Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

POR este in afara oricarui pericol de dezangajare a fondurilor

I.D. Finanţare /

POR este in afara oricarui pericol de dezangajare a fondurilor

Nu exista risc de dezangajare a fondurilor europene contractate in cadrul Programului Operational Regional (POR) , a declarat Adina Stefanescu, Director in cadrul Directiei Management Program POR, cu ocazia Forumului Comunicatorilor Regio desfasurat la Bran, in perioada 26-28 septembrie 2012.

Tinta de absorbtie pentru anul 2012 de 556,37 milioane euro a fost deja atinsa in mare parte. Pana la 21 septembrie au fost absorbite 547,67 milioane euro.

Atingerea tintelor de absorbtie este strans legata de transmiterea cererilor de rambursare de catre beneficiari, in baza carora Comisia Europeana realizeaza platile. Pana in 2015 toate fondurile alocate pentru perioada de programare a POR 2007-2013 trebuie absorbite. Adina Stefanescu a atentionat: "In perioda urmatoare, in 2013, va fi mult mai importanta depunerea cererilor de rambursare de catre beneficiari. Ar trebui sa inceapa deja o campanie "ati cheltuit niste bani, depuneti o cerere de rambursare" pentru ca sunt foarte importante in absorbtia acestor fonduri."

Au fost efectuate plati de 1,3 miliarde euro

Pana la 21 septembrie 2012 totalul platilor efectuate in cadrul POR (FEDR+Prefinantare+Bugetul de stat) se ridicau la 1,3 miliarde euro, din care FEDR si prefinantarea acordata se ridica la 1,18 milioane euro si reprezintau 31,72% din sumele alocate pentru perioada 2007-2013. Suma FEDR rambursata de catre Comisia Europeana de 786 milioane euro reprezinta 21,10% din alocarea FEDR pe intreaga perioada de programare 2007-2013. Pana la finele anului Autoritatea de Management pentru POR si-a propus atingerea unei tinte de absorbtie de 26,67%.

Pentru anul 2013 se doreste atingerea valorii de1,93 miliarde euro fonduri absorbite, reprezentand 51,85%, a precizat Adina Stefanescu.

"Avem motive sa fim optimisti ca vom atinge acest grad de absorbtie pentru ca incep proiectele pe Axa 1 care au fost semnate si care vor incepe implementarea, sumele fiind destul de mari, in plus incep sa fie finalizate proiectele pe Axa 2.", a explicat doamna Stefanescu.

Cele mai multe fonduri au fost alocate pentru dezvoltarea durabila o oraselor

Alocarea totala prin POR in perioada 2007-2013 este de 4,4 miliarde euro. Din aceasta suma fondurile FEDR se ridica la 3,7 miliarde euro, iar contributia de la bugetul de stat si local este de 0,7 miliarde euro.

Axa care beneficiaza de cea mai mare alocare financiara este axa 1 dedicata sprijinirii dezvoltarii durabile a oraselor (poli urbani de crestere) cu 30% din fonduri.

Totodata de un procent semnificativ din buget, 20,35%, beneficiaza Axa 2 dedicata imbunatatirii infrastructurii de transport regionale si locale.

Regiunea Vest mai are mai putin de un procent din fonduri de contractat

Numarul total al cererilor de finantare depuse de la lansarea programului pana la 21 septembrie este de 8.154, in valoare totala de 13,36 miliarde euro.

In ceea ce priveste contractele semnate acestea erau in numar de 3.213, in valoare totala 5,69 de miliarde euro. Valoarea FEDR a contractelor semnate de la lansarea programului era de 3,55 milioane euro, reprezentand 95,29% din sumele FEDR alocate pentru perioada 2007-2013.

Per total cele mai bune rezultate in ceea ce priveste contractarea proiectelor (din care au fost deduse corectiile si economiile) au fost obtinute de regiunea Vest, 99,2%. In schimb cel mai slab nivel de contractare a fost realizat in regiunea Bucuresti-Ilfov 68,1%.

Gradul total de contractare al fondurilor POR era de 85,3% la 21 septembrie 2012.

Adina Stefanescu a concluzionat:

"Eforturile noastre comune atat la nivelul beneficiarilor, la directia de comunicare, la nivelul Agentiei de Dezvoltare Regionala cat si in cadrul Autoritatii de Management, toate directiile implicate in managememtul programului operational trebuie sa duca la cheltuirea sumelor alocate in cadrul programului eficient dar si in totalitate."

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Proiecte

Amenajări

Smart City

Materiale

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Perspective

Companii

Internaţional