Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 5 / 2024

Reabilitare termica prin fonduri europene din octombrie

A.D. Finanţare /

Reabilitare termica prin fonduri europene din octombrie

Programul de reabilitare termica cu fonduri europene ar putea fi demarat incepand cu luna octombrie a acestui an, după indeplinirea formalitatilor solicitate de Comisia Europeana. Programul va dispune de 304 milioane euro, din care fondurile nerambursabile vor reprezenta 60%, adica 182,4 milioane euro. Restul de 40% va fi impartit intre autoritatile publice locale si asociatiile de proprietari in functie de nivelul veniturilor membrilor asociatiilor, potrivit ghidului solicitantului aflat in prezent in consultare publica.

Fondurile vor fi impartite in mod egal pe cele opt regiuni de dezvoltare, respectiv 22,8 milioane euro per regiune (la care se adauga contributia locala de 15,2 milioane euro). Beneficiarii eligibili ai schemei de finantare sunt municipiile resedinta de judet.

Pentru aceste investitii va fi infiintat un domeniu nou in cadrul Programului Operational Regional - 1.2 "Sprijinirea investitiilor in eficienta energetică a blocurilor de locuinte".

Interventiile vor putea viza lucrari la spatiile exterioare ale blocului si scarii de bloc respectiv instalatiile interioare comune ale blocului sau scarii de bloc, in functie de prevederile raportul de audit energetic si, dupa caz, ale raportului de expertiza tehnica.

Contributia locala va fi la randul sau repartizata intre primarie si asociatii in functie de veniturile proprietarilor apartamentelor astfel: 10% contributia proprietarilor daca mai mult de 50% din proprietarii cladirii au un venit lunar pe membru de familie sub 150 euro, 20% contributia proprietarilor daca venitul pe membru pentru 50% din proprietari se situeaza sub 350 euro, respectiv 30% daca venitul pe membru pentru 50% din proprietari este sub 500 euro.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Dezvoltarii schema propusa are un caracter pilot pentru actuala perioada de programare, insa experienta acumulata va putea fundamenta investitiile in eficienta energetica a blocurilor de locuinte pentru perioada de programare 2014-2020.

Ghidul solicitantului poate fi consultat la adresa http://www.inforegio.ro/node/15.

Observatiile si comentariile pot fi trimise in termen de 30 de zile calendaristice de la demararea consultarii (pana pe 9 septembrie) la adresa info@mdrt.ro.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Materiale

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Legea

Internaţional