domeniul 5.2

Primul apel de proiecte Domeniului Major de Intervenţie 5.2 a fost lansat în aprilie 2008 şi suspendat în 19 decembrie 2008. Obiectivele acestui apel au vizat valorificarea resurselor naturale în scop turistic, diversificarea serviciilor turistice, îmbunătăţirea calităţii serviciilor de cazare, respectiv crearea sau extinderea structurilor de agrement turistic.

Dintre cele 14 proiecte acceptate în cadrul acestui apel, 9 au fost contractate, solicitând 14,76 milioane euro, iar 5 proiecte sunt în etapa de precontractare, cu o valoare solicitată totală de 5,79 milioane euro. Astfel, valoarea totală solicitată în aceste 14 reprezintă peste 63% din valoarea alocată regiunii pentru perioada 2007-2013.

Al doilea apel de proiecte aferent domeniului 5.2 a fost lansat în octombrie 2009, cu depunere din luna noiembrie. Valoarea alocată regiunii pentru acest apel de proiecte este de 10,89 milioane euro. Obiectivele celui de-al doilea apel de proiecte sunt: valorificarea resurselor naturale în scop turistic, diversificarea serviciilor turistice şi crearea sau extinderea structurilor de agrement turistic. În cadrul acestui al apel nu sunt eligibile activităţile privind structurile de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi de alimentaţie. Până la sfârşitul lunii aprilie 2010 au fost depuse 13 cereri de finanţare solicitând o valoare totală de 28,54 milioane euro. Dintre acestea trei au fost respinse sau retrase de solicitanţi în etapa de verificare a conformităţii administrative şi a eligibilităţii, iar restul de 10 proiecte se află în diferite etape de evaluare şi selectie. Valoare totală solicitată de acestea din urmă este de 23,12 milioane euro.

Astfel, având în vedere valoarea solicitată prin cererile de finanţare aflate în precontractare şi contractate în cadrul primului apel de proiecte, precum şi valoarea solicitată prin cererile de finanţare aflate în diferite etape de evaluare în cadrul celui de-al doilea apel de proiecte, rezultă că valoarea solicitată prin toate aceste 24 de proiecte este de 43,6 milioane euro, valoare ce depăşeşte cu peste 42% valoarea alocată regiunii pentru perioada 2007-2013, explică reprezentanţii ADR SE.

Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est (ADR SE) este organismul intermediar pentru Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013 în Regiunea Sud-Est, compusă din judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea.

La nivelul regiunii, în cadrul Axei prioritare 5 "Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului", Domeniul major de intervenţie 5.1 "Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe" are o alocare financiară orientativă în perioada 2007-2013 de 30,57 milioane euro. Domeniul major de intervenţie 5.2 "Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice" are o alocare de 37,70 milioane euro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional