Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

POR are un grad de absorbtie de 30%

I.D. Finanţare /

POR are un grad de absorbtie de 30%

Programul Operational Regional isi mentine statutul de cel mai performant program operational din Romania, atat la capitolul absorbtie, cat si din punctul de vedere al respectarii indicatorilor.

Sumele totale din fonduri europene platite efectiv in Romania pe Programul Operational Regional reprezinta 40% din bugetul programului, respectiv 1,5 miliarde de euro. Gradul de absorbtie este de 30%.

In ceea ce priveste respectarea indicatorilor tinta pentru acest program Liviu Dragnea, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, a precizat:

"Va pot anunta ca toti indicatorii care au fost stabiliti pentru POR au fost depasiti cu peste 100%. Sa va dau un exemplu: una dintre tintele initiale era de a infiinta 15.000 de noi locuri de munca pana la finalizarea programului. Numai pana la aceasta ora, estimarea a ajuns la peste 22.500 locuri de munca directe, la care se adauga locurile de munca indirecte. Asadar, tinta a fost deja depasita."

Potrivit unui anunt al ministrului Liviu Dragnea in cadrul POR se vor efectua realocari de sume. Astfel, suma de 100,8 milioane de euro, rezultata din economii la alte proiecte aflate in implementare si din corectii, va fi realocata de pe axele 1, 3 si 5 pentru finantarea proiectelor de eficientizare termica a blocurilor de locuinte (Axa prioritara 1, Domeniul Major de Interventie 1.2). Alte realocari aprobate vor fi utilizate pentru a finanta achizitia de utilaje la Inspectoratele pentru Situatii de Urgenta, pentru monumente istorice si culturale, dar si pentru infrastructura de turism.

Comitetului de Monitorizare al Programului Operational Regional 2007-2013 (CMPOR) va propune in perioada urmatoare masuri suplimentare pentru eficientizarea programului. Acestea vor viza modificarea achizitiilor publice in sensul simplificarii acestora, standardizarea caietelor de sarcini, clarificarea si asumarea responsabilitatilor pentru institutiile de control.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional