Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 7 / 2024

ÎN URMĂTORII ŞAPTE ANI, Uniunea Europeană alocă peste 620 milioane de euro regiunii Sud-Vest Oltenia

F.A. Finanţare /

 Uniunea Europeană alocă peste 620 milioane de euro regiunii Sud-Vest Oltenia

Regiunea Sud-Vest Oltenia va primi, în perioada 2007-2013, 621,6 milioane de euro de la Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă 14% din totalul alocat ţării noas­tre (aproximativ 4,6 miliarde de euro) din fondurile europene, prin Programul Operaţional Regional (POR). Banii destinaţi aces­tei zone vor fi gestionaţi de Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest (ADR SV) Oltenia.

POR este singurul Program Operational care are o alocare regională, repartizarea fondurilor pe regiuni având un caracter orientativ. Banii au fost alocaţi în baza Produsului Intern Brut pe cap de locuitor, ajustat cu un coeficient al densităţii populaţiei specifice fiecărei regiuni, ne-a precizat Simona Covrescu, din cadrul ADR SV Oltenia.

Celelalte şase Programe Operaţionale Sectoriale au o abordare naţională, regiunea SV Oltenia aflându-se, astfel, în competiţie directă cu celelalte regiuni în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene .

Pentru regiunea Sud-Vest Oltenia este prevăzută alocarea unei sume de circa 90 milioane de euro, aferentă anului în curs.

Conform regulii N+3, alocarea financiară pentru 2007 trebuie să fie cheltuită şi certificată la nivel de program, până în anul 2010 inclusiv.

ADR SV Oltenia are un portofoliu de 70 de proiecte

Printre atribuţiile ADR SV Oltenia, în calitate de Organism Intermediar pentru POR, se numără şi informarea, publicitatea, identificarea, dezvoltarea portofoliilor de proiecte eligibile, organizarea de seminarii şi ateliere de lucru, în scopul dezvoltării proiectelor finanţabile prin programul menţionat.

În acest sens, începând de anul trecut, ADR SV Oltenia a demarat un program coerent şi dinamic de seminarii/ateliere de lucru, pentru consilierea necesară şi sprijnirea potenţialilor beneficiari, în vederea întocmirii de proiecte. În urma acestor activităţi, a fost concretizat, la nivel regional, un portofoliu de proiecte ce acoperă toate domeniile de intervenţie ale POR. La finele lunii octombrie, acesta conţinea un număr de 70 de proiecte aflate în diverse stadii de pregătire a documentaţiilor. Cele mai multe dintre ele vizează reabilitarea infrastructurii de transport, dar există şi proiecte care propun reabilitarea infrastructurii sociale, crearea şi refacerea struc­turilor de afaceri, modernizarea infra­structurii turistice etc.

De prevederile HG 811/2006 au beneficiat nouă dintre autorităţile publice locale din regiune, care au primit sprijin financiar pentru pregătirea de proiecte majore de investiţii.

Un proiect poate beneficia de 20.000 până la 40 milioane de euro

Cu excepţia axei prioritare 4 - Sprijinirea mediului de afaceri regional şi local, Domeniul Major de Intervenţie 4.3 - Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor - pentru care se aplică metoda cererii de proiecte cu termen limită pentru depunere, toate celelalte axe presupun aplicarea metodei licitaţiei deschise cu depunere continuă de proiecte. Acest lucru înseamnă că, după lansarea oficială a licitaţiei, se primesc continuu cereri de finanţare, până la contractarea integrală a fondurilor publice alocate prin POR pentru fiecare domeniu de intervenţie.

Suma minimă ce poate fi acordată pentru proiectele depuse de microîntreprinderi în cadrul axei 4 este de 20.000 de euro. Valoarea maximă a unui proiect poate fi de 40 milioane de euro, pentru aplicaţiile depuse de autorităţile publice locale în cadrul Axei prioritare 2 - Îmbunătăţirea infrastructurii de trans­port regionale şi locale. Aceasta vizează reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, a străzilor urbane, precum şi construcţia/reabilitarea şoselelor de centură cu statut de drum judeţean.

Principalii beneficiari ai finanţărilor nerambursabile disponibile în cadrul POR sunt autorităţile publice locale, consiliile judeţene şi locale, dar şi asociaţiile intercomunitare constituite la nivelul regiunii.

Sunt şi domenii de intervenţie în cadrul POR care se adresează întreprinderilor mici şi mijlocii, organizaţiilor neguvernamentale, instituţiilor de învăţământ şi de cultură.

Fondurile postaderare sunt alocate pe principiul rambursării

Spre deosebire de programele PHARE şi ISPA, Fondurile Structurale şi de Coeziune operează pe principiul rambursării. Astfel, beneficiarii finali efectuează plata furnizorilor de lucrări sau servicii din fonduri proprii, iar, ulterior, pe baza facturilor plătite şi a ordinelor de plată în baza cărora a fost efectuată plata, se solicită rambursarea cheltuielilor efectuate.

Pentru proiectele gestionate de autorităţile publice, există posibilitatea acordării unei prefinanţări de maxim 15% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile ale unui proiect.

ADR SV Oltenia va gestiona asistenţa financiară oferită prin PHARE, până în 2012

Printre activităţile importante pe care ADR SV Oltenia le desfăşoară, se numără activitatea de marketing regional, facilitarea parteneriatelor naţionale şi internaţionale, participarea la târguri şi seminarii, expoziţii în ţară şi în străinătate.

Crearea de parteneriate este unul dintre obiectivele cheie ale Agenţiei şi, totodată, una dintre soluţiile optime de identificare şi rezolvare a problemelor existente în zonă. În acest sens, au fost încheiate mai multe protocoale de colaborare sau asocieri, scopul principal al acestora fiind susţinerea dezvoltării socio-economică a Regiunii, prin atragerea de investiţii, sprijinul acordat IMM-urilor şi activităţii de cercetare, dezvoltare şi inovare, promovarea serviciilor turistice ale Regiunii, colaborarea în accesarea fondurilor europene şi implementarea unor proiecte comune, realizarea unui portofoliul comun de proiecte ce pot fi finanţate din POR, organizarea unor evenimente, elaborarea unor studii şi analize socio-economice.

Până în anul 2012, ADR SV Oltenia va gestiona asistenţa financiară oferită prin PHARE, în calitate de Autoritate de Implementare la nivelul regiunii.

Totodată, Agenţia trebuie să promoveze investiţiile în zonele defavorizate şi să monitorizeze investiţiile şi accesul la facilităţile fiscale ale investitorilor stabiliţi în aceste zone. În prezent, există trei astfel de zone în regiunea SV Oltenia, dintr-un total de 35 în toată ţara, localizate în judeţul Gorj şi care au o suprafaţă totală de1.282 km pătraţi.

Regiunea S-V Oltenia a atras 80 milioane de euro, de la înfiinţarea Agenţiei

Pe parcursul celor opt ani de la înfiinţare, ADR SV Oltenia a gestionat fondurile de coeziune socială, care au avut mai multe componente: sprijin pentru întreprinderi mici şi mijlocii, infrastructură mică şi mare regională, servicii sociale, dezvoltarea resurselor umane, învăţământ tehnic şi vocaţional, programe pentru dezvoltarea turismului, managementul deşeurilor.

De asemenea, au existat şi programe guvernamentale, toate aceste fonduri fiind destinate administraţiei publice locale, pentru proiecte de investiţii din domeniul turismului şi serviciilor sociale şi pentru IMM-uri. În perioada menţionată, au fost atrase, în regiune, fonduri de 80 milioane de euro, prin cele 600 de proiecte contractate.

Critriile de eligibilitate sunt divizate în trei categorii

Există trei mari categorii de criterii de eligibilitate - eligibilitatea solicitantului, a activităţilor şi a costurilor. Pentru fiecare axă prioritară şi domeniu de intervenţie sunt prevăzute condiţii specifice de eligibilitate.

Criteriile de eligibilitate generale, în cadrul POR, se referă la:

- Încadrarea proiectului în domeniile eligibile ale Programului;

- Solicitantul de proiect trebuie să fie proprietar, sau, după caz, concesionar al clădirii, pe o durată de minim 10 ani;

- Proiectul va avea studii de fezabilitate şi toate avizele necesare;

- Solicitantul de proiect trebuie să facă dovada capacităţii de finanţare;

- Este necesar ca acesta să demonstreze capacitate administrativă de implementare a proiectului;

- Activităţile propuse spre finanţare în cadrul proiectului nu trebuie să fi fost finanţate din fonduri publice în ultimii 5 ani;

- Costurile proiectului se vor încadra în limitele financiare prevăzute pentru tipul respectiv de proiect;

- Graficul plăţilor efectuate de către beneficiar către contractor nu trebuie să depăşească termenul de 30 iunie 2015;

- Proiectul să fie în conformitate cu activităţile eligibile în cadrul axei prioritare;

- Solicitantul trebuie să fie eligibil în cadrul axei prioritare;

- Activităţile proiectului pot fi realizate la termenele propuse şi cu ajutorul financiar solicitat;

- Proiectul trebuie să fie sustenabil după încetarea finanţării, să dovedească existenţa surselor financiare pentru funcţionare, întreţinere, reparaţii etc.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Proiecte

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Internaţional