Aproape 2.400 de contracte de finantare au fost incheiate pana in prezent prin Programul Operational Regional (POR), in valoare totala de peste 4,55 miliarde de euro.
426 de proiecte au fost deja finalizate la nivelul tarii, in valoare de 257 de milioane de euro, a precizat domnul Razvan Murgeanu, secretar de stat in cadrul Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT).
Cele mai mari valori au fost contractate prin POR in judetele Dambovita, Dolj, Hunedoara si Iasi (peste 110 milioane euro in fiecare caz). La polul opus s-au situat judetele Brasov, Covasna, Calarasi, Caras-Severin, Giurgiu, Ialomita, Satu Mare si Vrancea (respectiv sub 37,5 milioane euro). Clasamentul este realizat insa in contextul in care si cuantumul alocarilor variaza de la o regiune la alta.
Cea mai mare suma, de 945,5 milioane euro (reprezentand doar contributia din Fondul European de Dezvoltare Regionala) a fost contractata pe Axa 2 - Infrastructura rutiera, respectiv 124,7% fata de alocare. Pe axa 1 - Dezvoltare urbana, suma contractata este de aproape 600 milioane euro (53,6%). Axa 3 - Infrastructura sociala - a atras contracte de finantare solicitand fonduri europene de 541 milioane euro (92,5%). Pe Axa 5 - Infrastructura turistica, valoarea contractata este de 445 milioane lei (67,1%). De asemenea, pe Axa 4 - Sprijinirea mediului de afaceri - suma contractata este de aproape 300 milioane euro (in jur de 60% din alocare), a mentionat domnul Gabriel Friptu, director general al Autoritatii de Management pentru Programului Operational Regional (AMPOR).
Pana la sfarsitul anului absorbtia de fonduri europene prin POR ar putea ajunge la 13-14%, a adaugat domnul Friptu.
Fonduri POR ar putea fi realocate pentru reabilitarea termica a blocurilor
Domnul Razvan Murgeanu a mentionat ca o parte din fondurile europene disponibile prin POR ar putea realocate pentru finatarea Programului de crestere a performantei energetice a blocurilor de locuinte. Astfel, sumele care vor ramane necheltuite pana in luna februarie 2012 pe Axa 1 - Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor, vor fi utilizate in acest scop.
Autoritatea de Management POR a supracontractat proiecte, peste alocarile Programului, pentru a se asigura o continuitate in cheltuirea fondurilor in situatia in care nu toate proiectele vor reusi sa ajunga la final, a argumentat domnul Murgeanu.