Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Banca Nationala ar putea facilita acordarea de credite pentru cladiri verzi

I.D. Finanţare /

Romania Green Building Council (Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi) in parteneriat cu WWF- Romania au organizat marti, 27 martie, un workshop pe tema implementarii programului "Ipoteca Verde", ce faciliteaza constructia de cladiri eficiente energetic.

Workshop-ul a oferit informatii despre cadrul legislativ necesar implementarii unui astfel de program ce incurajeaza constructia cladirilor eficiente energetic si cu impact redus asupra mediului. Programul reprezinta o oportunitate pentru Romania de a fi printre primele tari din regiune care introduce un instrument financiar inovativ ce tine de reducerea costurilor la energie, imbunatatirea securitatii energetice si accelerarea adoptarii unor tehnologii, materiale si tehnici de constructii mai bune.

Acest proiect pilot urmareste obtinerea unui mediu controlat prin consortiul dintre o banca, un dezvoltator imobiliar si un auditor energetic care sa implementeze conceptul de ipoteca verde si sa demonstreze beneficiile financiare, sociale si de mediu ale acesteia.

"Daca simularile trimise din partea initiatorilor acestui program precum si evaluarile efectuate de experti vor demonstra reducerea cheltuielilor de intretinere acoperind totodata investitia financiara in plus necesara pentru eficientizarea din punct de vedere energetic a unei cladiri, banii recuperandu-se prin economiile care se fac in timpul existentei si utilizarii constructiei, o sa pot propune colegilor mei de specialitate o regandire a reglementarilor legislative ale Bancii Centrale", a declarat Bogdan Olteanu, Vice-Guvernator Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Aplicabilitatea unui astfel de produs a fost demonstrata de catre Andrew Prelea, CEO Ozone Homes, in cadrul ansamblului de locuinte Avalon Residence ce a fost construit folosind tehnologii si solutii inovative cu un impact redus asupra mediului. Studiul privind reducerea costurilor cu utilitaile a fost realizat pe perioada iernii luand in considerare factori climaterici standard, insa in conditiile meteo extreme asemanatoare cu cele ce au fost observate in perioada iernii 2011 si 2012, s-au inregistrat reduceri de cost

mult mai puternice datorate consumului mai redus de energie, a declarat Andrew Prelea.

In ceea ce priveste perspectivele viitoare, Comisia Europeana a modificat Directiva Performantei Energetice care a devenit mai drastica si cere performanta energetica mai mare. Calificarea energetica A++ a cladirilor, pentru cladirile noi, precum si aducerea cladirilor existente la nivelul Calificari energetice A este destul de greu de obtinut, in conditiile actuale de piata, iar in urmatorul deceniu se vor cere cladiri cu consum aproape zero net energie. Consiliul Roman pentru Cladiri Verzi sustine o implementare mai rapida a acestei directive. Pe masura ce pretul energiei va creste si pretul tehnologiilor eficiente energetic va fi tot mai mic, nevoia de ipoteci verzi va creste. Nu in ultimul rand, cladirile eficiente energetic vor ajunge sa domine piata si toate ipotecile vor deveni ipoteci verzi, a declarat Steven Borncamp, Presedinte Romania Green Building Council.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional