Apelul de proiecte pentru cresterea eficientei energetice a blocurilor de locuinte va fi lansat de Ministerul Dezvoltarii in 15 octombrie.
Incepand cu 1 noiembrie, potentialii beneficiari vor putea depune proiectele la sediile Agentiilor de Dezvoltare Regionala pe raza carora se afla.
Beneficiarii eligibili sunt unitatile administrativ teritoriale in calitate de reprezentanti ai asociatiilor de proprietari, precum si cele sase sectoare ale Bucurestiului.
Bugetul alocat este de 304 milioane de euro. Din aceasta 150 de milioane sunt acordate prin Fondul European pentru Dezvoltare Rurala si 154 de milioane din contributia nationala (buget de stat, contributia autoritatilor locale si a asociatiilor de proprietari).
Eduard Hellvig, ministrul dezvoltarii regionale si turismului a declarat:
"Vreau sa subliniez ca cele 40 de procente de cofinantare care trebuie platite de catre administratia publica si asociatia de proprietari pot fi impartite in functie de veniturile proprietarilor: acolo unde mai mult de jumatate dintre proprietarii din cladire au un venit mediu net lunar pe membru de familie sub echivalentul a 150 de euro, contributia asociatiei va fi de 10%; in cazurile in care mai mult de jumatate dintre proprietarii din cladire au un venit mediu net lunar pe membru de familie sub echivalentul a 350 de euro, contributia asociatiei va fi de 20% si evident, contributia va fi mai mare, respectiv de 30%, acolo unde veniturile sunt sub echivalentul a 500 de euro."
Investitiile tinta sunt blocurile de locuinte construite intre 1950 si 1990 in care locuiesc categorii sociale vulnerabile si familii cu venituri reduse.
Avand in vedere faptul ca programul se va inchide in anul 2013, schema propusa are un caracter pilot pentru actuala perioada de programare, experienta acumulata putand fundamenta investitiile in eficienta energetica a blocurilor de locuinte pentru perioada de programare 2014-2020.