Comisia Europeana acorda in acest an finantari totalizand 65 milioane de euro in cadrul Programului "Intelligent Energy Europe" (IEE) pentru proiecte care pot contribui la atingerea obiectivelor strategiei Europa 2020.
Proiectele pot viza eficienta energetica (15,6 milioane euro alocate), surse regenerabile de energie (12,6 milioane euro), utilizarea energiei in transporturi (9,6 milioane euro) si initiative integrate (27,2 milioane euro). Prin Program poate fi acoperita pana la 75% din valoarea totala a proiectelor.
Proiectele pot include, de exemplu: transferul de cunostinte in domeniul economisirii energiei, masuri pentru incurajarea utilizarii surselor regenerabile de energie regenerabile etc. Nu se finanteaza activitatea de cercetare si investitiile fizice.
"Am vrea sa vedem actiuni care pregatesc piata", a afirmat Dana Dutianu, ofiter de proiect in cadrul Agentiei Executive pentru Competitivitate si Inovare (EACI) cu ocazia unui seminar de informare.
Este considerata eligibila la IEE 2013 orice organizatie publica sau privata din toate statele memebre ale Uniunii Europene, precum si din Croatia, Norvegia, Islanda, Liechtenstein, si Macedonia. In fiecare proiect trebuie sa fie implicati minim 3 parteneri dit tot atatea state.
Apelul de proiecte pentru 2013 a fost lansat pe 13 decembrie 2012. Proiectele mai pot fi depuse pana pe 8 mai 2013. Rezultatele vor fi anuntate in noiembrie 2013, iar in primul trimestru al anului 2014 va avea loc contractarea fondurilor alocate.
Pana in prezent, 80 dintre proiectele depuse, respectiv 17% din total, includ parteneri romani, a precizat doamna Dutianu.
Apelul IEE din 2012 a dispus de o finantare de 80 milioane de euro. In total au fost depuse in jru de 500 de proeicte, incluzand peste 3.500 de parteneri. Dintre aceste proiecte, 54 sunt in negociere pentur finantare. Valoarea medie a unui proiect este de 1,5 milioane de euro.