Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

ADR Vest: Proiect de peste 5,5 milioane lei contractat pentru infrastructura de sănătate

F.A. Finanţare /

Pentru intervalul 2007-2013 alocarea financiară în cadrul Regiunii Vest pentru domeniul major de intervenţie 3.1 - Reabilitarea, modernizarea, echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate, este de 17,59 milioane euro, ne-au precizat reprezentanţii Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest).

Până la mijlocul lunii iunie au fost depuse în total 18 proiecte pe domeniul 3.1, solicitând finanţare nerambursabilă de 24,23 milioane euro. Dintre acestea, 4 proiecte au fost respinse, 13 se aflau în evaluare sau precontractare, iar unul era contractat. Având în vedere valoarea nerambursabilă solicitată de proiectele care nu au fost respinse, alocarea financiară a domeniului a fost depăşită cu 23,54%.

Proiectul contractat se referă la modernizarea şi echiparea cu aparatură a ambulatoriului integrat din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva. Valoarea totală a proiectului este de 5,63 milioane de lei, din care 4,3 milioane lei reprezintă finanţarea nerambursabilă. Beneficiarul este Consiliul Judeţean Hunedoara, conform oficialilor ADR Vest.

Două proiecte contractate pe infrastructura de servicii sociale

Alocarea financiară pentru domeniul major de intervenţie 3.2 - Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale, este de 10,08 milioane euro pentru perioada 2007-2013. Alocarea financiară a domeniului a fost depăşită cu 45,54%.

Reprezentanţii ADR Vest au precizat că pe acest domeniu au fost depuse 34 de proiecte până la mijlocul lunii iunie. Valoarea nerambursabilă solicitată a fost de 20,61 milioane euro. Dintre aces­tea, 10 proiecte au fost respinse, 22 se aflau în evaluare sau precontractare, iar două erau contractate, solicitând finanţare nerambursabilă de aproape un milion euro. Primul proiect se referă la reabilitarea şi moderinzarea căminului pentru persoane vârstnice din Jimbolia. Valoarea totală a proiectului este de 1,7 milioane de lei, din care finanţarea nerambursabilă reprezintă aproape 1,3 milioane de lei. Beneficiarul este parteneriatul dintre Primăria Oraşului Jimbolia şi Căminul pentru persoane vârstnice Jimbolia, condus şi reprezentat de Primăria Jimbolia. Al doilea proiect contractat are în vedere modernizarea şi extinderea centrului social pentru persoane vârstnice CARP Deva. Valoarea totală este de 3,46 milioane de lei, din care 2,7 milioane de lei reprezintă finanţarea nerambursabilă. Beneficiarul este Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Deva.

Alocarea pentru infrastructura educaţională a fost depăşită de peste trei ori

Domeniul 3.4 - Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formarea profesională continuă, beneficiază pentru perioada 2007-2013 de o alocare financiară de 28,87 milioane euro.

Au fost depuse 71 de proiecte, solicitând o finanţare nerambursabilă de 152,19 milioane euro. Dintre acestea 12 au fost respinse, 54 se aflau în evaluare sau precontractare, iar alte 5 proiecte erau contractate, solicitând o finanţare nerambursabilă de 5,32 milioane euro. Având în vedere că alocarea regională a fost depăşită cu 335,92%, domeniul de intervenţie a fost închis în noiembrie 2009.

Cel mai mare proiect contractat vizează reabilitarea ansamblului de clădiri şi echiparea infrastructurii educaţionale a Colegiului Naţional Decebal, din Deva. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 9,37 milioane lei, din care finanţarea nerambursabilă reprezintă 7,35 milioane lei. Beneficiarul este Primăria Municipiului Deva.

Un alt proiect , denumit "O şcoală pentru viitor" presupune reabilitarea şi echiparea celor două corpuri de clădire ale Şcolii Generale "I.G. Duca", din Petroşani. Valoarea totală a proiectului este de aproape 6,9 milioane de lei, din care finanţarea nerambursabilă este de 5,68 milioane lei. Beneficiarul este Primăria Municipiului Petroşani.

O altă lucrare contractată se referă la modernizarea Şcolii Generale "O.V. Călan" şi a Şcolii Generale Strada Unirii, corpurile de clădire A şi B. Beneficiarul este Primăria Oraşului Călan. Valoarea totală a proiectului este de 5,1 milioane de lei, din care fondurile nerambursabile reprezintă peste 4,1 milioane de lei. Pentru realizarea unui campus universitar de vară la Universitatea "Eftimie Murgu", din Reşiţa, suma totală este de 3,78 milioane lei, din care 2,3 milioane lei sunt fonduri nerambursabile, potrivit reprezentanţilor ADR Vest.

Reabilitări şi modernizări de străzi în Sângeorz Băi

Contractul de finanţare a proiectului de dezvoltare a infrastructurii de turism balnear în staţiunea Sângeorz Băi a fost încheiat în aprilie 2010 între Ministerul Dezvoltării, prin Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Vest în calitate de Organism Intermediar pentru POR 2007-2013 şi Parteneriatul dintre UAT oraş Sîngeorz-Băi şi UAT municipiul Turda, în calitate de beneficiar.

Până la jumătatea lunii iunie, fuseseră deja lansate procedurile de achiziţii de servicii de consultanţă în domeniul managementului de proiect şi servicii de audit cu termen de deschidere a ofertelor în data de 28.06.2010, potrivit domnului ing. Victor Popa, de la biroul de Achiziţii Publice al Primăriei Oraşului Sângeorz-Băi

După contractarea serviciilor de consultanţă vor fi lansa ultimele două proceduri şi anume: Lucrări de reabilitare şi modernizare infrastructură (11 străzi, parcări - 6900 mp şi alei pietonale parc -11500 mp - în oraşul Sîngeorz-Băi; 5 străzi şi parcări - 9000 mp în municipiul Turda) şi servicii de supraveghere a lucrărilor (dirigenţie de şantier). Domnul Popa estimează că aceste proceduri ar putea fi lansate în luna iulie.

Dezvoltarea infrastructurii turistice pe masivul Cozla

Dezvoltarea infrastructurii turistice pe masivul Cozla este un proiect pentru care Primăria Municipiului Piatra Neamţ a semnat un contract pentru finanţare din fonduri europene pe Axa prioritară 5_DMI 5.2.

Finanţarea nerambursabilă este de 23, 28 milioane lei, jumătate din valoarea proiectului. Cealaltă jumatate reprezintă contribuţia proprie a beneficiarului

La jumătatea lunii iunie, proiectul se afla în stadiul de evaluare a ofertelor pentru execuţie lucrări de construcţii, fiind încheiate la această dată contractele pentru publicitate, audit, supervizare de către diriginţi de şantier şi consultanţă. Coordonatorul direct este Municipiul Piatra Neamţ prin Direcţia de Implementare a Proiectelor, care are la nivel de proiect o echipă de implementare numită prin dispoziţie a primarului.

Principalele lucrări ce se vor executa vor fi complexe şi diverse (terasamente, drumuri, construcţii civile, construcţii speciale), ne-au spus reprezentanţii primăriei.

Proiectul vizeaza realizarea următoarelor obiective :

- Amenajare şi restaurare drumuri de acces la obiective, inclusiv spaţii de parcare

- Modernizare punct Belvedere

- Construire patinoar artificial de agrement

- Construire centru de servicii şi închirieri material sportiv

- Construire pârtie de schi pentru începători şi pârtie de schi pentru avansaţi, inclusiv instalaţii de transport pe cablu şi iluminat nocturn

- Amenajare traseu de drumeţie

- Asigurarea utilităţilor la obiectivele proiectului

Lucrările sunt etapizate conform graficului de lucrări ataşat proiectului tehnic şi sunt prevăzute să se finalizeze în 24 de luni.

Până la jumătatea lunii iunie s-au finalizat procedurile de achiziţii publice şi s-au încheiat contracte pe următoarele activităţi din proiect cu următorii prestatori de servicii:

- Consultanţa aferentă proiectului - SC Ancoradi Grup SRL

- Audit aferent proiect - SC Expert Cont SRL

- Publicitate aferentă proiectului - SC Rodotex SRL

- Supervizare de către diriginţi de şantier - SC Euro Buiding SRL

Activitatea de execuţie lucrări de construcţii se afla în faza de evaluare oferte care era preconizată să se încheie la sfârşitul lunii iunie. Această activitate încheie lista procedurilor de achiziţii publice (licitaţii), urmând în continuare demararea lucrărilor de construcţii după încheierea procedurii, anunţarea câştigătorului şi semnarea contractului cu acesta.

Zona Masivului Cozla va reprezenta, prin diversificarea serviciilor turistice, o complementaritate pentru obiectivele deja consacrate din regiune, asigurând o continuitate a fluxului de turişti pe întreaga perioadă a anului şi, implicit, o dezvoltare economică a zonei.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional