Consiliul Judetean Alba a inaintat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice o serie de propuneri de modificari legislative vizand, in special o mai buna gestionare a resurselor financiare locale.
In cadrul intalnirii Consiliului Consultativ pentru Regionalizare, desfasurata la sfarsitul saptamanii trecute la Tulcea, Florin Roman, vicepresedinte al Consiliului Judetean Alba, a declarat:
"Am discutat aceste propuneri la intalnirea de la Tulcea si ele au intrunit sprijinul expres al domnului Marian Oprisan, Presedintele Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania si al domnului Liviu Dragnea, Ministrul Administratiei si Dezvoltarii Regionale, precum si sprijinul celorlalte judete din tara. Sunt masuri prin care anumite fonduri pot ramane la nivel judetean spre a fi folosite pentru a crea dezvoltare economica si locuri de munca.
Am primit asigurarea ca, pana in luna august, propunerile noastre vor fi discutate in cadrul Guvernului.
Tot la Tulcea am discutat si despre insolventa administratiilor publice si am propus realizarea unei distinctii clare intre acei primari care cheltuie fara sursa de finantare si cei care raman cu datorii din cauza ca finantatorul nu isi onoreaza obligatiile. Nu e normal ca o Primarie sa aiba de suferit pentru ca banii alocati printr-un program guvernamental, de exemplu, nu au mai venit."
Propunerile Judetului Alba sunt urmatoarele:
- Din impozitul pe venit incasat la bugetul de stat la nivelul fiecarei unitati administrativ teritoriale se propune ca o cota de 47% (fata de 41,75 % actual) sa fie alocata la bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor, o cota de 13% (fata de 11,25% actual) sa fie alocata la bugetul local al judetului, o cota de 22% (fata de 18,5% actual) sa fie alocata intr-un cont distinct pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraselor si municipiilor precum si a bugetului local al judetului.
- Din sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale si din cota de 22% (fata de 18,5% actual), o cota de 27% se aloca bugetului propriu al judetului, iar diferenta se repartizeaza bugetelor locale ale comunelor, oraselor si municipiilor.
- O cota de 25 % din redeventele miniere pentru activitati de exploatare ale tuturor detinatorilor de licente/permise de exploatare de pe teritoriul judetului, sa fie virata la bugetul local al judetului.