Programul de reabilitare termica cu fonduri europene ar putea fi demarat incepand cu luna octombrie a acestui an, după indeplinirea formalitatilor solicitate de Comisia Europeana. Programul va dispune de 304 milioane euro, din care fondurile nerambursabile vor reprezenta 60%, adica 182,4 milioane euro. Restul de 40% va fi impartit intre autoritatile publice locale si asociatiile de proprietari in functie de nivelul veniturilor membrilor asociatiilor, potrivit ghidului solicitantului aflat in prezent in consultare publica.
Fondurile vor fi impartite in mod egal pe cele opt regiuni de dezvoltare, respectiv 22,8 milioane euro per regiune (la care se adauga contributia locala de 15,2 milioane euro). Beneficiarii eligibili ai schemei de finantare sunt municipiile resedinta de judet.
Pentru aceste investitii va fi infiintat un domeniu nou in cadrul Programului Operational Regional - 1.2 "Sprijinirea investitiilor in eficienta energetică a blocurilor de locuinte".
Interventiile vor putea viza lucrari la spatiile exterioare ale blocului si scarii de bloc respectiv instalatiile interioare comune ale blocului sau scarii de bloc, in functie de prevederile raportul de audit energetic si, dupa caz, ale raportului de expertiza tehnica.
Contributia locala va fi la randul sau repartizata intre primarie si asociatii in functie de veniturile proprietarilor apartamentelor astfel: 10% contributia proprietarilor daca mai mult de 50% din proprietarii cladirii au un venit lunar pe membru de familie sub 150 euro, 20% contributia proprietarilor daca venitul pe membru pentru 50% din proprietari se situeaza sub 350 euro, respectiv 30% daca venitul pe membru pentru 50% din proprietari este sub 500 euro.
Potrivit reprezentantilor Ministerului Dezvoltarii schema propusa are un caracter pilot pentru actuala perioada de programare, insa experienta acumulata va putea fundamenta investitiile in eficienta energetica a blocurilor de locuinte pentru perioada de programare 2014-2020.
Ghidul solicitantului poate fi consultat la adresa http://www.inforegio.ro/node/15.
Observatiile si comentariile pot fi trimise in termen de 30 de zile calendaristice de la demararea consultarii (pana pe 9 septembrie) la adresa info@mdrt.ro.