Guvernul a aprobat in sedinta de ieri, 18 aprilie, programul "Constructia de locuinte cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat", ce are ca scop crearea unui numar cat mai mare de locuinte accesibile destinate inchirierii.
Finantarea proiectarii, constructiei si exploatarii locuintelor se asigura de catre investitorii privati din surse proprii sau atrase. Finantarea structurii economice, tehnice si juridice a proiectelor, inclusiv elaborarea studiilor de fundamentare a deciziei de concesionare si a documentatiilor de atribuire a contractelor necesare implementarii programului, va fi realizata de Agentia Nationala pentru Locuinte din surse de la bugetul de stat.
Investitorii privati vor primi in schimbul locuintelor realizate o cota-parte din chiriile incasate, insotita de unele plati unitare periodice, care urmeaza a fi rambursate de catre Agentia Nationala pentru Locuinte din surse de la bugetul de stat.
Lucrarile de viabilizare si dotarile tehnico-edilitare se vor asigura de catre autoritatile publice locale si/sau de catre investitori, in conformitate cu contractele incheiate de ANL cu unitatile administrativ-teritoriale si/sau investitorii privati, modalitatea de realizare a acestora fiind analizata pentru fiecare proiect in parte. Astfel, lucrarile de viabilizare si tehnico-edilitare din exteriorul perimetrului destinat locuintelor se vor realiza de catre autoritatile publice locale, finantarea fiind asigurata din surse de la bugetul de stat si/sau bugetul local. Lucrarile de viabilizare si tehnico-edilitare din interiorul perimetrului destinat locuintelor se pot realiza fie de catre autoritatea publica locala, in masura in care se pot aloca fonduri in acest sens, fie de catre investitorul privat in cadrul contractului de concesiune.
Cuantumul chiriei pentru o locuinta obtinuta prin acest program nu poate fi mai mare decat o treime din salariul mediu net pe economie, dar nu mai mic decat valoarea stabilita de amortizarea locuintei pe perioada normata de viata. Sumele incasate din chirii se vor distribui conform prevederilor legale astfel: 50% din cuantum se constituie venit la bugetul de stat, 30% din cuantum revine investitorului privat si 20% din cuantum revine Agentiei Nationale pentru Locuinte.