Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Reabilitarea termicăPrimăria sectorului 6 a primit cei mai mulţi bani în programul de reabilitare

F.A. Finanţare /

Primăria sectorului 6 a primit cei mai mulţi bani în programul de reabilitare

Bacău - Primăria a primit doar jumătate din fondurile solicitate pentru reabilitarea termică

Suma alocată, de 10,7 milioane lei, pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit reprezintă doar jumătate din cea solicitată de Primăria Municipiului Bacău, care ajungea la aproximativ 22,3 milioane lei, ne-a spus Ionuţ Tomescu, purtătorul de cuvânt al instituţiei respective.

Din suma totală acordată, 4,8 milioane lei vor fi repartizate pentru a acoperi contribuţia de 33% de la bugetul de stat, conform prevederilor din 2008, pentru lotul de 31 de blocuri, la care lucrările au început anul trecut şi acum sunt aproape finalizate. Pe de altă parte, 6 milioane lei merg pentru către un lot nou, de 34 de blocuri.

"Estimăm că ar costa în total în jur de 35 milioane lei reabilitarea termică a acestor imobile. Prin urmare, conform prevederilor actuale, bugetului de stat i-ar reveni 50% din cheltuieli, adică în jur de 17,5 milioane lei. Cu suma primită vor putea fi reabilitate anul acesta doar 13 blocuri din cele 34, urmând ca restul să intre în program anul viitor", relatează domnul Tomescu.

În prezent, sunt în curs de finalizare lucrările de proiectare, urmând să se desfăşoare şi licitaţiile pentru alegerea constructorilor, precizează aceeaşi sursă.

Primăria asigură în majoritatea cazurilor 50% din costuri, deoarece, prin hotărâre a consiliului local s-a stabilit ca primăria să preia şi costurile locatarilor al căror venit pe membru de familie este mai mic decât venitul mediu pe economie. Practic, se îmcadrează în această categorie în jur de 95% din locatari. "Demersul a fost bine primit de cetăţeni, care au şi depus toată documentaţia", apreciază domnul Tomescu.

Reprezentantul primăriei Bacău semnalează şi faptul că banii atribuiţi vor fi primiţi la începutul anului viitor, iar primăria va trebui totuşi să suporte până atunci costurile lucrărilor.

Pentru includerea în programul pe 2010 a fost deja întocmită lista şi a fost înaintată Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei. Această listă include 210 blocuri, pentru care încă nu s-a cerut precizarea sumei necesare.

În Bacău există în jur de 1.100 de blocuri, dintre care majoritatea sunt construite înainte de 1990, prin urmare procesul de reabilitare nu poate fi desfăşurat decât etapizat, subliniază sursa citată.

Braşov- Finanţare pentru 50 de blocuri

Cu toate că a trimis solicitări de finanaţare pentru 150 de dosare, Primăriei Municipiului Braşov i-a revenit de la bugetul de stat suma de 15,5 milioane lei. Finanţarea de la bugetul de stat, de 50% reprezenta în jur de 50 milioane lei. Restul, până la aproximativ 100 milioane lei urma să fie suportat în procent de 30% de primărie şi 20% de către asociaţiile de locatari, ne-a precizat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Braşov. În urma rectificării bugetare din primăvară poate fi asigurată cofinanţarea, urmând ca lucrările la cele 50 de blocuri pentru care s-a primit finanţare să înceapă în cel mai scurt timp. Celelalte 100 de blocuri vor fi încadrate pe programul din 2010, completează domnul Toarcea.

"Pentru programul din 2010 vrem să depunem şi alte dosare, pe lângă cele 100 rămase. În acest sens desfăşurăm campanii de informare cu asociaţiile de locatari, pentru a se face înscrierile", relatează domnul Toarcea.

Bucureşti - Sectorul 1 - Doar 20% din necesarul de finanţare a fost atribuit în primă fază

Primăriei Sectorului 1 i-au fost repartizată 14,5 milioane lei pentru reabilitarea termică a 13 blocuri. Suma nu reprezintă totuşi decât 20% din cea solicitată, respectiv pentru 85 de blocuri, subliniază doamna Cristina Dumbravă, reprezentantul biroului de relaţii cu presa din cadrul Primăriei Sectorului 1. Instituţia contribuie cu 50% la finanţarea lucrărilor, după ce a preluat integral şi costurile care reveneau în mod normal asociaţiilor de locatari. În cazul în care fondurile prevăzute în acest scop în bugetul local nu sunt suficiente, se pot aloca fonduri suplimentare printr-o hotărâre de consiliu local, completează aceeaşi sursă.

Doamna Dumbravă ne-a precizat că a fost făcută o solicitare către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei pentru suplimentarea fondurilor alocate şi pentru blocurile rămase din cele 85.

Lucrările au fost deja iniţiate pentru 46 de blocuri, încă de la începutul anului, primele dintre ele urmând să fie finalizate în intervalul iulie-august.

Pentru includerea în prgramul pe anul 2010, au fost deja depuse din partea asociaţiilor de locatari 400 de cereri cu documentaţia aferentă. Înscrierile nu s-au încheiat, urmând ca spre sfârşitul anului să se facă şi o previzionare bugetară, pentru a evidenţia ce sume sunt necesare, relatează sursa citată.

Focşani - Numărul de blocuri reabilitate este dependent de fondurile disponibile la nivel local pentru întocmirea documentaţiei

Primăria Municipiului Focşani va fi utilizată suma alocată de la bugetul de stat în cadrul programului de reabilitare pentru execuţia lucrărilor în cazul a cinci blocuri, respectiv şase scări. Aceste blocuri fac parte dintr-un lot mai mare de 17 imobile, pentru care s-au făcut demersuri începând încă din anul 2006, dar fără a putea fi întocmită întreaga documentaţie din lipsă de fonduri. Astfel, o parte dintre asociaţiile de locatari s-au retras pe parcurs, ne-a explicat doamna Cristina Costin, şeful serviciului fond locativ din cadrul Primăriei Municipiului Focşani. Domnia sa precizează că primăria a trimis pentru programul pe 2010 o listă cu 242 de blocuri care au acceptul consiliului local pentru realizarea documentaţiei. Numărul celor care vor intra în program este însă dependent de fondurile disponibile la nivelul consiliului local pentru întocmirea documentaţiei, aceasta oricum urmând a se realiza etapizat, subliniază doamna Costin.

La sfârşitul lunii iunie urma să fie iniţiată procedura de licitaţie pentru executarea lucrărilor în cazul blocurilor care au primit finanţare, pentru ca până la data de 10 iulie să poată fi întocmite contractele. Începerea lucrărilor era prevăzută să aibă loc în cel mai scurt timp de la semnarea contractelor, conform declaraţiilor doamnei Cristina Costin.

Iaşi - A primit cât a cerut!

Suma de 4,68 milioane lei primită de Primăria Municipiului Iaşi pentru reabilitarea termică va fi suficientă pentru toate cele 12 blocuri pentru care au fost trimise dosare. "Nu am trimis mai multe dosare deoarece nu aveau documentaţia necesară", subliniază doamna Cătălina Lucaci, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Iaşi. În prima parte a lunii iulie vor fi demarate licitaţiile, iar lucrările trebuie să înceapă în luna august, precizează aceeaşi sursă.

Pentru 2010 sunt deja depuse 20 de dosare, dar solicitări au fost mai multe, însă fără a întruni documentaţia completă. Înscrierile se fac în continuare, completează doamna Lucaci.

Oradea - 10% din cât a solicitat

Cu toate că a depus documentaţia pentru reabilitarea termică a 38 de blocuri, adică pentru finanţare de 6,47 milioane lei, reprezentând partea ce revine bugetului de stat, Primăriei Municipiului Oradea i-a fost atribuită suma de 686.237 lei, care acoperă necesarul de cofinanţare de 50% doar pentru două blocuri, explică Mirela Macra, consilierul serviciului de relaţii cu presa din cadrul Primăriei Municipiului Oradea. De asemenea, Primăriei îi revin şi costurile aferente proiectării, subliniază aceeaşi sursă.

Restul de 36 de blocuri nu au obţinut finanţarea deoarece nu exista la dosar dovada aprobării indicatorilor tehnico-economici. Dar, s-a făcut recent şi această completare şi s-a retrimis Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei. "Urmează să se refacă o rectificare bugetară după luna iulie şi atunci ar trebui să primim şi fondurile pentru cele 36 de blocuri", precizează doamna Macra.

Pentru cele două blocuri care au deja finanţarea aprobată, urma să înceapă spre sfârşitul lunii iunie procedura de licitaţie, iar în jurul datei de 20 iulie era prevăzută demararea lucrărilor, potrivit reprezentantului primăriei.

Doamna Macra ne-a spus că pentru programul din 2010 erau înregistrate 20 de dosare spre sfârşitul lunii iunie, urmând ca perioada de înscrieri să fie încheiată la 1 iulie.

Ploieşti - Primăria a primit fonduri pentru doar 12 blocuri din 23

Primăria Municipiului Ploieşti a depus la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei dosare pentru 23 de blocuri, respectiv 1040 de apartamente, solicitând o sumă de aproximativ 8 milioane lei (costurile totale fiind de 16,11 milioane lei), precizează doamna Florina Popescu, director adjunct al direcţiei tehnic-investiţii din cadrul Primăriei Municipiului Ploieşti. Domnia sa completează că iniţial se avea în vedere trimiterea dosarelor pentru 200 de blocuri, dar în cele mai multe cazuri nu au putut fi gata la timp indicatorii tehnico-economici, instituţia lucrând şi la momentul de faţă pentru completarea acestora în vederea solicitării unor suplimentări de fonduri.

Din suma solicitată, primăria a primit 5 milioane lei, reprezentând contribuţia de 50% din costurile de execuţie a lucrărilor pentru 12 blocuri. Din suma alocată, 2 milioane lei urmează să fie primiţi anul acesta, iar restul anul viitor, explică doamna Popescu. De asemenea, Primăria a preluat şi cele 20% din costuri care reveneau în mod normal asociaţiilor de locatari, pentru toţi solicitanţii, nu doar pentru cazurile social, astfel asigurând jumătate din costurile totale.

La sfârşitul lunii iunie era în pregătire procedura de licitaţie pentru o parte dintre blocurile care au primit finanţare, urmând ca lucrările să înceapă prin luna august, etapizat, ne-a precizat aceeaşi sursă. Domnia sa apreciază că interesul constructorilor este foarte mare. Acest lucru a generat însă şi unele dificultăţi, în sensul că au fost depuse contestaţii în privinţa procedurii de atribuire a lucrărilor. Niciunul dintre constructori nu a obţinut câştig de cauză, practic singurul rezultat fiind întârzierea lucrărilor, subliniază sursa citată.

Pentru programul din 2010 au fost formulate peste 1.000 de cereri din partea asociaţiilor de proprietari, iar în prezent se lucrează la indicatorii tehnico-economici pentru dosare, relatează doamna Florina Popescu.

Satu Mare - Fonduri suficiente pentru cele şase dosare depuse

Primăria Municipiului Satu Mare a primit aprobare pentru 1,26 milioane lei, sumă ce acoperă procentul de cofinanţare pentru toate cele şase blocuri pentru care a fost depusă documentaţia. Acestea reprezintă solicitările înregistrate anul trecut din partea asociaţiilor de locatari, relatează doamna Liliana Măgureanu, şeful biroului energetic din cadrul Primăriei Municipiului Satu Mare.

În a doua parte a lunii iunie erau aşteptate proiectele tehnice şi era prevăzut ca lucrările pentru aceste imobile să înceapă spre sfârşitul lunii iulie, ne-a precizat aceeaşi sursă.

Pentru 2010 sunt înscrise mai multe asociaţii, dar din cele 22 de asociaţii care au cerut includerea în program doar 11 au furnizat şi documentaţia pentru dosar până spre sfârşitul lunii iunie, înscrierile urmând să se încheie la data de 15 iulie, ne-a menţionat doamna Măgureanu.

Târgovişte - Toate cele 86 de dosare trimise au obţinut finanţare de la bugetul de stat

Suma acordată în 2009 de la bugetul de stat Primăriei Municipiului Târgovişte pentru execuţia lucrărilor de intervenţie la anveloparea blocurilor de locuinţe este de 13 milioane lei. Această sumă corespunde tuturor celor 86 de dosare trimise pentru obţinerea finanţării, în urma listei de priorităţi pe anul 2009 aprobate de consiliul local, precizează doamna Bertha Colea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgovişte.

Topoloveni - În 2009 oraşul Topoloveni are fonduri pentru reabilitarea termică a 12 blocuri

Primăria oraşului Topoloveni din judeţul Argeş a primit finanţare pentru toate dosarele depuse la Ministerul Dezcoltării Regionale şi Locuinţei, subliniază doamna Maria Ştirbescu, arhitectul şef al Prmăriei oraşului Topoloveni. Astfel, primăria a obţinut 3,34 milioane lei de la bugetul de stat pentru programul de reabilitare termică, sumă care asigură 50% din costurile lucrărilor de reabilitare pentru 12 blocuri.

Spre sfârşitul lunii iunie instituţia aştepta definitivarea expertizei tehnice, urmând ca ulterior să fie iniţiată procedura de licitaţie. Doamna Ştirbescu estima că începerea lucrărilor va avea loc în toamnă, în funcţie de rapiditatea cu care se va desfăşura procedura de licitaţie şi atribuire a lucrărilor.

Aproape 85 milioane de euro, respectiv 360 milioane lei, au fost alocate în acest an pentru Programul Naţional Multianual privind Creşterea Performanţei Energetice la Blocurile de Locuinţe, desfăşurat prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.

Această sumă a fost repartizată unui număr de 63 de localităţi din ţară, la care se adaugă şi cele şase sectoare ale Bucureştiului. Cea mai mare sumă a fost acordată Primăriei Sectorului 6, respectiv aproape 32,5 milioane lei, iar cea mai mică a fost atribuită comunei Stănişeşti din Judeţul Bacău, respectiv 123.600 lei.

Din aceste sume, în conformitate cu prevederile legislative în vigoare, sunt suportate de la bugetul de stat 50% din costurile lucrărilor de execuţie, 30% revenind consiliilor locale şi 20% asociaţiilor de proprietari, existând varianta în care consiliile locale pot prelua şi costurile aferente asociaţiilor, în anumite condiţii. Repartizarea resurselor bugetare s-a făcut pe baza dosarelor înaintate de primării Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.

Bucureşti Sectorul 4 - Au fost alocate fonduri pentru reabilitarea a 9 blocuri

Din cele 5,2 milioane de lei solicitate de Primăria sectorului 4 pentru reabilitarea termică, ministerul de resort I-a alocat 4 milioane lei. Suma solicitată era necesară pentru lucrări de reabilitare la un număr de 11 blocuri, dar fondurile alocate sunt suficiente pentru 9 imobile, subliniază doamna Roxana Ciucă, reprezentantul Primăriei Sectorului 4.

Pentru cofinanţarea programului, consiliului local a alocat din bugetul său 5 milioane lei. Lucrările de reabilitare pentru blocurile care au primit finanţare vor demara în luna august.

Pentru înscrierea în programul din 2010, până la sfârşitul lunii iunie, au depus solicitări 200 de asociaţii de locatari, iar înscrierile pentru realizarea lucrărilor de reabilitare se vor putea face şi în perioada următoare.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional