Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Comisia Europeana reia platile POR

A.D. Finanţare /

Platile pentru Programul Operational Regional se reiau pentru patru din cele cinci axe presuspendate anul trecut, respectiv 1, 3, 4 si 5. Singura axa care ramane presuspendata este axa 6 (asistenta tehnica POR), o decizie in acest sens urmand sa fie luata, cel mai probabil, in luna mai, au anuntat reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).

In perioada urmatoare Comisia Europeana va rambursa Romaniei fonduri de circa 260 milioane de euro, aferente platilor efectuate de statul roman pentru beneficiarii POR pentru a nu bloca programul.

Decizia a fost luata ca urmare a aplicarii, la nivelul MDRAP si a altor institutii romanesti, a masurilor de ajustare a sistemului de management al programului.

Astfel, la cererea Comisiei, MDRAP a infiintat in cadrul autoritatii de Management POR si al organismelor intermediare (n.r. ADR-uri) compartimente specializate pentru verificarea achizitiilor publice si a conflictului de interese. De asemenea, MDRAP a analizat modul in care organismele intermediare isi indeplinesc atributiile de verificare a achizitiilor publice.

In plus, AM-POR a acceptat corectia forfetara de 10%, impusa pentru achizitiile publice lansate inainte de 1 octombrie 2011, in cadrul axelor prioritare 1, 3 si 5, in acest sens, fiind adoptata HG nr. 1160/2012.

Pe langa aceste masuri specifice POR, CE mai identificase faptul ca sistemul de verificare ex-ante a conflictului de interese din partea UCVAP nu este adecvat. In acest sens, a fost modificata HG nr. 925/2006, prin care au fost intarite atributiile UCVAP.

Masura presuspendarii Programului Operational Regional a fost dispusa de Comisia Europeana in octombrie 2012. Motivul presuspendarii a constat in faptul ca verificarile Autoritatii de Management nu au fost suficient de riguroase, astfel incat sa poata detecta abaterile de la prevederile legislatiei in achizitiilor publice intalnite in atribuirea contractelor incheiate in cadrul contractelor de finantare POR.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional