FONDURI EUROPENEADR Centru: Peste 41 de milioane lei pentru reabilitarea străzilor din Zlatna
Contracte de peste 104 milioane lei au fost semnate între Agenţia pentru Dezvoltare Regională Centru şi beneficiarii Programului Operaţional Regional (POR) de la începutul acestui an şi până în luna aprilie, potrivit domnului Simion Creţu, director general ADR Centru.
Dintre cele 25 de contracte semnate în 2011, un număr de cinci au valori de peste cinci milioane lei. Aceste proiecte vizează reabilitarea infrastructurii rutiere, amenajarea de spaţii urbane sau modernizarea unităţilor de învătământ.
Cel mai mare contract semnat în 2011 se ridică la suma de 41,75 milioane lei şi are în vedere reabilitarea şi modernizarea străzilor din oraşul Zlatna şi localităţile aparţinătoare judeţului Alba. Din această sumă, 29 de milioane lei reprezintă valoarea solicitată din Fondul European de Dezvoltare Rurală (FEDR), iar 3,86 milioane lei este cofinanţarea din bugetul de stat. Beneficiarul proiectului, Primăria Oraşului Zlatna, va contribui la proiect cu 8,83 milioane lei. Contractul de finanţare a fost semnat la data de 23 martie 2011.
Primăria Municipiului Braşov a semnat în luna februarie două contracte cu ADR Centru însumând peste 30 milioane de lei. Astfel, proiectul de realizare a unui pasaj rutier de cale ferată pe str. Independenţei din Braşov are un buget de 25,47 milioane lei, din care suma solicitată din FEDR este de 15,23 milioane lei. Din bugetul de stat a fost alocată pentru acest proiect suma de 3,34 milioane lei. Contribuţia beneficiarului va fi de 6,89 milioane lei. Contractul de finanţare a fost semnat la data de 25 februarie 2011.
În aceeaşi zi a fost semnat şi contractul pentru amenajarea Pieţei Unirii din Braşov. Proiectul va presupune costuri de 5,4 milioane lei. Finanţarea din FEDR se ridică la 3,4 milioane lei, contribuţia bugetului de stat fiind de 746.000 lei. Primăria Braşov va contribui la proiect cu suma de 1,26 milioane lei.
Sume importante se vor îndrepta şi către oraşul Râşnov. Proiectul de extindere a Şcolii Generale numărul 2 va beneficia de o finanţare de 8,94 milioane lei. Suma alocată prin FEDR este de 5,9 milioane lei, iar bugetul de stat va contribui cu aproximativ 900.000 lei. Primăria Râşnov a alocat un buget de 2,1 milioane lei pentru implementarea acestui proiect. Contractul de finanţare a fost semnat la data de 18 martie 2011.
Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe va implementa un proiect de amenajare a spaţiilor pietonale din centrul istoric al oraşului. Contractul de finanţare a fost semnat la data de 23 februarie 2011. Valoarea integrală a proiectului este de 5,91 milioane lei, din care 3,54 milioane lei vor fi acordate din FEDR. Statul a alocat o finanţare de 778.000lei, iar Primăria Sfântu Gheorghe va contribui cu suma de 1,59 milioane lei.
Peste 200 de contracte semnate
Numărul de proiecte contractate în cadrul POR în Regiunea Centru a ajuns la peste 200, fiind angajate circa 65% din fondurile nerambursabile puse la dispoziţia regiunii, aproximativ 1,17 miliarde lei contractaţi.
Cel mai mare interes l-a prezentat Axa prioritară 4, destinată Sprijinirii mediului de afaceri regional şi local, unde s-au depus cele mai multe proiecte.
"Numărul mare de proiecte depuse pe DMI 4.3 se justifică prin proiectele cu valoare mică ce se pot depune spre finanţare, în comparaţie cu celelalte domenii ale programului, suma maximă de finanţare ce se poate solicita de către o microîntreprindere fiind de maxim 200.000 euro din bugetul de peste 25 milioane euro alocat domeniului", ne-a explicat domnul Simion Creţu.
Au fost efectuate către beneficiari plăţi efective de 55 milioane euro (aproape 225 milioane lei), în cadrul a 220 cereri de rambursare. Valoarea se ridică la circa 12,5% din totalul fondurilor care trebuie consumate până la finalul anului 2015.
De asemenea, au fost achitate 83 de cereri de prefinanţare, în valoare de peste 49 milioane euro, adică încă aproape 12 procente din cele 439,09 milioane euro (aproximativ 1,8 miliarde lei) de care dispune regiunea Centru.
Doar Axa 1 rămâne deschisă
Datorită faptului că s-au solicitat cu circa 150% mai mulţi bani decât fonduri disponibile, în perioada 2009 - 2010 s-a suspendat majoritatea domeniilor majore de intervenţie ale programului Regio, de la nivelul Regiunii Centru. Aşadar, în anul 2011, mai sunt deschise pentru depunere de proiecte subdomeniile Axei Prioritare 1, pentru Polul de creştere Braşov şi polii de dezvoltare urbană Sibiu şi Târgu Mureş, precum şi domeniul 3.3 destinat îmbunătăţirii dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. În acest an nu vor mai fi lansate cereri de depuneri de proiecte.
"Dacă în perioada 2007-2010, activitatea ADR Centru a fost axată preponderent pe promovarea Programului Regio, pe depunerea şi evaluarea proiectelor, acum, când în majoritatea lor proiectele sunt contractate ori sunt în curs de contractare, activităţile ADR Centru se concentrează pe cheltuirea fondurilor corect şi transparent, pe monitorizarea implementării activităţilor propuse de beneficiari în proiecte, precum şi pe atingerea obiectivelor stabilite. Scopul ADR Centru este acum de a transforma proiectele, respectiv bibliorafturi pline de documente şi planşe, în fapte concrete, în echipamente, în străzi, şcoli, policlinici, spitale decente, în noi locuri de muncă şi oraşe competitive, care atrag investitori, adică în proiecte de succes", ne-a declarat domnul Simion Creţu.
Obiectivul ADR Centru pentru anul 2011 este de a creşte procentul de fonduri angajate şi de a contracta până la 90% din valoarea fondurilor alocate la nivel regional.