Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Fonduri europene - Muntenia39 de contracte de finanţare semnate prin POR în Regiunea Sud Muntenia

F.A. Finanţare /

Liviu Muşat, directorul general al ADR Muntenia

Liviu Muşat, directorul general al ADR Muntenia

Programul Operaţional Regional (POR) este o mare oportunitate de accesare a unor finanţări nerambursabile, în mod special de către autorităţile locale. Prin intermediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia, care are rolul de Organism Intermediar, până în anul 2013, se vor derula proiecte în valoare de aproximativ 630 milioane de euro.

Liviu Muşat, directorul general al ADR Muntenia, ne-a declarat că, până la data de 19 octombrie, agenţia a înregistrat 270 de proiecte prin care se solicită finanţare nerambursabilă prin POR. Din cele 270 de proiecte depuse, 56 au fost respinse, 2 au fost retrase de aplicanţi, iar pentru alte trei proiecte beneficiarii au renunţat la semnarea contractului, ne-a precizat domnia sa.

Potrivit domnului Muşat, până la jumătatea lunii octombrie, au fost semnate 39 de contracte de finanţare în Regiunea Sud Muntenia şi s-au primit 15 cereri de prefinanţare şi 16 cereri de rambursare.

35 de cereri de finanţare pentru dezvoltarea urbană

Axa prioritară 1 a POR "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere" are un buget de 197,96 milioane de euro. Pe Domeniul Major de Intervenţie (DMI) 1.1 Planuri integrate de dezvoltare urbană, Sub-domeniul "Centre urbane" (cu un buget de 58,2 milioane de euro), au fost depuse, la nivelul Regiunii Sud Muntenia, 12 Planuri Integrate de Dezvoltare Urbană (PIDU). Liviu Muşat ne-a spus că acestea conţin 35 de cereri de finanţare cu o valoare totală a asistenţei nerambursabile solicitate de aproximativ 121,18 milioane de euro. La finele lunii octombrie, se des-făşura etapa de evaluare tehnică şi financiară a cererilor de finanţare componente ale PIDU-urilor declarate admisibile, conforme şi eligibile.

15 proiecte contractate pentru infrastructura de transport

Axa prioritară 2 a POR, care vizează "Îmbunătăţirea infrastructurii de trans-port regionale şi locale" are un buget de 124,76 milioane de euro. ADR Muntenia a înregistrat, până la finele lunii octombrie, pe DMI 2.1 "Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane, inclusiv construcţia/reabilitarea şoselelor de centură", 39 de proiecte. Din acestea, 10 au fost respinse şi unul a fost retras de aplicant. Valoarea totală solicitată prin aceste 39 de proiecte este de aproximativ 244 milioane de euro.

Liviu Muşat ne-a declarat: "Din cele 28 de proiecte rămase, 12 sunt în rezervă, unul este în curs de aprobare a raportului de evaluare tehnică şi financiară, iar pentru 15 s-au semnat contractele de finanţare. Toate cele 10 proiecte respinse şi proiectul retras de aplicant au fost redepuse, fiind, în prezent, fie în diferite etape ale procesului de evaluare, selecţie şi contractare, fie semnându-se deja contractul de finanţare. Depunerea proiectelor în cadrul acestei axe a fost suspendată începând cu data de 11 martie 2009".

Buget de aproape 94 milioane de euro pentru infrastructura socială

Bugetul Axei prioritare 3 "Îmbunătăţirea infrastructurii sociale" este de 93,56 milioane de euro. Pe DMI 3.1 "Reabilitare/modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate", cu o alocare regională de 24,21 milioane de euro, au fost depuse 12 proiecte. Din acestea, la finele lunii octombrie, patru se aflau în etapa de evaluare a conformităţii administrative şi eligibilităţii, cinci în etapa de evaluare tehnică şi financiară, unul în rezervă şi două în etapa de analiză a proiectului tehnic. Asistenţa nerambursabilă solicitată este de aproximativ 48,79 milioane de euro. Depunerea proiectelor în cadrul acestui DMI a fost suspendată începând cu data de 28 septembrie 2009.

În cadrul DMI 3.2 "Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale", alocarea regională este de 13,88 milioane de euro şi au fost depuse patru proiecte. Un proiect a fost respins, unul se afla, la finele lunii octombrie, în etapa de evaluare a conformităţii administrative şi eligibilităţii, unul - în etapa de evaluare tehnică şi financiară, iar celălalt era în etapa precontractuală de analiză a proiectului tehnic. Asistenţa nerambursabilă solicitată în cadrul acestor proiecte este de aproximativ 1,5 milioane de euro.

DMI 3.3 "Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă", cu o alocare regională tot de 13,88 milioane de euro, are înregistrat un singur proiect prin care se solicită asistenţă nerambursabilă în valoare de 9,8 milioane de euro.

Pentru DMI 3.4 "Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă", alocarea regională este de 34,46 milioane de euro. Până la termenul limită, la ADR Muntenia au fost depuse 100 de proiecte, din care 3 contracte de finanţare au fost semnate, 4 proiecte erau, la finele lunii octombrie, în etapa de vizită la faţa locului, 17 proiecte - în etapa precontractuală de analiză a proiectului tehnic/cererii de finanţare revizuite, iar 73 de proiecte se aflau în etapa de evaluare tehnică şi financiară. Alte 3 proiecte au fost respinse. Asistenţa nerambursabilă solicitată pentru toate aceste proiecte depuse este de aproximativ 104,43 milioane de euro.

Cele trei contracte semnate în cadrul acestui DMI valorează, în total, circa 26,3 milioane de lei. Un proiect este în Târgovişte, iar celelalte două în Titu. Depunerea proiectelor în cadrul acestui DMI a fost suspendată începând cu data de 14 septembrie 2009.

Solicitări de circa 23 milioane de euro în cadrul Axei 4

Axa prioritară 4 a POR vizează "Sprijinirea mediului de afaceri regional şi local" şi are un buget de 113,22 milioane de euro. Directorul general al ADR Muntenia, Liviu Muşat, ne-a precizat că în cadrul DMI 4.1 "Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanţă regională şi locală" (38,27 milioane de euro), au fost depuse, până la finele lunii octombrie, trei proiecte. Domnia sa susţine că unul a fost, ulterior, retras de către aplicant, iar două proiecte erau, în perioada menţionată, în etapa precontractuală de analiză a proiectului tehnic. Asistenţa financiară nerambursabilă solicitată este de aproximativ 7,05 milioane de euro.

DMI 4.2 "Reabilitarea siturilor indus-triale poluate şi neutilizate şi pregătirea de noi activităţi" (33,5 milioane de euro) nu are niciun proiect depus, iar DMI 4.3 "Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor" (28,47 milioane de euro) are, în cadrul primului apel de proiecte cu termen limită de depunere 16 iunie 2008, depuse 54 de cereri de finanţare în valoare totală de aproximativ 67,5 milioane de lei. Au fost respinse 30 de proiecte, trei aplicanţi au renunţat la semnarea contractului şi s-au semnat 21 de contracte de finanţare.

9 cereri de finanţare pentru restaurarea patrimoniului cultural

Axa prioritară 5 destinată "Dezvoltării şi promovării turismului", cu un buget de 101,86 milioane de euro, are multe solicitări la nivelul Regiunii Sud Muntenia. Astfel, pentru DMI 5.1 "Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe" (32,83 milioane de euro), au fost depuse nouă proiecte, din care unul a fost respins ca neconform administrativ şi redepus ulterior. ADR Muntenia mai avea, la finele lunii octombrie, un contract de finanţare semnat, un proiect în etapa precontractuală de analiză a proiectului tehnic, patru proiecte în etapa de evaluare tehnică şi financiară şi două proiecte în curs de evaluare a conformităţii adminis-trative şi eligibilităţii. Valoarea asistenţei financiare nerambursabile solicitate prin aceste proiecte este de aproximativ 26,03 milioane de euro.

Contractul de finanţare semnat are ca beneficiar Parohia Vărbila din Judeţul Prahova şi valorează, în total circa 8,2 milioane de lei. Cu aceşti bani, va fi restaurat ansamblul medieval al mănăstirii.

DMI 5.2 "Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice" (46,96 milioane de euro) are înregistrate 13 proiecte depuse până la termenul limită de 19 decembrie 2008. Din aces-tea, şapte au fost respinse, trei se aflau, la finele lunii octombrie, în etapa precontractuală de analiză a proiectului tehnic, unul în etapa de vizită la faţa locului şi două în etapa de contractare. Proiectele aflate în evaluare au o valoare a asistenţei nerambursabile solicitate de aproximativ 10,78 milioane de euro.

Liviu Muşat apreciază că autorităţile locale din Regiunea Sud Muntenia au fost deosebit de interesate în atragerea fondurilor nerambursabile fapt ce a determinat o rată mare de cereri de finanţare nerambursabilă.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional