Pana in prezent au fost contractate 561 de proiecte pe Axa 4 - Cresterea eficientei energetice si a sigurantei in aprovizionare, din cadrul Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice". Dintre acestea au fost selectate spre finantare 54 de proiecte, din care 17 au fost contractate. Fondurile nerambursabile contractate totalizeaza 453 milioane lei, iar platile efectuate insumeaza 176 milioane lei, a precizat domnul George Guran, sef serviciu selectie si monitorizare Organism Intermediar pe Energie, din cadrul Ministerului Economiei.
Valoarea medie a finantarii nerambursabile acordate proiectelor este de 6,5 milioane de euro. Cel mai mic proiect a solicitat 100.000 de euro, iar cel mai mare 24 milioane de euro. Proiectele au valori totale considerabil mai mari, finantarea nerambursabila reprezinta intre 40 si 70% din valoarea eligibila, subliniaza domnia sa.
Pe domeniul 4.1 - Energie eficienta si durabila, au fost depuse 89 de proiecte, dintre care 23 au fost selectate pentru finantare, iar 3 au fost contractate.
Pe domeniul 4.2 - Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea de energie "verde", au fost depuse 472 de proiecte, 31 au fost selectatete, iar 14 dintre ele contractate. Proiectele sunt preponderent din regiunea Bucuresti-Ilfov, adauga domnul Guran.
Pe 15 decembrie urmeaza sa se inchida apelul pentru proiecte de eficienta energetica.
In schimb, alocarea pentru valorificarea resurselor regenerabile a fost suplimentata cu 200 milioane de euro. Suma va fi utilizata fie pentru a finanta proiectele aflate pe lista de rezerva a celui de al doilea apel, varianta dezirabila, fie pentru a demara un nou apel de proiecte in a doua parte a anului 2012 si partial pentru finantarea proiectelor din lista de rezerva. In prezent aceasta include in jur de 200 de proiecte "finantabile" (care au obtinut peste 60 de puncte la evaluare), apreciaza domnul George Guran.
Domnia sa a adaugat ca la primavara urmatoare ar trebui sa se incheie contractarea pe Axa 4.
Cea mai mare problema in acordarea finantarii rezida in faptul ca, la solicitarea Comisiei Europene, trebuie modificata schema de ajutor de stat pentru valorificarea resurselor regenerabile de energie. Acest fapt este cu atat mai important cu cat aproape toti beneficiarilor sunt privati.
De asemenea, au fost retrase proiecte datorita modificarii parametrilor economici ai investitiei pe durata indelungata a evaluarii si datorita deficientelor in asigurarea cofinantarii necesare de catre beneficiar.
In plus, pe partea de achizitii publice, la toate cele 14 proiecte contractate pe energie regenerabila au fost necesare acte aditionale datorita decalarii termenelor de finalizare, a explicat domnul George Guran.