Suma de bani programată să fie accesată prin Programul Operaţional Regional (POR), în perioada 2007-2013, de Agenţia pentru Dezvoltare Regională Sud-Est (ADR SE) ajunge la circa 500 milioane de euro. La această valoare vor fi adăugate aproximativ 100 milioane de euro, din resurse bugetare şi private, ne-au precizat surse oficiale din cadrul ADR SE. Programul operaţional este negociat cu Comisia Europeană, fiind singurul care are o alocare indicativă pentru cele opt regiuni de dezvoltare din ţara noastră.
Prin POR urmează să fie finanţate axele prioritare (infrastructura de transport local şi regional, infrastructura socială, infrastructura de dezvoltare a afacerilor, dezvoltarea turismului şi regenerarea urbană) pentru toate regiunile ţării. Sumele alocate pe regiuni sunt diferite şi invers proporţionale cu gradul de dezvoltare, astfel încât Regiunii Bucureşti îi sunt alocate cele mai mici sume, iar Regiunii de Nord-Est cele mai mari, potrivit surselor citate. Ca nivel de alocare financiară, ADR SE va putea accesa 13,25% din totalul fondurilor alocate de UE prin POR, ceea ce plasează res-pectiva zonă pe o poziţie medie în raport cu ce-lelalte.
Sumele destinate regiunilor sunt, totuşi, indicative, existând posibilitatea transferului de fonduri de la o regiune la alta, în cazul în care, la nivelul unei axe prioritare, vor fi înregistrate dificultăţi în absorbţia fondurilor într-o regiune şi o capacitate foarte bună de absorbţie în altă regiune.
ADR SE va continua şi implementarea programelor finanţate prin Programul Phare Coeziune Economică şi Socială - componenta de investiţii, în conformitate cu Memorandumurile de Înţelegere privind Programele Phare 2004, 2005 şi 2006.
Un beneficiar poate accesa între 150.000 şi 50 milioane de euro
Toţi cei care doresc să acceseze fondurile structurale trebuie să respecte câteva principii şi reguli de bază. Printre altele, este necesar să verifice dacă proiectul se regăseşte pe lista operaţiunilor eligibile prezentate în Programul Complement pentru fiecare axă prioritară, dacă durata şi valoarea finanţării solicitate se încadrează în limitele stabilite prin Ghidul Aplicantului, dacă proiectul respectă politicile şi normele comunitare şi naţionale referitoare la ajutorul de stat, achiziţiile publice, respectiv egalitatea de şanse şi dezvoltarea durabilă şi dacă proiectul este coerent în ceea ce priveşte prevederile din Ghidul Aplicantului. Documentele necesare depind de tipul de proiect.
Cofinanţarea poate fi reprezentată şi de contribuţia în natură a beneficiarului. De asemenea, cheltuielile eligibile pentru fiecare proiect în parte vor fi stabilite de Autoritatea de Management în conformitate cu regulile naţionale de eligibilitate.
Valorile minime şi maxime pentru proiectele finanţate din fonduri europene variază în funcţie de axele prioritare şi domeniile de intervenţie finanţate, putând fi cuprinse între 150.000 şi 50 milioane de euro.
ADR SE este partener în cadrul mai multor proiecte internaţionale
ADR SE a fost înfiinţată în luna februarie 1999, prin asocierea celor şase judeţe componente (Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea) şi reprezintă un organism non-guvernamental, non-profit, de utilitate publică, cu personalitate juridică, care acţionează în domeniul specific dezvoltării regionale, cooperând, în acest sens, cu agenţii similare din ţară şi străinătate, autorităţi locale, întreprinderi, centre de cercetare, universităţi, precum şi alte structuri implicate în domeniu.
Obiectivul principal al Agenţiei vizează realizarea obiectivelor politicii de dezvoltare regională, atât prin implementarea programelor finanţate de Uniunea Europeană sau de Guvern, cât şi prin activitatea de identificare şi sprijinire a resurselor locale şi regionale.
Din anul 2005, ADR SE este membru fondator al Birourilor de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria (Călăraşi), România-Moldova (Iaşi) şi România-Ucraina (Suceava).
Printre altele, Agenţia elaborează şi propune spre aprobare Consiliului pentru Dezvoltare Regională din sud-estul ţării, strategia de dezvoltare regională, programele de dezvoltare regională şi planul de gestionare a Fondului pentru Dezvoltare Regională, pune în aplicare programele de dezvoltare regională, realizează studii şi analize socio-economice regionale, elaborează şi actualizează Planul de Dezvoltare Regională în parteneriat cu partenerii regionali, îndeplineşte activităţile de monitorizare tehnică, financiară şi din punct de vedere al achiziţiilor pentru proiectele finanţate în cadrul Programului PHARE sau în cadrul programelor guvernamentale, acţionează, în calitate de Organism Intermediar, în vederea implementării Fondurilor Structurale în Regiune.
ADR SE a implementat, în calitate de partener al unor instituţii similare din UE, trei proiecte de construcţie instituţională (twinning), finanţate prin programul Phare: unul cu Regiunea Macedonia Centrală, din Grecia (2002-2004) şi două cu Regiunea Sicilia, din Italia (2004-2007). Proiectele au vizat întărirea capacităţii de implementare a fondurilor structurale, atât la nivelul ADR, cât şi pentru potenţialii beneficiari şi pentru comunitatea regională, în general. Totodată, ADR SE este partener în cadrul mai multor proiecte interna-ţionale.
Pe lângă programele administrate de ADR Sud-Est, mai există o serie de oportunităţi de finanţare disponibile unor categorii largi de potenţiali beneficiari din regiune. Domeniile de finanţare prezentate în această secţiune sunt diverse, dar acoperă, în primul rând, activităţile ce corespund priorităţilor de dezvoltare regională.
Circa 200 de proiecte pentru accesarea fondurilor europene, în regiunea de sud-est
Valoarea totală a proiectelor contractate sau care urmează să fie contractate, în cursul acestui an, pentru Programul PHARE, este de aproximativ 33 milioane de euro. Suma care va fi alocată din fonduri europene, în anul 2007, a fost estimată la aproximativ 43,75 milioane de euro.
În prezent, la nivelul regiunii de dezvoltare din sud-estul ţării, a fost identificat un portofoliu de aproximativ 200 de proiecte, aflate în stadii diverse de dezvoltare, ne-au precizat reprezentanţii ADR SE.
Din analiza acestui portofoliu de proiecte eligibile pentru POR, rezultă că, la nivelul autorităţilor locale, cele mai multe programe se înscriu în axele prioritare de transport local şi regional şi de dezvoltare a turismului.
În Regiunea de Dezvoltare Sud-Est există patru Zone Libere - Constanţa, Brăila, Galaţi şi Sulina - din cele existente în România, acesta fiind un avantaj important pentru zona din sud-estul ţării. Aceste suprafeţe au fost create pentru promovarea comerţului extern şi pentru atragerea capitalului străin, în vederea unei mai bune utilizări a resurselor şi pentru introducerea de noi tehnologii.
În regiune sunt dezvoltate industria construcţiilor navale, prin şantierele navale de la Brăila, Galaţi, Tulcea, Constanţa şi Mangalia şi industria siderurgică, prin existenţa celui mai mare combinat siderurgic din România, la Galaţi, precum şi a combinatului de aluminiu de la Tulcea.
Regiunea dispune, de asemenea, de importante suprafeţe agricole (mai ales în judeţele Brăila, Constanţa şi Galaţi) şi viticole (38% din suprafaţa viilor pe rod din România). Terenul agricol reprezintă 65% din suprafaţa totală a regiunii şi 15,7% din suprafaţa agricolă a ţării.
Ponderea populaţiei active din mediul rural se situează la 50% - procent foarte ridicat comparativ cu media UE.
Regiunea beneficiază de deschidere la Marea Neagră, prin porturile Constanţa şi Mangalia şi este traversată de Dunăre.
O atractie specială a Regiunii Sud-Est sunt siturile cultural-istorice şi arheologice, precum Cetatea Histria, ruinele Cetăţii Callatis, Monumentul de la Adamclisi, Cetatea Medievală de la Enisala, Basilicele Paleocreştine, Mausoleul de la Mărăşeşti, Vestigiile Geto-Dacice de la Arrubium, Mozaicul Roman, dar şi mănăstiri cu valoare etnografică specială.
Lacurile reprezintă alte obiective importante ale zonei, existând o tradiţie în activitatea balneo-climaterică. Există multe staţiuni balneare, printre care se numără Lacul Sărat, Techirghiol, Eforie Nord, Mangalia.