Programul Operational Regional isi mentine statutul de cel mai performant program operational din Romania, atat la capitolul absorbtie, cat si din punctul de vedere al respectarii indicatorilor.
Sumele totale din fonduri europene platite efectiv in Romania pe Programul Operational Regional reprezinta 40% din bugetul programului, respectiv 1,5 miliarde de euro. Gradul de absorbtie este de 30%.
In ceea ce priveste respectarea indicatorilor tinta pentru acest program Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, a precizat:
"Va pot anunta ca toti indicatorii care au fost stabiliti pentru POR au fost depasiti cu peste 100%. Sa va dau un exemplu: una dintre tintele initiale era de a infiinta 15.000 de noi locuri de munca pana la finalizarea programului. Numai pana la aceasta ora, estimarea a ajuns la peste 22.500 locuri de munca directe, la care se adauga locurile de munca indirecte. Asadar, tinta a fost deja depasita."
Potrivit unui anunt al ministrului Liviu Dragnea in cadrul POR se vor efectua realocari de sume. Astfel, suma de 100,8 milioane de euro, rezultata din economii la alte proiecte aflate in implementare si din corectii, va fi realocata de pe axele 1, 3 si 5 pentru finantarea proiectelor de eficientizare termica a blocurilor de locuinte (Axa prioritara 1, Domeniul Major de Interventie 1.2). Alte realocari aprobate vor fi utilizate pentru a finanta achizitia de utilaje la Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta, pentru monumente istorice si culturale, dar si pentru infrastructura de turism.
Comitetului de Monitorizare al Programului Operational Regional 2007-2013 (CMPOR) va propune in perioada urmatoare masuri suplimentare pentru eficientizarea programului. Acestea vor viza modificarea achizitiilor publice in sensul simplificarii acestora, standardizarea caietelor de sarcini, clarificarea si asumarea responsabilitatilor pentru institutiile de control.