Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Parteneriatul Public Privat pentru atragerea capitalului privat în realizarea unor investiţii publice

GD Finanţare /

Parteneriatul Public Privat pentru atragerea capitalului privat în realizarea unor investiţii publice

Implementarea rapidă a proiectelor de Parteneriat Public-Privat poate fi un mijloc de atragere a fondurilor private în dezvoltarea strategică a României, a subliniat Alexandru Pacurar, consilier expert in cadrul Unitatii Centrale pentru Coordonarea Parteneriatului Public Privat, cu ocazia intalnirii organizate saptamana aceasta de Camera de Comert Romano-Germana.

In prezent dispunem de o legislatie armonizată cu aquis-ul comunitar, respectând normele europene in materie: Directiva 2004/17/CE, Directiva 2004/18/CE, Directiva 2007/66/CE si Regulamentul Nr. 1177/2009/CE.

UCC PPP este responsabilă pentru îndeplinirea funcţiei de verificare a aspectelor procedurale aferente procesului de selecţie a partenerului privat.

Parteneriatul public privat apare astăzi ca formula cea mai adecvată de atragere şi implicare a capitalului privat în realizarea unor investiţii publice. Formula juridică pe care o îmbracă această colaborare între sectorul public şi cel privat este contractul de parteneriat public privat.

Prezent la intalnirea organizata de Camera de Comert Romano Germana, senatorul Sorin Fodoreanu a oferit clarificări referitoare la faptul că parteneriatul public-privat este total diferit si separat de achizitiile publice. A adăugat faptul că în 90% din cazurile de atribuire a contractelor se va folosi procedura de dialog competitiv. În majoritatea cazurilor, partenerul care va detine majoritatea în cadrul companiei de proiect va fi cel privat.

In data de 25 ianuarie 2012, Guvernul României a aprobat prin memorandum oportunitatea demarării a două proiecte în parteneriat public privat:

- proiectul de dezvoltare regională pentru realizarea unui pol de transfer intermodal Alexeni prin parteneriat public-privat, realizat de către direcţia de specialitate din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

- proiectul de parteneriat public-privat privind înregistrarea sistematică a imobilelor situate pe teritoriul României, pe baza identificării realizate de către Ministerul Dezvoltării Regionale si Turismului prin Agentia Natională de Cadastru si Publicitate Imobiliară.

Prin Hotărârea nr.65/2012, Consiliul Judeţean Maramureş a aprobat oportunitatea demarării proiectului de parteneriat public privat pentru realizarea obiectivului "Tunel subtraversare Munţii Gutâi".

In ceea ce priveste mecanismul PPP, după ce se aprobă oportunitatea de realizare a proiectului de către factorii decizionali ai partenerului public, acesta realizează un studiu de prefezabilitate şi/sau o notă de fundamentare. Legea nu limitează modul în care este promovat un proiect. Orice investitor trebuie să urmărească etapele stabilite prin lege, însă nu există nici un fel de restrictie asupra contactelor preliminare pe care partenerul privat poate să le aibă cu reprezentanţii partenerului public sau cu cei ai UCCPPP.

Domnul Alexandru Păcurar este de parere că orice afacere în care este implicat statul român are un risc mai mic pentru investitori deoarece statul în sine reprezintă o garanţie a stabilităţii privind atingerea obiectivului prevăzut printr-un contract de parteneriat public privat a cărui ducere la îndeplinire se realizează printr-un vehicul juridic distinct denumit companie de proiect. Partenerul public şi partenerul privat sunt cei doi acţionari ai companiei de proiect ce funcţionează ca o societate comercială pe acţiuni. Unitatea Centrală pentru Coordonarea Parteneriatului Public Privat poate interveni în corectarea eventualelor derapaje ale ministerelor, consiliilor locale sau judetene, etc.

In cadrul sectiunii dedicate parteneriatului public privat de pe site-ul Secretariatului General al Guvernului se găseste legislatia aplicabilă, atât în limba română, cât şi în limba engleză.

Procedurile stabilite prin Legea nr.178/2010 cu modificările şi completările ulterioare, sunt simple, fiind prevăzute doar două proceduri de selecţie a partenerului privat: procedura deschisă şi procedura de dialog competitiv.

Intalnirea organizata de Camera de Comert Româno-Germană a fost moderata de domnul Radu Merica, preşedinte. Din partea Secretariatului General al Guvernului au participat consilieri expert UCCPPP Alexandru Păcurar, Cristian Giurumescu, Stefan Staicu si Andra Păuna.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional