Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

AUDITUL ENERGETICNumărul auditorilor energetici este suficient pentru cererea actuală

F.A. Finanţare /

Prof. dr. ing. Emilia Cerna Mladin, preşedinta AAEC

Prof. dr. ing. Emilia Cerna Mladin, preşedinta AAEC

Emilia Cerna Mladin, preşedinta Asociaţiei Auditorilor Energetici din România pentru Clădiri, spune că numărul auditorilor energetici atestaţi se ridică la circa 600

Faţă de un număr de peste 80.000 de blocuri de locuinţe la nivelul întregii ţări, care ar avea nevoie de reabilitare termică, numărul auditorilor energetici atestaţi se ridică la circa 600. Programul de reabilitare termică presupune realizarea unui audit energetic care stabileşte măsuri pentru economisirea energiei, iar apoi proiectarea şi execuţia lucrărilor de reabilitare.

Doamna prof. dr. Ing. Emilia Cerna Mladin, preşedinta Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri din Româ-nia (AAEC), spune că numărul auditorilor este în creştere. "Într-adevăr nu este vorba de un număr foarte mare, dar în permanenţă se fac cursuri de pregătire a unor noi auditori. Pe de altă parte nici toate imobilele nu pot fi reabilitate în acelaşi timp. Procedura de reabilitare nu este foarte simplă şi necesită ceva timp, pentru că presupune realizarea auditului energetic, a proiectului şi execuţia propriu-zisă. Este de dorit ca întreg procesul de reabilitare termică să se deruleze pe parcursul a cel puţin cinci ani. Pentru fondurile alocate şi pentru ritmul de derulare a lucrărilor de reabilitare ritmul actual de formare de auditori energetici este suficient. Nici nu este recomandat să fie accelerat ritmul de pregătire de noi auditori pentru că riscăm să aibă parte de o pregătire superficială", ne-a declarat doamna Mladin.

Potrivit unei Directive Europene proprietarii de apartamente şi case unifamiliale vor fi obligaţi, începand cu ianuarie 2010, să prezinte un certificat energetic în cazul vânzării sau al închirierii proprietăţii respective. Deocamdată există o contradicţie între cerinţele acestei directive şi faptul că în ţara noas-tră există numai norme pentru certificarea energetică la nivel de bloc şi nu la nivel de apartament.

Pe lângă fondurile insuficiente alocate acestui program până acum, doamna Mladin ne-a mai semnalat o problemă. Este vorba despre faptul că aproape o treime dintre asociaţiile de proprietari care s-au înscris în program au renunţat după realizarea auditului energetic şi chiar a proiectelor. Acest comportament a determinat modificarea ulterioară a Legii de resort, ce prevede acum penalităţi în sensul că Asociaţia care se retrage din program trebuie să suporte cheltuielile făcute până la momentul retragerii.

În plus, doamna Mladin consideră că programul de reabilitare termică nu a avut până acum succesul scontat şi pentru că "oamenii nu au înţeles încă beneficiile investiţiei în economisirea de energie. Popularitatea programului a fost redusă şi pentru că nu existau multe exemple vizibile, în prima fază realizându-se auditul şi proiectarea."

Dar, pe măsură ce a trecut timpul şi au apărut primele clădiri reabilitate, asociaţiile de proprietari au început să înţeleagă avantajele acestui program şi înscrierea în program a crescut exponenţial. Astfel, în 2005 (primul an în care a fost lansat programul de reabilitare termică) în program s-au înscris 24 de asociaţii, în 2006, circa 600 (din care mare parte au renunţat), iar în 2007 circa 3.000 de asociaţii. Ultimele noi înscrieri nu sunt luate în calcul, considerându-se prioritară execuţia lucrărilor la blocurile deja înscrise.

Costul unui audit energetic variază în funcţie de suprafaţa construită desfăşurată a blocului, de existenţa planurilor de arhitectură şi de instalaţii din cartea tehnică a clădirii. În general, s-a constatat că preţul practicat pe piaţa acestor servicii pentru blocuri de locuinţe a fost cuprins între 0,8 şi 2 euro/mp suprafaţă desfăşurată.

Certificatul de audit energetic nu creşte preţul locuinţei, dar lipsa lui poate să îl scadă

Agenţii imobiliari nu ţin, deocamdată, cont de argumentul certificatului de audit energetic. "Legea nu ne cere", subliniază Laurenţiu Munteanu, director de vânzări la agenţia Activ Imob. Dar, chiar dacă în prezent acest certificat nu are mare importanţă, el va conta în viitor, este de părere Drăgan Ungureanu, agent imobiliar la H Imobiliare.

În momentul de faţă preţul este cel care contează şi care interesează pe potenţialii cumpărători, iar în al doilea rând contează zona în care este amplasat imobilul. "Foarte puţini clienţi au cereri specifice, exceptând zona", spune Laurenţiu Munteanu.

Totuşi, Neculai Chirila, coproprietar al agenţiei Ambient Imobiliare, spune că "omul se uită la o casă să vadă ce izolaţie termică are, dacă este de calitate, ce grosime are, dar nu este interesat de o hârtie. Nici nu ştim de unde se eliberează acest certificat".

Clienţii străini sunt mult mai interesaţi decât românii de certificarea energetică a locuinţelor. Drăgan Ungureanu spune că unii clienţi care au venit din vest (Franţa, Italia) au fost interesaţi, în schimb românii nu. "Cei de acolo se bazează mai mult pe aceste detalii pentru negocierea preţului", afirmă domnul Ungureanu.

Certificatul de audit energetic nu influenţează stabilirea preţului. De regulă, orice îmbunătăţire se exprimă printr-o creştere a preţului imobilului, dar în prezent nu mai contează aşa mult, afirmă Laurenţiu Munteanu, director vânzări la agenţia Activ Imob.

Doina Ioniţă, partener manager şi director de vânzări la agenţia City Metropola, spune că existenţa unui certificat de audit energetic nu se reflectă în majorarea preţului, dar lipsa lui poate fi folosită ca argument în scăderea preţului. Oricum variaţiile de preţ determinate de certificatul de audit energetic nu pot fi mai mari de 5%, spune Drăgan Ungureanu.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional