Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Fonduri europeneFonduri europene pentru investiţii în turism

F.A. Finanţare /

Fonduri europene pentru investiţii în turism

Bogdan ZAVAL, project manager

Studiile realizate pentru ţara noastră identifică zonele dezvoltate din punct de vedere turistic, dar care nu se ridică la nivelul celor din ţările vecine, şi cele care au un potenţial turistic ridicat, unde sunt permise încă investiţii noi.

Pentru dezvoltarea acestor zone şi creşterea atractivităţii din punct de vedere turistic, avem nevoie de proiecte viabile de investiţii pentru care sunt alocate în perioada de programare 2007-2013 fonduri europene nerambursabile.

Programele de finanţare pentru turism pot fi accesate atât pentru mediul urban, cât şi pentru mediul rural.

Pentru investiţiile turistice din mediul urban se pot obţine ajutoare financiare nerambursabile prin Programul Operational Regional (POR). Fondurile sunt împărţite la cele opt Regiuni de Dezvoltare, iar Organismul Intermediar (OI) care gestionează banii este constituit la nivelul Agentiilor de Dezvoltare Regională (ADR).

În cadrul POR pot fi accesate fonduri pentru turism prin:

- Domeniul Major de Intervenţie 4.3 - Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor şi Axa prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului,

- DMI 5.2 - Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice.

Pentru mai multe detalii vă recomandăm să consultaţi ghidurile solicitantului de pe site-ul oficial al programului: www.inforegio.ro

Prin DMI 4.3, microîntreprinderile care au avut activitate cel puţin un an fiscal întreg şi au obţinut profit, pot beneficia de finanţare nerambursabilă pentru crearea de structuri de cazare turistică, hoteluri, structuri de agrement şi baze sportive, etc. În ghidul solicitantului este prezentată lista activităţilor CAEN eligibile.

Suma maximă a ajutorului financiar nerambursabil nu poate depăşi 200.000 de euro, reprezentând maxim 70% din totalul cheltuielilor eligibile. Valoarea totală a proiectelor, cheltuieli eligibile şi neeligibile, nu poate depăşi 3.000.000 de lei. Apelurile de proiecte sunt cu depunere continuă.

DMI 5.2 se adresează următoarelor structuri: unităţi administrativ teritoriale/ autorităţi ale administraţiei publice locale, parteneriate între unităţi administrativ-teritoriale/autorităţi ale administraţiei publice locale, asociaţii de dezvoltare intercomunitară şi întreprinderi mici şi mijlocii. Valoarea totală a proiectului (suma tuturor cheltuielilor eligibile şi neeligibile aferente proiectului) trebuie să fie cuprinsă între 700.000 lei şi 85.000.000 lei. Pentru proiectele care se implementează în mediul rural valoarea minimă totală a proiectului (suma tuturor cheltuielilor eligibile şi neeligibile aferente proiectului) trebuie să fie mai mare de 6.400.000 lei. Apelul de proiecte este cu depunere continuă.

Turism rural şi agroturism

Pentru pensiuni turistice şi agroturistice dezvoltate în mediul rural se poate obţine finanţare prin FEADR. Măsura 313 "Încurajarea activităţilor turistice" se încadrează în Axa III -"Îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale" şi are ca obiectiv general dezvoltarea activităţilor turistice în zonele rurale care să contribuie la creşterea numărului de locuri de muncă şi a veniturilor alternative, precum şi la creşterea atractivităţii spaţiului rural.

De finanţare pot beneficia autorităţi publice, micro-întreprinderile, atât cele existente, cât şi cele nou înfiinţate cu condiţia să fie înregistrate şi să îşi des­făşoare activitatea propusă prin proiect în spaţiul rural (atât sediul social, cât şi punctul de lucru trebuie să fie amplasate în mediul rural).

În cazul investiţiilor în agroturism, beneficiarul/membrul gospodăriei agricole trebuie să desfăşoare o activitate agricolă în momentul aplicării. Structurile de primire turistice rurale vor fi în conformitate cu normele de clasificare prevăzute în legislaţia naţională în vigoare.

Pentru investiţii noi, modernizare şi extindere în cazul structurilor de primire turistice rurale, altele decât cele agroturistice, nivelul de confort şi calitatea serviciilor propuse prin proiect trebuie să atingă standardul de calitate de minim 3 margarete/stele, iar pentru investiţii în structuri de primire agro-turistice se va respecta definiţia agroturismului data în cadrul ghidului, iar nivelul de confort şi calitatea serviciilor propuse prin proiect trebuie să atingă standardul de calitate de minim o margaretă. În cazul zonelor deja dezvoltate din punct de vedere turistic, este permisă doar modernizarea şi extinderea structurilor de primire turistice. Construcţia trebuie să respecte prevederile PUG.

Construcţia, modernizarea şi extinderea clădirilor trebuie să respecte/păstreze arhitectura specifică locală, iar pentru investiţiile noi în structurile de primire turistice, suprafaţa de teren aferentă structurii de primire turistice (inclusiv în structuri de primire agroturistice) trebuie să fie de cel puţin 1000 mp, în vederea evitării supraaglomerării şi a fragmentării excesive a peisajului natural (nu se aplică în cazul pontoanelor plutitoare); După realizarea investiţiei beneficiarul este obligat să introducă obiectivul investiţional în circuitul turistic.

Beneficiarul trebuie să dovedească dreptul de proprietate asupra terenului pe care urmează să realizeze investiţia sau dreptul de folosinţă pe o perioadă de cel puţin 10 ani.

Tipuri de investiţii şi cheltuieli eligibile

A. Investiţii în infrastructura de primire turistică

Tipurile de structuri de primire turistice care pot fi finanţate sunt:

A. cu funcţiuni de cazare:

(a) vile,

(b) bungalow-uri,

(c) cabane turistice,

(d) campinguri, sate de vacanţă, popasuri turistice, căsuţe tip camping,

(e) pensiuni turistice şi pensiuni agroturistice,

(f) structuri de primire cu funcţiuni de cazare pe pontoane plutitoare.

Capacitatea de servire a mesei trebuie să fie dimensionată în acord cu capacitatea de cazare a respectivei structuri de primire turistice. Structurile de primire turistică cu funcţiuni de alimentaţie publică vor fi finanţate prin Măsura 312. Nivelul de confort şi calitatea serviciilor propuse prin proiect trebuie să atingă standardul de calitate precizat în Ordinul 636/2008. Ca urmare, sunt considerate spaţii eligibile, acele spaţii cuprinse în Anexele la normele metodologice - criterii obligatorii şi suplimentare privind clasificarea structurilor turistice cu funcţii de cazare din Ord.636/2008.

B. Investiţii în activităţi recreaţionale

Investiţii private în infrastructura turistică de agrement independentă sau dependentă de structura de primire turistică, precum spaţii de campare, amenajări de ştranduri şi piscine, achiziţionare de mijloace de transport tradiţionale pentru plimbări, trasee pentru echitaţie, inclusiv prima achiziţie de cai în scop turistic (cu excepţia celor pentru curse şi competiţii) şi asigurarea adăposturilor acestora (ca parte componentă a proiectului), rafting etc.

Mijlocul de transport tradiţional reprezintă orice vehicul cu tracţiune animală (exemplu: sanie, trăsură), barcă cu vâsle.

C. Investiţii în infrastructura la scară mică, precum centrele de informare, amenajarea de marcaje turistice etc.

1. Construirea, modernizarea şi dotarea centrelor locale de informare în scopul promovării, prezentării şi vizitării turistice;

2. Dezvoltarea de sisteme electronice locale de rezervare pentru structurile de primire turistice din spaţiul rural, conectate la sistemele regionale şi naţionale;

3. Amenajarea de marcaje turistice, refugii turistice de utilitate publică etc.;

4. Investiţii legate de refacerea în scop turistic a vechilor trasee de cale ferată cu ecartament îngust, a amenajărilor complementare acestora (ex: construcţii plan înclinat etc.), recondiţionarea echipamentelor şi utilajelor;

5. Investiţii legate de înfiinţarea şi amenajarea de trasee tematice (ex: "drumul vinului", "al olăritului", "cioplitorilor în lemn" etc.).

Finalizarea proiectului FEADR presupune ca beneficiarul să finalizeze atât partea de investiţie suportată prin cheltuielile eligibile, cât şi partea de investiţie realizată din cheltuielile neeligibile.

Prin Masura 313 nu sunt eligibile următoarele tipuri de cheltuieli:

1. Impozite şi taxe fiscale;

2. Costuri operaţionale, inclusiv cos­turi de întreţinere şi chirie;

3. Comisioane bancare, costurile garanţiilor şi cheltuieli similare;

4. Achiziţionare de echipament second - hand;

5. Investiţii realizate de fermierii care au activitate de bază pescuitul şi/sau acvacultura;

6. Achiziţionarea cailor pentru curse şi competiţii;

7. Cheltuieli generate de activităţile de creştere a cailor;

8. Achiziţionarea de teren/clădiri;

9. Achiziţia de mijloace de transport pentru uz personal;

10. Achiziţia de vehicule pentru trans­portul rutier de mărfuri pentru a presta servicii de transport în numele terţilor şi de mijloace de transport pentru persoane, ca şi activitate principală;

11. TVA, cu excepţia TVA-ului nedeductibil, în cazul în care este în mod real şi definitiv suportat de către beneficiari, alţii decât persoanele neimpozabile, conform art.71 (3), lit. a din Regulamentul (CE) nr.1698/2005;

IMPORTANT! TVA-ul este o cheltuială eligibilă din FEADR pentru persoana impozabilă (persoana fizică, grupul de persoane, instituţia publică, persoana juridică, precum şi orice entitate capabilă să desfăşoare o activitate economică) care îndeplineşte cumulativ condiţiile:

- nu este înregistrată în scopuri de TVA (plătitor de TVA);

- TVA-ul este nerecuperabil;

- este suportat în mod real şi definitiv de către aceasta (nu recuperează TVA-ul de la bugetul de stat sau din alte surse).

Pentru beneficiarii publici care accesează măsura 313, TVA-ul este cheltuială neeligibilă prin FEADR, conform art. 71(3) din Regulamentul 1698/2005, care indică în mod explicit această categorie ca fiind exclusă de la finanţarea cheltuielilor cu TVA-ul din acest fond.

12. Costuri de schimb valutar, taxe şi pierderi ocazionate de schimburile valutare asociate contului euro APDRP;

13. Contribuţia în natură; Costurile aferente unui contract de leasing: taxa de management, dobânzi, prima de asigurare etc.;

15. Costuri realizate înainte de aprobarea proiectului, cu excepţia studiilor tehnice, a planurilor de afaceri şi a studiilor de fezabilitate;

16. Costuri privind închirierea de maşini, utilaje, instalaţii şi echipamente.

Investiţiile acestei măsuri trebuie să respecte prevederile din Hotărârea de Guvern nr. 224/2008 privind stabilirea cadrului general de implementare a măsurilor cofinanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală.

Măsura este destinată persoanelor juridice nou înfiinţate, microîntreprinderilor existente, dar şi autorităţilor publice locale.

Pentru investiţiile în interes public negeneratoare de profit, intensitatea sprijinului public nerambursabil va fi de până la 100% din totalul cheltuielilor eligibile şi nu va depăşi valoarea de 200.000 euro/proiect;

Pentru investiţiile generatoare de profit, intensitatea ajutorului public nerambursabil va fi de până la:

- 70% din totalul cheltuielilor eligibile şi nu va depăşi 70.000 euro/proiect în cazul proiectelor de investiţii în agroturism;

- 50% din totalul cheltuielilor eligibile şi nu va depăşi 200.000 euro/proiect pentru alte tipuri de investiţii în turis­mul rural.

Mai multe informaţii puteţi afla consultând ghidurile solicitantului de la adresa: www.apdrp.ro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional