Prioritatile proiectului de buget al UE pentru 2013 prezentat de Comisia Europeana curpind o crestere de 6,8% a nivelului platilor. Investitiile se vor concentra in domeniile prioritare definite in strategia UE de crestere economica, Europa 2020. Totodata, Comisia a propus inghetarea cheltuielilor viitoare printr-o majorare a angajamentelor la nivelul inflatiei (2 %).
La nivel global, proiectul de buget 2013 se ridica la 150,9 miliarde euro reprezentand angajamente, in crestere cu 2 % fata de anul trecut. Platile reprezinta 137,9 miliarde euro.
Potrivit proiectului de buget, se aloca 62,5 miliarde euro reprezentand plati cresterii economice favorabile crearii de locuri de munca in Europa. Se face un efort deosebit pentru programele-cadru de cercetare (9,0 miliarde euro, insemnand o crestere de 28,1 % fata de 2012), pentru Programul pentru competitivitate si inovare (546,4 milioane euro, insemnand o crestere de 47,8 %), pentru fondurile structurale si fondul de coeziune (49 de miliarde euro, insemnand o crestere de 11,7 %), precum si pentru invatarea pe tot parcursul vietii (1,2 miliarde euro, insemnand o crestere de 15,8 %).
"Suntem pe deplin de acord cu concluziile Consiliilor Europene anterioare care au cerut o utilizare mai buna a fondurilor UE, pentru a ajuta Europa sa iasa din criza", declara comisarul pentru programare financiara si buget Janusz Lewandowski. "In circumstantele actuale, bugetele nationale si bugetul UE reprezinta, mai mult ca niciodata, doua fete complementare ale aceleiasi monede: intrucat statele membre se confrunta cu reduceri dureroase, dar necesare, bugetul UE se concentreaza asupra investitiilor si, prin urmare, actioneaza ca un pachet de masuri anticriza. Nu vom redresa cresterea economica doar prin reduceri, Europa trebuie sa investeasca in mod judicios pentru viitorul sau incepand de astazi. Aceasta este menirea bugetului UE, iar proiectul de buget 2013 urmareste sa asigure acest lucru.", a incheiat Lewandowski.
Consiliul isi va face cunoscuta pozitia cu privire la proiectul de buget in luna iulie 2012, fiind urmat de Parlament. In cazul unui dezacord intre cele doua institutii, se va initia o procedura de conciliere de 21 de zile.