Romania a semnat miercuri, 26 ianuarie 2012, memorandumuri de intelegere cu Banca Europeana de Investitii si cu Banca Mondiala pentru asistenta tehnica in vederea cresterii absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune, informeaza Ministerul Afacerilor Europene.
Memorandumul cu Banca Europeana de Investitii a fost semnat de vicepresedintele acestei institutii financiare Wilhelm Molterer, iar cel cu Banca Mondiala de catre François Rantrua, seful Biroului pentru Romania al acestei banci.
Cele doua memorandumuri stabilesc cadrul general in baza caruia se vor semna acorduri de servicii intre institutiile financiare mentionate si autoritati publice din Romania implicate in gestionarea si implementarea fondurilor structurale si de coeziune.
Sprijinul orizontal va urmari, in cazul Bancii Mondiale, consolidarea capacitatii administrative a autoritatilor de management, a organismelor intermediare si a beneficiarilor publici, precum si optimizarea cadrului legislativ national si a cadrului de reglementare cu impact asupra absorbtiei fondurilor structurale si de coeziune.
in privinta Bancii Europene de Investitii, sprijinul orizontal va fi acordat pentru proiectele sau programele de investitii cofinantate sau incluse pe lista celor prevazute a fi cofinantate de acest organism financiar international. Banca Europeana de Investitii poate sprijini masuri de consolidare a capacitatii institutionale care sa contribuie la o implementare eficace, eficienta si oportuna a proiectelor. BEI poate acorda asistenta tehnica pentru a imbunatati procedurile administrative de implementare a proiectelor si poate furniza consultanta directa echipelor cheie de proiect si celor mai importante departamente care gestioneaza astfel de proiecte. Totodata, BEI poate sprijini consolidarea capacitatii si formarii profesionale a expertilor locali, in vederea implementarii unor astfel de proiecte.
Prin aceste memorandumuri de intelegere, Romania nu isi asuma angajamente financiare suplimentare fata de cele deja asumate prin programele operationale derulate deja, respectiv asigurarea contributiei nationale de 15-20% la asistenta tehnica implementata prin fondurile structurale si de coeziune.
Un memorandum similar celor semnate la 26 ianuarie 2012 este in curs de negociere cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).