Programul de reabilitare termica a blocurilor de locuinte va fi amplificat in acest an de accesarea fondurilor europene pentru finantarea lucrarilor. Discutiile cu Comisia Europeana asupra modalitatii de implementare vor fi incheiate pe 22 martie. Finantarea s-ar putea concretiza printr-o noua axa in cadrul Programului Operational Regional, sumele urmand sa fie cheltuite pana in 2013, a declarat Eugen Curteanu, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, in cadrul unui seminar dedicat eficientei energetice a cladirilor, organizat de Camera Franceza de Comert si Industrie din Romania (CCIFER).
Pana in prezent au fost reabilitate termic 100.000 de apartamente prin programul guvernamental conform ordonantei 18/2009. Ulterior, prin OUG 69/2010 a fost introdusa alternativa accesarii de credite garantate de stat, cu dobanda subventionata. Aceasta varianta a programului "se desfasoara in parametri normali", sustine domnul Curteanu.
Domnia sa a anuntat ca Legea 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor este in curs de revizuire. Amendamentele propuse vizeaza aspecte precum obligativitatea afisarii certificatului de performanta energetica la cladirile publice, obligativitatea prezentarii certificatului la momentul efectuarii unei tranzactii imobiliare (masura nu a fost aplicata pana in prezent datorita unor neconcordante cu Codul Civil), certificarea la receptia lucrarilor.
Daca in Romania pentru reabilitarea termica a locuintelor au fost utilizate doar fonduri guvernamentale si din bugete locale, in Republica Ceha au fost accesate (pentru locuinte individuale si colective) atat fonduri europene, cat si sume obtinute din tranzactionarea de certificate verzi pe piata internationala, pe langa finantarea guvernamentala. Astfel, numai pana in 2010 au fost reabilitate 200.000 de imobile, preponderent locuinte individuale, a precizat consultantul ceh Petr Stepanek.
In opinia presedintelui Asociatiei Producatorilor de Materiale de Constructii din Romania (APMCR), Claudiu Georgescu, fondurile alocate programului de reabilitare termica in acest an, similare celor de anul trecut (150 milioane lei), nu numai ca sunt mult prea mici, dar ele vizeaza cu precadere efectuarea de plati pentru lucrari prestate in anul precedent.
Potrivit presedintelui Ligii Asociatiilor de Proprietari "Habitat", Mihai Mereuta, din cele 8 milioane de apartamente din Romania care necesita reabilitare termica, 1,4 milioane se afla in stare grava (in ceea ce priveste eficienta energetica). Cu toate acestea, anul trecut au fost reabiltiate termic doar 29.000 de apartamente. Pentru finantarea lucrarilor ar fi trebuit negociat Programul Operational Regional cu Uniunea Europeana pentru a include si acest domeniu, completeaza domnul Mereuta.