Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

Fonduri europeneContracte prin POR în valoare de peste şase miliarde de lei

F.A. Finanţare /

Elena Udrea, Ministrul Dezvoltării

Elena Udrea, Ministrul Dezvoltării

La sfârşitul acestui an, autorităţile speră ca plăţile către beneficiari să urce vertiginos la 2,7 miliarde de lei

Ministerul Dezvoltării a înregistrat, până la sfârşitul lunii ianuarie, 3.415 de proiecte depuse spre finanţare prin Programul Operaţional Regional (POR). Oficialii ministerului ne-au declarat că valoarea totală a acestor proiecte este de 32,84 miliarde de lei.

Din totalul proiectelor depuse, au fost aprobate 736, cu o valoare totală de 7,55 miliarde de lei. Alte 1.666 de proiecte erau, la începutul lunii februarie, în diferite etape ale procesului de evaluare.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Dezvoltării, până la 31 ianuarie 2009, au fost semnate 581 de contracte pentru întregul program, cu o valoare totală de 6,4 miliarde de lei. Contribuţia UE (Fondul European de Dezvoltare Regională) la finanţarea acordată este de 4,33 miliarde de lei.

Axa 2 a POR cumulează contracte semnate de peste 4,2 miliarde de lei

98 de contracte în valoare totală de 4,27miliarde de lei au fost semnate în cadrul domeniului major de intervenţie DMI 2.1 "Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane - inclusiv construirea/reabilitarea şoselelor de centură" a Axei 2 a POR. Contribuţia UE este de 3 miliarde de lei. Pentru DMI 3.1 "Reabilitarea / modernizarea / echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate" din cadrul Axei 3 au fost semnate 13 contracte în valoare totală de 127,11 milioane de lei, iar pentru DMI 3.2 "Reabilitarea / modernizarea / dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale" au fost contractate 28 de proiecte în valoare totală de 80,82 milioane de lei.

DMI 3.3 "Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă" din cadrul Axei 3 a POR avea semnate, la începutul lunii februarie, trei contracte în valoare totală de 139,40 milioane lei, iar DMI 3.4 "Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă" - 39 contracte de 301,91 milioane de lei, din care contribuţia UE este de 210,92 milioane lei;

Pentru DMI 4.1 "Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanţă regională şi locală" din cadrul Axei 4, ministerul a semnat trei contracte în valoare totală de 123,60 milioane de lei, în timp ce pentru DMI 4.3 "Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor" - 319 contracte de 195,61 milioane de lei.

Alte 16 proiecte au fost contractate în cadrul DMI 5.1 "Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea / modernizarea infrastructurilor conexe" al Axei 5 a POR. Valoarea totală a contractelor este de 498,07 milioane de lei, din care contribuţia UE este de 329,65 milioane de lei.

Pe DMI 5.2 "Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice", au fost semnate 27 contracte în valoare totală de 463,78 milioane de lei, iar pe DMI 5.3 "Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică" - şapte contracte de 6,47 milioane de lei.

DMI 6.1 "Sprijinirea implementării, managementului şi evaluării Programului Operaţional Regional" avea, la începutul lunii februarie, 18 contracte semnate în valoare totală de 150,1 milioane de lei, iar DMI 6.2 "Sprijinirea activităţilor de publicitate şi informare privind POR" a Axei 6 a POR - zece contracte de 40,82 milioane de lei.

114 licitaţii organizate, din care 74 au fost adjudecate

Până la începutul lunii februarie, au fost organizate 114 licitaţii pentru care s-au încheiat 74 contracte de lucrări, ne-au declarat reprezentanţii Ministerului Dezvoltării. "În anul 2010, estimăm că vor fi organizate aproximativ 116 licitaţii pentru atribuirea contractelor de lucrări aferente proiectelor finanţate din POR", ne-au mai spus oficialii ministerului.

Plăţile efectuate beneficiarilor - peste 900 milioane de lei

Plăţile totale efectuate în cadrul POR până la începutul lunii februarie sunt de 904,85 milioane de lei, din care 882,96 milioane de lei reprezintă contribuţia UE. Este vorba despre prefinanţări acordate beneficiarilor în valoare de 758,98 milioane de lei şi rambursări de 123,98 milioane de lei.

Până la sfârşitul anului 2010, Ministerul Dezvoltării estimează că se vor plăti aproximativ 2,739 miliarde de lei din Fondul European de Dezvoltare Regională (inclusiv plăţile realizate în anii 2008 şi 2009), reprezentând prefinanţări şi rambursări către beneficiarii POR. Din această sumă, plăţile efectuate numai în cursul anului curent vor fi de aproximativ 1,856 miliarde de lei.

Valoarea totală a lucrărilor în curs de execuţie în anul 2010 va fi de aproximativ 1,335 miliarde de lei, estimează conducerea Ministerului Dezvoltării. Implementarea proiectelor finanţate prin POR nu presupune numai încheierea de contracte de lucrări, ci şi contracte de servicii, achiziţii de bunuri etc. care nu pot fi evidenţiate în activitatea de monitorizare a autorităţilor centrale.

Programul Operaţional Regional (POR), care are şase axe de dezvoltare, este finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). Bugetul total alocat POR este de aproximativ 4,4 miliarde de euro în primii şapte ani după aderare (2007-2013). Finanţarea UE reprezintă aproximativ 84% din bugetul POR. Restul provine din fonduri naţionale, cofinanţare publică (14%) şi cofinanţare privată (2%).

Axa 1: Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere (30% din bugetul alocat POR).

Axa 2: Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport (20,35% din bugetul alocat POR).

Axa 3: Îmbunătăţirea infrastructurii sociale (15% din bugetul POR).

Axa 4: Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local (17% din bugetul alocat POR).

Axa 5: Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului (15% din bugetul alocat POR).

Axa 6: Asistenţă tehnică (2,65% din bugetul alocat POR).

Până la finele anului trecut, Ministerul Dezvoltării a înregistrat, în cadrul Axei 1 - poli urbani de creştere, cinci planuri integrate de dezvoltare pentru oraşele Craiova, Braşov, Iaşi, Constanţa şi Ploieşti. Astfel, până la sfârşitul lui 2009, au fost aprobate planurile pentru Iaşi, Craiova şi Braşov.

În ceea ce priveşte secţiunea poli de dezvoltare a Axei 1, au fost depuse, anul trecut, tot cinci proiecte integrate de dezvoltare urbană (PIDU) pentru oraşele Râmnicu Vâlcea, Suceava, Galaţi, Piteşti şi Brăila.

PIDU Râmnicu Vâlcea a fost admis cu cinci proiecte în valoare totală de 22,5 milioane de euro, fiind, la finele anului trecut, în proces de evaluare, iar PIDU Galaţi a fost acceptat tot cu cinci proiecte de 19,9 milioane de euro, fiind tot în proces de evaluare.

La secţiunea centre urbane, au fost depuse, în 2009, 89 de PIDU, care cuprind 299 de proiecte în valoare totală de 873,1 milioane de euro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional