Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

PRIN PROGRAMUL OPERAŢIONAL REGIONAL 2007-2013Gradul de absorbţie a fondurilor UE pentru Regiunea Nord-Est - 85%

Finanţare /

Gradul de absorbţie a fondurilor UE pentru Regiunea Nord-Est - 85%
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Gradul de absorbţie a fondurilor pentru Regiunea Nord-Est, pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013, a fost de 85%, iar pe POS CCE - de 90%, după cum ne-a spus Gabriela Macoveiu, Director Comunicare Cooperare şi Dezvoltarea Afacerilor în cadrul ADR Nord- Est.

    Prin POR 2007-2013 au fost implementate 606 contracte de finanţare, cu o valoare a finanţării nerambursabile solicitate de 770 milioane euro.

    Citând ultimul barometru EUROSTAT, domnia sa ne-a precizat, într-un interviu, că Regiunea Nord-Est "a scăpat" de statutul de cea mai săracă regiune din Europa.

    Reporter: În ce mod s-a dezvoltat Regiunea Nord-Est în ultimul an?

    Gabriela Macoveiu: Direcţiile de dezvoltare ale Regiunii Nord-Est sunt multiple şi nu pot fi toate monitorizate prin parametri exacţi. În termeni statistici, însă, ultimul barometru EUROSTAT confirmă că am scăpat de nedoritul statut de cea mai săracă regiune din Europa. Tot în cifre, de data aceasta care reflectă munca noastră, putem menţiona că gradul de absorbţie a fondurilor pentru Regiunea Nord-Est a fost de 85% pentru Programul Operaţional Regional 2007-2013, iar pe POS CCE, de 90%. Un element care nu poate fi cuantificat, dar pe care suntem mândri că începem să-l implementăm cu succes este acela că am reuşit să-i convingem pe colaboratorii noştri, în special din mediul public, despre importanţa planificării şi abordării strategice. Sperăm ca peste ani, acest demers al nostru să dea rezultate.

    În acelaşi sens, al dezvoltării Regiunii, am creat, anul trecut, o structură dedicată dezvoltării mediului de afaceri şi promovării regionale la nivel intrernaţional, pentru atragerea de noi investiţii.

    Reporter: Care este prioritatea ADR Nord-Est?

    Gabriela Macoveiu: În acest moment, prioritate noastră, ca Organism Intermediar, este încheierea exerciţiului financiar 2007-2013, accentul fiind pus pe finalizarea celor 58 de proiecte pentru care au fost semnate acte adiţionale de prelungire a contractelor până la data de 30 iunie 2016. Încă nu avem proiecte contractate care vizează exerciţiul financiar 2014-2020.

    Reporter: Ce planuri are Agenţia pe termen scurt, mediu şi lung?

    Gabriela Macoveiu: Ne propunem să continuăm, cu şi mai multă ambiţie şi motivare, munca în calitate de Organism Intermediar pentru Implementarea Programului Operaţional Regional 2014-2020, dar nu ne vom rezuma doar la acest aspect.

    Legăturile noastre cu parteneri internaţionali (SNN Olanda, EBS Spania, entităţi din Italia, Polonia, Spania) s-au întărit foarte mult în ultimul an şi, cu sprijinul Comisiei Europene, s-au concretizat şi proiecte de cooperare concrete, menite să conducă la dezvoltarea socio-economică a Regiunii.

    Avem, aşa cum am mai spus, o preocupare deosebită pentru sprijinirea mediului de afaceri, de la dezvoltarea ideii de business, consiliere, până la căutarea de surse de finanţare şi sprijin în accesarea lor.

    O altă prioritate a noastră este dezvoltarea unei relaţii de colaborare mai strânse cu universităţile din Regiunea Nord-Est, în special pe topic-uri legate de dezvoltarea resursei umane, inovare şi transfer tehnologic.

    Reporter: Ce sume preconizaţi că vor fi absorbite pentru regiunea pe care o reprezentaţi, din fondurile UE alocate în noul exerciţiu financiar?

    Gabriela Macoveiu: La acest moment, avem cinci apeluri de proiecte lansate, cu alocări şi termene de depunere. Alocarea financiară pentru axele aferente se ridică la 278,6 milioane euro, iar valoarea totală a celor cinci programe este de 89,5 milioane euro.

    Reporter: Câte proiecte au fost implementate din fondurile alocate în exerciţiul bugetar 2007-2013? Care este valoarea totală a acestora?

    Gabriela Macoveiu: Prin POR 2007-2013 au fost implementate 606 contracte de finanţare, cu o valoare a finanţării nerambursabile solicitate de 770 milioane euro. Toate sunt importante, fiind proiecte de infrastructură care, provenind atât din zona publică, dar şi din cea privată, au contribuit în mod complementar la dezvoltarea regiunii şi la creşterea nivelului de trai a locuitorilor săi.

    Reporter: Ce buget veţi avea la dispoziţie în noul exerciţiu financiar?

    Gabriela Macoveiu: Regiunea Nord-Est va avea la dispoziţie 1 miliard de euro, reprezentând 17,51% din alocarea naţională şi fiind cea mai mare, totodată. POR 2014-2020 va continua să finanţeze investiţii din perioada 2007- 2013: infrastructură socială, de sănătate şi educaţională, IMM-uri, drumuri judeţene şi turism în staţiuni, dar va finanţa şi noi categorii de proiecte faţă de programul precedent: reabilitarea termică a clădirilor publice, lucrări de cadastru şi centre de transfer tehnologic.

    Reporter: Ce probleme aţi observat că intervin în atragerea acestor fonduri?

    Gabriela Macoveiu: Primele probleme întâmpinate sunt cele legate de întârzierea publicării ghidurilor solicitantului, dar şi a operaţionalizării sistemului electronic MySMIS.

    Dificultăţile întâmpinate de beneficiari pe parcursul implementării proiectelor au fost generate cu precădere de:

    - prelungirea duratelor procedurilor de achiziţie publică, în urma înregistrării de contestaţii, cu perioade foarte mari de timp (în unele cazuri acestea depăşind un an);

    - întârzieri în execuţia contractelor de lucrări, ca urmare a identificării, în implementare, a necesităţii executării unor categorii de lucrări neprevăzute în proiectele tehnice; a descoperirilor arheologice, în cazul proiectelor ce vizează obiecte de patrimoniu şi a utilizării de către antreprenori a unor resurse insuficiente în raport cu graficul de execuţie asumat prin contract (din cauza scăderii capacităţii acestora, pe fondul adâncirii efectelor crizei economice);

    - întârzieri datorate rezilierii unor contracte de lucrări, ca urmare a incapacităţii antreprenorilor de a continua execuţia lucrărilor (determinată de insolvenţa/falimentul acestora) şi, în consecinţă, prelungirea cu durata necesară organizării unor noi proceduri de achiziţie de contracte de lucrări, pentru restul de executat;

    - întârzieri datorate suspendărilor la plată/rambursare a unor sume, determinate de sesizări către DLAF, DNA sau ANI;

    - aplicarea corecţiilor financiare, în conformitate cu prevederile OUG nr. 66/2011, de natură să determine majorarea contribuţiei beneficiarilor la finanţarea proiectelor.

    Reporter: Care credeti ca ar fi soluţiile pentru rezolvarea acestora?

    Gabriela Macoveiu: În privinţa documentelor informative şi a sistemului MySMIS, credem că, atât noi, cât şi potenţialii beneficiari trebuie să apelăm la răbdare. Atât Autoritatea de Management din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, cât şi Ministerul Fondurilor Europene fac eforturi pentru îmbunătăţirea acestor documente şi a sistemului de implementare, în general, pentru ca măcar o parte din problemele enunţate mai sus să fie evitate.

    Reporter: Cum apreciaţi legislaţia din domeniu şi ce lipsuri are aceasta?

    Gabriela Macoveiu: Lipsurile pe care noi le-am semnalat, în mod sistematic, au fost cele legate de legislaţia în domeniul achiziţiilor publice. Ne aşteptăm ca noul pachet legislativ, care va transpune directiva europeană în domeniu, să asigure un cadru de implementare a proiectelor mai flexibil.

    De asemenea, reglementările privind elaborarea documentaţiei tehnico-economice (HG 28/2008) sunt în proces de revizuire, iar noile normative au luat în calcul necorelările pe care le-am semnalat de-a lungul timpului.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional