Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

In prima jumatate din 2012 se anunta contracte importante la ADRBI

A.D. Finanţare /

Dan Nicula, director general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov (ADRBI).

Dan Nicula, director general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov (ADRBI).

Pana la sfarsitul acestui an nivelul de absorbtie a fondurilor europene disponibile prin Programul Operational Regional (POR) ar putea ajunge in regiunea Bucuresti-Ilfov la 9-10%, in contextul in care pe parcursul acestui an s-a contractat o mare parte din suma.

"Speram ca anul viitor, prin mai-iunie, sa avem contractata intreaga suma", ne-a declarat domnul Dan Nicula, director general al Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov (ADRBI).

Dintre investitiile mari la nivelul regiunii, in urmatoarele zile va fi contractat proiectul privind reabilitarea Arcului de Triumf din Bucuresti, iar la inceputul anului viitor urmeaza sa fie contractate 10 proiecte cuprinse in planuri integrate de dezvoltare urbana, totalizand in jur de 150 milioane lei. Acestea au fost depuse de primariile Bragadiru, Voluntari, Pantelimon, Buftea si Sectorul 6. Proiectele vizeaza reabilitari de drumuri, spatii verzi, obiective sociale si sisteme de supraveghere urbana.

ADRBI intentioneaza sa mai contracteze alte 16 proiecte cuprinse in planuri integrate pana la mijlocul anului 2012, cu o valoare de aproximativ 150 milioane lei, a precizat domnul Nicula.

In prezent depunerea de proiecte la nivelul regiunii este practic incheiata, peste o saptamana fiind prevazuta inchiderea ultimului domeniu - 1.1 - planuri Integrate de dezvoltare urbana.

Strategia Europa 2020 va dicta directiile de finantare in intervalul 2014-2020

In ceea ce priveste perspectiva alocarilor pentru regiunea Bucuresti-Ilfov in urmatorul cadru financiar al Uniunii Europene (2014-2020), directorul general ADRBI ne-a precizat ca, in mod cert, acordarea fondurilor nerambursabile nu se va putea face fara o definire foarte clara a obiectivelor vizate in proiecte. Insa toate aceste obiective vor trebui sa fie corelate cu Strategia Europa 2020, care pune accentul pe latura de cercetare-dezvoltare, crearea de locuri de munca, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Pe aceste domenii se vor aloca minim 80% din fonduri. In plus, regiunea Bucuresti-Ilfov va fi incadrata in categoria regiunilor dezvoltate ale Uniunii Europene. Acestea vor beneficia doar de apoximativ 14% din bugetul viitor, iar cofinantarea europeana pentru proiectele autoritatilor publice locale va fi de 50% (fata de 85%, ponderea in actuala incadrare a regiunii), a explicat directorul general ADRBI

Aceasta nu inseamna ca la nivelul regiunii Bucuresti-Ilfov vor fi solutionate pana in 2014 toate problemele ce tin de infrastructura, insa acestea vor trebui sa fie acoperite cu precadere din bugetele locale. De altfel, valoarea cumulata a bugetelor de investitii de care dispun intr-un singur an autoritatile publice locale din regiune, depaseste cu mult intreaga alocare aferenta celor 7 ani ai actualului Program Operational Regional, argumenteaza domnul Dan Nicula.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional