Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Fonduri europeneProiecte finanţate prin POR , Axa prioritară 3

F.A. Finanţare /

Cămin spital dr. Carl Wolff din Sibiu

Cămin spital dr. Carl Wolff din Sibiu

Articolele următoare vă prezintă stadiul proiectelor finanţate cu fonduri europene din Programul Operaţional Regional 2007 - 2013, Axa prioritară 3 "Îmbunătăţirea infrastructurii sociale", ce sunt implementate prin intermediul Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională.

Investiţiile care pot fi realizate prin Axa prioritară "Îmbunătăţirea infrastructurii sociale" au ca scop îmbunătăţirea calităţii şi ridicarea acestor servicii la standarde europene, cu implicaţii pozitive asupra gradului de sănătate şi al participării populaţiei la piaţa muncii, precum şi în ceea ce priveşte gradul general de atractivitate al regiunilor.

Domeniile majore de intervenţie în cadrul acestei axe prioritare sunt:

- Reabilitarea, modernizarea şi echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate;

- Reabilitarea/ modernizarea/ dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale;

- Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă;

- Reabilitarea/ modernizarea/ dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă.

După depunerea cererii de finanţare, organismul Intermediar verifică, din punct de vedere formal şi al respectării criteriilor de eligibilitate, cererea de finanţare. Verificarea conformităţii administrative va urmări, în principal, exis­tenţa şi forma cererii de finanţare şi a anexelor, precum şi valabilitatea documentelor.

Verificarea eligibilităţii are în vedere respectarea criteriilor aferente eligibilităţii solicitantului şi a proiectului, res­pectiv condiţii privind tipul solicitantului, încadrarea proiectului în operaţiunile finanţabile, dreptul de proprietate asupra imobilului obiect al proiectului, capacitatea financiară şi operaţională a solicitantului, valoarea proiectului, durata proiectului, respectarea legislaţiei comunitare pe domenii specifice, inclusiv a reglementărilor financiare comunitare.

Evaluarea tehnică şi financiară va permite aprecierea gradului în care proiectul răspunde obiectivelor POR în domeniul serviciilor sociale, a gradului de pregătire/ maturitate, calitatea şi sustenabilitatea proiectului, coerenţa şi claritatea metodologiei propuse, a fezabilităţii şi eficienţei financiare etc.

În urma evaluării, proiectul prezentat prin cererea de finanţare trebuie să obţină minim 3,5 puncte pentru a fi acceptat pentru etapa de verificare a conformităţii proiectului tehnic. În cazul în care proiectul obţine 0 puncte la oricare dintre subcriteriile din grila de evaluare tehnică şi financiară, proiectul este respins automat.

Potrivit domnul Liviu Muşat, director ADR Sud Muntenia, principalele motive pentru respingerea proiectelor pe domeniile majore de intervenţie ale Axei prioritare 3 sunt:

în etapa de conformitate administrativă şi eligibilitate

- lipsa unor documente solicitate prin Ghidul solicitantului, cele mai frecvente fiind: lipsa documentelor care dovedesc proprietatea/ dreptul de administrare a infrastructurii/terenului obiect al inves­tiţiei conform Ghidului solicitantului; lipsa fişelor de post, împreuna cu CV-urile; lipsa extraselor de carte funciară şi a documentelor cadastrale; prezentarea unor documente cu perioada de valabilitate expirată (certificate de urbanism, extrase de carte funciară); anumite capitole ale cererii de finanţare lipsă/eliminate; nerespectarea formatului standard al cererii de finanţare (renumerotarea integrală a capitolelor; utilizarea unor formate vechi ale Ghidurilor; modificarea formatului standard); anexarea documentelor în altă ordine decât cea specificată în Ghidul solicitantului.

în evaluarea tehnică şi financiară (punctaje sub punctajul minim admisibil):

- proiectele nu sunt relevante şi nu contribuie la realizarea obiectivelor POR;

- soluţia tehnică nu este corelată cu studiul geotehnic;

- soluţii tehnice ce încalcă normativele în domeniul proiectării sau Directivele europene în ceea ce priveşte mediul;

- analiza financiară greşit efectuată;

proiectul nu este sustenabil.

Reprezentanţii ADR Sud Vest susţin că principalele cauze care au condus la respingerea şi retragerea proiectelor pe Axa prioritară 3 sunt:

- implementarea deja demarată de către beneficiar;

- lipsa anexelor obligatorii la cererea de finanţare;

- solicitantul nu se încadra în categoria IMM;

- cererea de finanţare conţinea activităţi efectuate asupra structurilor de primire cu funcţiuni de alimentaţie (pentru proiectele depuse în cadrul celei de a doua licitaţii).

Printre principalele motive pentru care se resping proiectele depuse spre finantare, reprezentaţii ADR Vest menţionează :

- în etapa de conformitate: - la dosarul cererii de finanţare nu au fost ataşate documentele solicitate prin Ghidul Solicitantului, de exemplu: declaraţiile de angajament şi eligibilitate, certificatul de urbanism, hotărârea de aprobare a proiectului şi a cheltuielilor legate de proiect.

în etapa de eligibilitate: - valoare totală a proiectului a depăşit suma maximă permisă de Ghidul Solicitantului; activităţile propuse prin proiect nu au fost eligibile;

în etapa de evaluare tehnică şi financiară: soluţia tehnică nu respectă normativele legale; sustenabilitatea proiectului după încetarea finanţării nerambursabile nu era dovedită; analiza cost beneficiu nu este întocmită conform recomandărilor din Ghidul Solicitantului.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional