Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Inca un pas pentru reluarea platilor din fonduri europene

I.D. Finanţare /

Guvernul a aprobat in sedinta de ieri hotararea care prevede metodologia de calcul a sumelor ce reprezinta corectiile financiare solicitate de Comisia Europeana pentru Axele Prioritare 1, 3 si 5 ale Programului Operational Regional 2007-2013. Este vorba de corectii financiare forfetare in cuantum de 10%, ce vor fi aplicate pentru acele proceduri de achizitii publice organizate in cadrul celor trei axe, demarate anterior datei de 1 octombrie 2011.

Prima consecinta imporanta a acestei hotarari este deblocarea platilor in relatia cu CE: Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) va transmite Comisiei, pana la sfarsitul anului, aplicatii de plata pentru Axa 2 in valoare de circa 100 de milioane de euro.

Totodata se creeaza premisele pentru ca sumele rezultate din aplicarea corectiilor sa fie realocate, prin utilizarea lor pentru alte operatiuni din cadrul POR. Neadoptarea actului normativ ar fi condus la reducerea sumelor alocate Romaniei prin POR si la pierderea definitiva a sumelor respective, Romania nemaiputand sa le utilizeze pentru alte proiecte.

Transmiterea la Comisia Europeana a urmatoarelor aplicatii de plata, aferente inclusiv axelor pentru care s-au aplicat corectii forfetare, va putea fi facuta dupa elaborarea si transmiterea la CE, de catre Autoritatea de Audit, pana la sfarsitul anului, a Raportului Anual de Control, urmata de aprobarea lui la nivelul CE.

In termen de trei zile de la intrarea in vigoare a hotararii, MDRT va informa serviciile Comisiei Europene cu privire la acest lucru.

CE a comunicat Romaniei, in acest an, decizia de a aplica corectii financiare forfetare, in cuantum de 10% pentru axele prioritare 1, 3 si 5 ale Programului Operational Regional 2007-2013, ca urmare a unor nereguli dinainte de anul 2012.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional