Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Evolutie buna pentru POR in 2012

A.D. Finanţare /

Dan Nicula, directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov (stanga) si Laurentiu Caprian, seful serviciului "Autoritatea de management pentru POR", din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (dreapta).

Dan Nicula, directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov (stanga) si Laurentiu Caprian, seful serviciului "Autoritatea de management pentru POR", din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (dreapta).

Rata de contractare si absorbtie fondurilor europene prin Programul Operational Regional au crescut accelerat in anul 2012. Numai in primele noua luni ale acestui an au fost semnate in jur de 700 contracte de finantare prin POR, solicitand o finantare nerambursabila de aproape 500 milioane de euro. In prezent nu exista riscul pierderii de fonduri europene, deoarece in jur de 90% din alocarea totala a Programului la nivel national (4,1 miliarde euro) a fost contractata, a afirmat Laurentiu Caprian, seful serviciului "Autoritatea de management pentru POR", din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului.

Platile efectuate catre beneficiari reprezinta 32,6% din alocare, iar ponderea sumelor rambursate de Comisia Europeana (n.r. rata de absorbtie) se situeaza la nivelul de 21,2%.

Anul urmator urmeaza sa fie lansata si noua schema de finantare cu fonduri europene pentru reabilitarea termica a blocurilor de locuinte. Programul va avea o valoare totala de 300 milioane de euro, din care 182,4 milioane euro reprezinta componenta nerambursabila. In perspectiva, programul ar putea fi extins si la scoli si spitale, adauga domnul Caprian.

La nivelul regiunii de dezvoltare Bucuresti-Ilfov, au fost aprobate plati prin POR in valoare de aproximativ 53 milioane euro (240 milioane lei), in contextul unei alocari de 360 milioane euro. Pana la sfarsitul anului curent ar putea fi contractate integral fondurile alocate regiunii, a precizat Dan Nicula, directorul general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov.

In doua-trei saptamani urmeaza sa fie semnat contractul de finantare pentru cel mai mare proiect la nivelul regiunii Bucuresti-Ilfov, vizand realizarea unui pasaj subteran in Capitala, la Piata Sudului. Valoarea totala a proiectului este de 127,14 milioane lei, din care finantarea nerambursabila reprezinta 96,4 milioane lei.

Unul dintre proiectele mari aflate in implementare in Bucuresti prin POR presupune consolidarea, reabilitarea si extinderea Liceului "Iulia Hasdeu", din Sectorul 2. Proiectul are o valoare totala de 48,3 milioane lei, din care aproape 39 milioane lei reprezinta fonduri nerambursabile. Lucrarile au inceput in luna aprilie a anului curent si urmeaza sa fie incheiate in octombrie 2013.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional