Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti-Ilfov - în consultare publică

Finanţare /

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti-Ilfov - în consultare publică
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Planul de Mobilitate Urbană Durabilă Bucureşti-Ilfov (PMUD), aferent perioadei 2016-2030 se află în consultare publică, după cum ne-a spus doamna Claudia Ionescu, din cadrul Agenţiei de Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI).

    Domnia sa ne-a spus că acest Plan are ca scop îmbunătăţirea accesibilităţii şi buna integrare a diferitelor moduri de mobilitate şi transport. PMUD include o listă cu proiecte ale Primăriei Municipiului Bucureşti şi ale Consiliului Judeţean Ilfov care vizează îmbunătăţirea mobilităţii pe termen scurt, mediu şi lung.

    (Interviu cu doamna Claudia Ionescu, din cadrul ADRBI)

    Planul vizează perioada 2016-2030

    Reporter: Cum s-a dezvoltat regiunea Bucureşti-Ilfov în ultimul an?

    Claudia Ionescu: Din 2007, ADRBI este organism intermediar pentru REGIO - Programul Operaţional Regional pe care îl implementează în Regiunea Bucureşti- Ilfov.

    În anul 2016 au fost finalizate un număr de 68 proiecte cu finanţare din cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013. Acestea au vizat modernizarea spaţiului urban şi a infrastructurii rutiere, sociale şi de învăţământ din regiune.

    Ca urmare, o parte dintre locuitorii din regiunea Bucureşti-Ilfov beneficiază de condiţii de viaţă mai bune şi de mai multe locuri de muncă - circa 900.000 de persoane.

    Prin 22 de proiecte din cele 68, au fost reabilitate termic blocuri de locuinţe din sectorul 3 al Municipiului Bucureşti, respectiv 22.487 de apartamente. De asemenea, prin finalizarea a trei proiecte care au vizat restaurarea unor monumente istorice din Municipiul Bucureşti, se estimează creşterea cu peste 10% a numărului de bucureşteni şi de turişti care le vor vizita. Proiectele vor avea un impact pozitiv asupra activităţii comerciale şi turistice ce se va desfăşura în municipiul Bucureşti.

    Aceste proiecte sunt:

    1. Reabilitarea şi consolidarea Muzeului Nicolae Minovici;

    2. Consolidarea, restaurarea şi conservarea Casei Cesianu,

    3. Consolidarea, restaurarea şi conservarea Observatorului Astronomic Vasile Urseanu.

    De asemenea, au fost finalizate proiecte şi în judeţul Ilfov. Unul dintre aceste proiecte este "Modernizarea infrastructurii rutiere, refacerea suprafeţei carosabile, trotuare cu piste pentru biciclete, staţii de autobuz, parcări, indicatoare de direcţie în oraşul Bragadiru". În cadrul acestui proiect au fost modernizaţi 22,36 km de drumuri şi amenajaţi 45.000 mp de trotuare şi 10 km de piste de biciclişti. De infrastructura modernizată beneficiază cei peste 15.000 de locuitori ai oraşului Bragadiru. (AI FOTO)

    Reporter: Ce sumă a fost alocată din bugetul 2014-2020 regiunii Bucureşti-Ilfov?

    Claudia Ionescu: Bugetul alocat regiunii Bucureşti-Ilfov prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 este de 431,82 milioane euro.

    Reporter: Ce proiecte vor fi derulate în exerciţiul 2014-2020?

    Claudia Ionescu: În perioada 2014-2020, prin Programul Operaţional Regional autorităţile publice locale, autorităţile centrale, ONG-urile şi unităţile de cult vor putea depune proiecte pentru dezvoltarea unor tipuri de investiţii:

    - Reabilitarea termică a clădirilor rezidenţiale şi a clădirilor publice;

    - Modernizarea iluminatului public;

    - Investiţii destinate îmbunătăţirii transportului public urban;

    - Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural;

    - Regenerare urbană;

    - Modernizarea drumurilor judeţene care fac legătură la reţeaua TEN-T;

    - Proiecte care vizează dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunităţii;

    - Proiecte care vizează modernizarea infrastructurii educaţionale.

    Reporter: Ce planuri are Agenţia pe termen scurt, mediu şi lung?

    Claudia Ionescu: Pe termen scurt, ADRBI îşi propune reducerea timpilor de contractare pentru proiectele care solicită finanţare prin intermediul REGIO - POR 2014-2020.

    Pe termen mediu şi lung, ADRBI îşi propune :

    - întărirea capacităţii administrative de a oferi sprijin pentru accesarea fondurilor europene, potenţialilor beneficiari din categoria Administraţiei Publice Locale şi Centrale, ONG-uri şi unităţi de cult etc;

    - dezvoltarea capacităţii de planificare la nivel regional;

    - consolidarea colaborării cu Administraţia Publică Locală.

    Reporter: Care este gradul de absorbţie, la nivel regional, a fondurilor alocate din bugetul precedent?

    Claudia Ionescu: Prin Programul Operaţional Regional (POR) 2007-2013 regiunii Bucureşti-Ilfov i-au fost alocate fonduri în valoare de 1608,2 milioane lei, iar gradul de absorbţie al acestui program, la nivelul regiunii, este de 73,48%. Până la închiderea oficială a POR 2007- 2013, procentul menţionat mai sus poate să se modifice.

    Reporter: Care este valoarea fondurilor UE atrase în 2016?

    Claudia Ionescu: Până în prezent (n.r. interviul a fost făcut la finalul lunii martie) au fost depuse la ADRBI 84 de proiecte, dintre care au fost respinse, în etapa de evaluare a conformităţii administrative şi eligibilităţii, un număr de 39 de proiecte. Dintre cele 45 de proiecte care au intrat în etapa de evaluare tehnico-financiară, 21 de proiecte au acumulat punctajul necesar trecerii de această etapă şi celelalte 24 de proiecte sunt în evaluare tehnico-financiară. Din cele 21 de proiecte, 12 proiecte sunt în faza de pre-contractare şi 9 proiecte - în faza de contractare. Cele 9 proiecte însumate solicită finanţare nerambursabilă în valoare de 63,87 milioane lei.

    Reporter: Ce proiecte sunt în desfăşurare şi care sunt proiectele prioritare?

    Claudia Ionescu: În ceea ce priveşte proiectele prioritare pentru perioada 2014-2020, menţionăm că, în prezent, se află în consultare publică Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) Bucureşti-Ilfov (pentru perioada 2016-2030) ce are ca scop îmbunătăţirea accesibilităţii şi buna integrare a diferitelor moduri de mobilitate şi transport. Planul include o listă cu proiecte ale Primăriei Municipiului Bucureşti şi ale Consiliului Judeţean Ilfov care vizează îmbunătăţirea mobilităţii pe termen scurt, mediu şi lung. Mai trebuie subliniat că acest plan este o condiţionalitate pentru accesarea de fonduri europene în perioada 2014-2020, prin Programul Operaţional Regional şi Programul Operaţional Infrastructură Mare.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional