Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Fonduri europene -Regiunea Bucureşti - Ilfov Proiecte de peste 900 milioane de lei depuse pentru accesarea fondurilor POR

F.A. Finanţare /

Dan Nicula, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI)

Dan Nicula, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI)

În cadrul Programului Operaţional Regional (POR), suma alocată regiunii Bucureşti - Ilfov pentru întreaga perioadă (2007 - 2013) este de 393 milioane de euro.

Dan Nicula, directorul general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Bucureşti - Ilfov (ADRBI), ne-a declarat că, până la data de 16 octombrie 2009, au fost depuse 108 proiecte. Domnia sa ne-a precizat că 20 de proiecte sunt pentru Axa 1 DMI 1.1. "Subdomeniul centre urbane", în valoare totală de 304,4 milioane lei, din care suma solicitată ca finanţare nerambursabilă este de 237,59 milioane lei.

Alte 14 proiecte au fost depuse în cadrul DMI 2.1 "Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene şi străzi urbane" în valoare totală de 314,13 milioane lei (din care 256,8 milioane lei finanţare nerambursabilă), iar un proiect a fost înregistrat pentru DMI 3.2. "Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale", în valoare totală de 3,44 milioane lei (2,72 milioane lei solicitaţi ca fonduri nerambursabile).

Cinci proiecte erau, la finele lunii octombrie, depuse pentru DMI 3.4 "Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă". Valoarea totală a acestor investiţii este de 162,28 milioane lei, din care suma solicitată pentru finanţare nerambursabilă se cifrează la 133,05 milioane lei.

În cadrul DMI 4.1 "Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor, au fost înregistrate, până la jumătatea lunii octombrie, patru proiecte în valoare totală de 87,06 milioane lei (42 milioane lei finanţarea nerambursabilă), iar în cadrul DMI 4.3 "Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor", au fost depuse 62 de proiecte în valoare totală de 9,48 milioane lei. Alte două proiecte sunt înregistrate pentru DMI 5.2 "Crearea, dezvoltarea şi modernizarea infrastructurilor specifice pentru valorificarea durabilă a resurselor naturale cu potenţial turistic". Valoarea totală a investiţiilor este de 32,26 milioane lei, din care suma solicitată ca fonduri nerambursabile este de 14,73 milioane lei.

38 de contracte semnate

Dan Nicula ne-a declarat că, din cele 108 proiecte depuse, 38 au fost respinse şi 32 de proiecte se aflau, în octombrie, în etapa de evaluare. De asemenea, au fost semnate 38 de contracte. Domnia sa ne-a precizat: "În decursul acestui an, au fost semnate, în total, 38 de contracte cu finanţare prin POR. Din acestea, 6 sunt prin DMI 2.1, iar 32 prin DMI 4.3".

Domnia sa ne-a precizat că, până la finele lunii octombrie, ADRBI a procesat mai multe cereri de plată. În cadrul DMI 4.3, au fost avizate 11 cereri de rambursare în valoare de 3,44 milioane lei. Aces-tea au fost transmise la AMPOR (Autoritatea de Management a POR) - Ministerul Dezvoltării spre aprobare şi efectuarea plăţilor. AMPOR a plătit, până la finele lunii octombrie, 186.831 lei.

În cadrul DMI 2.1, ADRBI aveaîn lucru, în perioada menţionată, două cereri de prefinanţare în valoare de 3,85 milioane de lei şi două cereri de rambursare în valoare de 9,69 milioane lei, la care se adaugă TVA .

Criza a stârnit interesul primăriilor bucureştene pentru fondurile europene

Directorul general al ADRBI ne-a mai spus că, valoarea totală a celor 38 de proiecte contractate în 2009 este de 90,88 milioane lei, din care finanţarea nerambursabilă solicitată de beneficiari este de 68,3 milioane lei. "Aceste cifre ne arată că până la cheltuirea sumei de peste 370 milioane de euro alocate Regiunii Bucureşti-Ilfov, potenţialii beneficiari mai au la dispoziţie fonduri pentru a dezvolta investiţiile şi a creşte numărul de locuri de muncă în această regiune", apreciază domnia sa.

Potrivit domnului Nicula, în regiune, interesul autorităţilor locale pentru atragerea de fonduri europene este în creştere: "Din evaluările făcute până acum la nivel regional şi naţional rezultă că, de la lansarea POR, acest interes a fost mai redus în zona Bucureşti - Ilfov decât în alte regiuni. Noi am încercat să identificăm problemele care au determinat această diferenţă între regiunea Bucureşti - Ilfov şi celelalte zone. Am constatat că, în comparaţie cu alte regiuni, Bucureşti-Ilfov are mai puţini beneficiari potenţial eligibili pentru componentele de investiţii publice ale POR. În Bucureşti - Ilfov există doar două entităţi administrative mari faţă de 4-6 în alte regiuni şi doar 16 administraţii publice locale faţă de minim 30 în orice altă regiune".

În municipiul Bucureşti, sumele disponibile prin POR sunt mult mai mici decât în alte regiuni, raportate la bugetele proprii de investiţii ale potenţialilor beneficiari. Începând cu anul 2006, bugetele locale din Bucureşti au crescut constant, ceea ce a făcut ca efortul administraţiilor să se concentreze pe cheltuirea acestor bani şi la începutul programului POR (2007-2008) să nu exis-te un "stoc" de proiecte care să necesite finanţare suplimentară, ne-a mai precizat Dan Nicula.

La începutul POR, marea majoritate a administraţiilor publice locale din regiune nu avea definită ca prioritate atragerea de fonduri comunitare. Lucrurile au început să se schimbe de-abia la sfârşitul anului 2008, începutul anului 2009, când au fost observabile şi în Capitală influenţele negative ale crizei asupra bugetului local, apreciază Dan Nicula.

Domnia sa a subliniat: "Cu toate aces-te probleme, interesul pentru finanţarea comunitară a început să crească şi informaţiile pe care le avem despre proiectele în dezvoltare ne fac să fim optimişti în ceea ce priveşte capacitatea de absorbţie a fondurilor alocate regiunii. Un bun exemplu este mobilizarea unor administraţii publice din regiune care au reuşit să depună solicitări de finanţare pe DMI 1.1 până la data de 31 martie 2009, în condiţiile în care ghidul solicitantului fusese publicat cu doar patru luni înainte de data limită de depunere".

Ilfovul a fost mai interesat decât Bucureştiul în contractarea fondurilor POR

Potrivit conducerii ADRBI, încă de la lansarea POR, interesul pentru finanţare a fost mai ridicat în judeţul Ilfov faţă de municipiul Bucureşti. "De exemplu, Consiliul Judeţean Ilfov este beneficiarul a cinci contracte de finanţare prin Regio, cu alte şase proiecte în diferite etape de evaluare pe DMI 2.1 şi cu cel puţin alte opt proiecte proprii în pregătire pentru alte axe prioritare", ne-a menţionat domnul Dan Nicula.

Alocarea pe Axe a fondurilor POR în Regiunea Bucureşti-Ilfov

- Axa Prioritară 1 - Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere DMI 1.1 - "Planuri integrate de dezvoltare urbană" - subdomeniul centre urbane 123,24 milioane de euro;

 Axa prioritară 2 - Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport DMI 2.1 "Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene şi străzi urbane - 77,9 milioane de euro;

 Axa prioritară 3 - Îmbunătăţirea infrastructurii sociale DMI 3.1 "Reabilitarea/modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate" - 15,38 milioane de euro; DMI 3.2 "Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale" - 8,82 milioane de euro; DMI. 3.3 "Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă" - 8,82 milioane Euro; DMI. 3.4 "Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă" - 25,24 milioane de euro;

 Axa prioritară 4 - Sprijinirea mediului de afaceri regional şi local DMI. 4.1 "Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor" - 24,31 milioane de euro; DMI. 4.2 "Reabilitarea centrelor industriale poluante şi neutilizate şi pregătirea pentru noi activităţi" - 20,85 milioane de euro; DMI. 4.3 "Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor" - 17,73 milioane de euro;

 Axa prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului - DMI.5.1 "Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, precum şi crearea/modernizarea infrastructurilor conexe" - 20,85 milioane de euro; DMI. 5.2 "Crearea, dezvoltarea şi modernizarea infrastructurilor specifice pentru valorificarea durabilă a resurselor naturale cu potenţial turistic" - 20,47 milioane de euro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional