Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Proiecte romanesti implementate cu fonduri norvegiene

I.D. Finanţare /

Proiecte romanesti implementate cu fonduri norvegiene

Romania va beneficia de aproximativ 306 milioane de euro finantare nerambursabila prin doua memorandumuri de intelegere cu Guvernul Norvegiei si cu guvernele din Norvegia, Islanda si Liechtenstein.

Cele doua documente au fost semnate la data de 21 martie 2012 de catre ministrul afacerilor europene Leonard Orban, reprezentand Guvernul Romaniei, de secretarul de stat din cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Oslo, Gry Larsen, din partea Norvegiei,

si de ambasadorul Islandei in Romania, Sturla Sigurjónsson.

"Implementarea mecanismelor pentru perioada 2004-2009 a avut rezultate pozitive, atat prin rata de absorbtie de aproximativ 70%, cat si prin calitatea si sustenabilitatea proiectelor realizate. Avand in vedere si experienta acumulata, avem motive intemeiate sa privim cu incredere la noua etapa a granturilor inaugurata astazi", a declarat Leonard Orban.

Memorandumul de intelegere cu Guvernul Norvegiei vizeaza punerea in aplicare a Mecanismului Financiar Norvegian 2009-2014, iar memorandumul de intelegere cu guvernele din Norvegia, Islanda si Liechtenstein implementarea Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE) 2009 - 2014.

Aceste acorduri de cooperare sunt semnificativ mai mari decat cele din perioada precedenta (2004-2009), care au fost de 98,5 milioane de euro.

Pentru perioada 2009-2014, Romania va fi al doilea cel mai mare beneficiar al asistentei financiare oferite de Norvegia, Islanda si Liechtenstein.

Romania va beneficia in intervalul 2014-2020 de 190,75 milioane de euro prin Mecanismul Financiar SEE si de 115,20 milioane de euro prin Mecanismul Financiar Norvegian. Aceste sume au fost stabilite printr-un acord semnat, in 28 iulie 2010, intre Uniunea Europeana si statele SEE din Asociatia Europeana a Liberului Schimb (AELS) - Norvegia, Islanda si Liechtenstein.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional