Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Comisia Europeana intrerupe platile pe 5 axe POR

A.D. Finanţare /

Comisia Europeana a decis sa treaca in presuspendare cinci din cele sase axe ale Programului Operational Regional. Astfel, pentru o perioada de maxim doua luni, Comisia nu va efectua plati in contul cererilor de rambursare verificate de autoritatea de management din cadrul Ministerului Dezvoltarii. Vor fi blocate decontari de cheltuieli in valoare de aproxomativ 200 de milioane de euro. Decizia nu va afecta, insa, pentru moment, beneficiarii, dau asigurari reprezentantii MDRT.

Axele vizate sunt Axa 1 - Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor, Axa 3 - Imbunatatirea infrastructurii sociale, Axa 4 - Sprijinirea mediului de afaceri, Axa 5 - Dezvoltarea durabila si promovarea turismului, Axa 6 - Asistenta tehnica. Practic, singura axa scutita de aceasta masura este Axa 2 - Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale.

Masura a fost adoptata de Comisia Europeana ca urmare a unei misiuni de audit derulate la nivelul POR in perioada februarie-mai 2012. In timpul misiunii au fost verificate achizitiile publice desfasurate de beneficiari. In urma acestora s-a evidentiat faptul ca, in cursul anului 2011, achizitiile publice desfasurate de beneficiari nu s-au derulat in conformitate cu legislatia in vigoare.

Ministrul dezvoltarii regionale si turismului, Eduar Hellvig da vina pe managementul vechii conduceri a ministerului.

Actuala conducere a ministerului a adoptat sau are in curs de adoptare o parte din masurile solicitate de Comisia Europeana. Acestea se refera la: separarea atributiilor de verificare a achizitiilor publice de restul atributiilor de verificare a cererilor de rambursare depuse de beneficiari; verificarea achizitiilor publice derulate de beneficiari chiar inainte de verificarea cererilor de rambursare, respectiv evaluarea performantei Organismelor Intermediare, pentru o perioada de trei luni.

Rezultatele acestor masuri adoptate ar trebui sa conduca la consolidarea sistemului de management si control al POR si, pe viitor, la evitarea unor eventuale masuri de suspendare, ca decizie extrema aplicată de CE. In prezent, la nivelul POR se deruleaza o misiune pentru auditul de sistem al programului, care ar trebui să evidentieze ca masurile adoptate sunt eficiente, au adaugat reprezentantii Minsiterului.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional