Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Casa verdeUnităţile administrativ-teritoriale au fost mult mai active în a doua sesiune, urmează hotelurile

F.A. Finanţare /

Unităţile administrativ-teritoriale au fost mult mai active în a doua sesiune, urmează hotelurile

Programul "Casa Verde" a atras, în cele două sesiuni de depunere a dosarelor, un număr de 389 de proiecte. Dacă în prima sesiune au fost depuse 151 de proiecte, în a doua sesiune, interesul unităţilor administrativ-teritoriale pare să fi crescut, dacă avem în vedere numărul de 238 de dosare depuse. Acest rezultat peste aşteptări a fost favorizat şi de prelungirea termenului-limită, de la 30 septembrie, la 9 octombrie, ca un răspuns la solicitările venite din partea potenţialilor beneficiari. La mijlocul lunii octombrie, erau încă în analiză dosarele depuse în prima sesiune, urmând ca rezultatele să fie trans-mise separat, prin ordinul ministrului, ne-a precizat doamna Alina Clonţ, din departamentul relaţii mass-media din cadrul Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Ultimele modificări aduse ghidului de finanţare se referă la posibilitatea ca hotelurile şi alte structuri de cazare să acceseze fonduri puse la dispoziţie prin program. În acest sens, urmează să fie organizată o sesiune distinctă pentru depunerea proiectelor, a adăugat sursa citată.

Pe lângă necesitatea de a avea ca obiect principal de activitate "Hoteluri şi alte untiăţi de cazare similare" conform CAEN - diviziunea 55, grupa 551, clasa 5510, operatorii economici care vor să se înscrie în program mai trebuie să îndeplinească şi următoarele criterii: "să funcţioneze şi să aibă activitate economică de cel puţin 6 luni la data depunerii cererii de finanţare, să nu fie insolvabili, în stare de reorganizare judiciară sau faliment, în încetare de plăţi sau în stare de insolvenţă, să nu aibă suspendate activităţile economice, să aibă îndeplinite obligaţiile exigibile de plată a taxelor, impozitelor şi contribuţiilor către bugetul de stat, bugetul local şi Fondul pentru Mediu".

De asemenea, operatorii economici care doresc să acceseze acest program trebuie să nu sponsorizeze activităţi cu efect negativ asupra mediului, să nu fie consideraţi "Firmă în dificultate", să deţină contribuţia proprie necesară implementării proiectului şi să se angajeze în vederea susţinerii acesteia.

O altă condiţie este ca valoarea totală a ajutoarelor de minimis (n.r. ajutor de stat care nu depăşeşte într-o perioadă determinată de timp plafonul prevăzut de reglementările comunitare în vigoare) acordate operatorului economic pe o perioadă de 3 ani consecutivi, cumulată cu valoarea alocării financiare acordate în baza schemei de minimis aprobată, să nu depăşească echivalentul în lei, la data depunerii cererii de finanţare, a 200.000 euro (100.000 euro în cazul operatorilor economici care activează şi în sectorul transporturilor), potrivit noului ghid de finanţare .

Din suma totală de 310 milioane de lei disponibilă în 2009, 210 milioane lei urmează să fie atribuite unităţilor adminis-trativ-teritoriale, iar restul de 100 de milioane lei vor fi repartizate proiectelor operatorilor economici - hoteluri şi unităţi de cazare.

De asemenea, dacă unităţile adminis-trativ - teritoriale pot primi finanţare până la nivelul de 80% din costurile eligibile, în schimb, agenţii economici pot beneficia doar până la pragul de 50% din cheltuielile eligibile.

Programul "Casa Verde" are în vedere înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire cu sisteme care utilizează energia solară, energie geotermală şi energie eoliană sau alte sisteme care conduc la îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului.

Pentru fiecare unitate administrativ-teritorială a fost stabilită o valoare maximă pentru care pot depune proiecte, în funcţie de numărul de locuitori. Astfel, unităţile teritoriale cu un număr mai mic de 3.000 de locuitori pot obţine maxim 500.000 lei, cele între 3.000 şi 20.000 de locuitori pot accesa suma de 1 milion de lei, între 20.000 şi 50.000 de locuitori, maxim 2 milioane de lei, între 50.000 şi 100.000 de locuitori, 3 milioane de lei, iar unităţile peste 100.000 de locuitori pot obţine până la 4 milioane de lei.

Unităţile administrativ-teritoriale pot depune proiecte atât în nume propriu, pentru imobilele aflate în proprietatea ori în administrarea lor, dar şi în numele asociaţiilor de proprietari/locatari care au sediul pe raza administrativă a res-pectivelor unităţi administrativ -teritoriale.

Companiile primesc finanţare nerambursabilă ca să producă energie verde

Societăţile din domeniul energetic pot beneficia de finanţare nerambursabilă pentru a produce energie din surse regenerabile prin "Programul privind producerea energiei din surse regenerabile: eoliană, geotermală, solară, biomasă şi hidro", depunând proiecte spre finanţare din Fondul pentru mediu.

Prin punerea în funcţiune de noi capacităţi de producere a energiei din surse regenerabile se urmăresc şi alte obiective precum dezvoltarea economică locală, protecţia mediului prin reducerea emisiilor poluante şi combaterea schimbărilor climatice.

De fondurile furnizate prin program pot beneficia operatorii economici, fie că sunt întreprinderi mari sau întreprinderi mici sau mijlocii (IMM), care au însă înscrisă, în statutul societăţii, activitatea privind producţia de energie electrică sau termică, corespunzătoare Diviziunii 35 din codurile CAEN: "Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat".

Companiile care obţin finanţarea au, însă obligaţia de a menţine investiţia realizată în cadrul programului în regiunea respectivă pentru o perioada de cel puţin 5 ani după finalizarea sa, dacă beneficiarul este întreprindere mare şi cel puţin 3 ani după finalizare dacă beneficiarul este IMM.

Conform ghidului de finanţare, pentru ca un proiect să fie eligibil se impune întocmirea unui studiu de fezabilitate care să includă utilitatea şi eficienţa investiţiei, potenţialul şi disponibilitatea sursei regenerabile, analiza de risc şi indicatorii financiari. De asemenea, capacitatea de producţie a unităţii energetice nu poate depăşi 10 MW. Investiţia poate viza nu doar construirea de unităţi noi de producţie, cât şi extinderea unei unităţi existente sau transformarea fundamentală a procesului de producţie din aceasta. 

Suma prinsă în bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu pentru programul din 2009 este de 305.055.000 lei.

Suma maximă ce poate fi acordată pentru un proiect, în cadrul unei sesiuni de finanţare, este în valoare de 30 milioa-ne lei, reprezentând maxim 50% din valoarea totală eligibilă a proiectului, pentru întreg teritoriul României, cu excepţia cazului în care beneficiarul are sediul social sau punctul de lucru la care se implementează proiectul în Regiunea Bucureşti-Ilfov, unde finanţarea se acordă în cuantum de maxim 40% din valoarea totală eligibilă a proiectului. Un solicitant poate depune, în cadrul sesiunii de finanţare, maxim două proiecte.

Până în a doua parte a lunii octombrie nu fusese încă iniţiată o sesiune de finanţare pentru acest program, dar acest lucru era prevăzut să aibă loc în viitorul apropiat, conform reprezentanţilor Administraţiei Fondului pentru Mediu.

TOP "Casa Verde" pentru sesiunea a II-a

22 proiecte Iaşi

20 proiecte Constanţa

17 proiecte Galaţi

14 proiecte Cluj

13 proiecte Dâmboviţa

13 proiecte Dolj

12 proiecte Prahova

9 proiecte Bacău

8 proiecte Olt

7 proiecte Giurgiu

7 proiecte Vâlcea

6 proiecte Argeş

6 proiecte Braşov

6 proiecte Neamţ

6 proiecte Suceava

5 proiecte Alba

5 proiecte Caraş-Severin

5 proiecte Teleorman

4 proiecte Gorj

4 proiecte Mureş

4 proiecteTulcea

4 proiecte Vrancea

3 proiecte Bihor

3 proiecte Botoşani

3 proiecte Bucureşti

3 proiecte Buzău

3 proiecte Călăraşi

3 proiecte Harghita

3 proiecte Hunedoara

3 proiecte Maramureş

3 proiecte Sălaj

3 proiecte Sibiu

3 proiecte Vaslui

2 proiecte Ilfov

1 proiect Arad

1 proiect Bistriţa-Năsăud

1 proiect Brăila

1 proiect Covasna

1 proiect Ialomiţa

1 proiect Timiş

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional