Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Regiunea Sud EstPână la finele anului, Regiunea Sud Est va cheltui aproape 200 milioane de lei din fondurile POR

F.A. Finanţare /

Luminiţa Mihailov, directorul general al ADR SE

Luminiţa Mihailov, directorul general al ADR SE

Alocarea financiară totală orientativă pentru Regiunea Sud-Est, în cadrul Programul Operaţional Regional (POR), în perioada 2007 - 2013, este de 563,4 milioane de euro, reprezentând aproximativ 13,25% din totalul fondurilor alocate ţării noastre. Până în luna iunie, la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud Est (ADR SE) fuseseră depuse 189 proiecte prin care se solicită finanţare nerambursabilă prin POR.

Luminiţa Mihailov, directorul general al ADR SE, ne-a declarat: "Interesul autorităţilor publice locale de a atrage fonduri europene este foarte mare. Dovadă că, în cazul unor domenii de intervenţie, valoarea proiectelor depuse a depăşit cu mult valoarea fondurilor alocate. Apreciem pozitiv interesul autorităţilor publice locale din regiunea noastră, care s-au implicat foarte mult în realizarea de proiecte şi doresc să atragă cât mai multe fonduri pentru investiţii".

Domnia sa ne-a precizat că, până în luna iunie, plăţile efectuate în cadrul regiunii SE se ridică la 22,1 milioane de lei pentru cinci cereri de prefinanţare. Până la finele anului, conducerea ADR SE estimează că va mai primi şapte cereri de prefinanţare în valoare totală de 26,9 milioane de lei precum şi 38 de cereri de rambursare de 129,3 milioane de lei.

Cel mai mare contract semnat valorează 97 milioane de lei

ADR SE are înregistrate 23 de contracte semnate în cadrul POR. Valoarea totală a investiţiilor este de circa 372 de milioane de lei. Luminiţa Mihailov ne-a spus că cel mai mare contract semnat valorează 97 milioane de lei. Beneficiari sunt Consiliul Judeţean Buzău şi Consiliul Local al Comunei Merei. Proiectul vizează modernizarea infrastructurii de acces la zonele turistice cu potenţial din judeţul Buzău.

Pe locul doi ca valoare este proiectul de modernizare a infrastructurii de transport din zona turistică Murighiol - Uzlina - Dunavăţ - Lacul Razim (81,4 milioane de lei). Beneficiari sunt Consiliul Judeţean Tulcea şi mai multe consilii locale din zonă.

Un alt proiect costisitor a fost câştigat de Consiliul Judeţean Brăila şi costă circa 64,8 milioane de lei. Investiţia constă în restructurarea şi lărgirea drumului judeţean Viziru - Cuza Vodă - Mihai Bravu.

Axa 1 are depuse mai multe proiecte decât alocările

Axa prioritară 1 "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - poli urbani de creştere" are, pentru Regiunea SE, un buget indicativ pentru perioada 2007-2013 de 180,64 milioane de euro.

În cadrul Domeniului 1.1 Planuri integrate de dezvoltare urbană, Sub-domeniul "Centre urbane" (54,19 milioane euro), au fost depuse 11 planuri integrate de dezvoltare urbană (PIDU). Luminiţa Mihailov ne-a declarat că verificarea conformităţii şi admisibilităţii Planurilor Integrate de Dezvoltare Urbană a fost demarată în luna mai, iar valoarea acestora depăşeşte alocarea Regiunii SE pentru perioada 2007 - 2013. Până la data de 4 iunie 2009 au fost declarate admisibile patru Planuri Integrate de Dezvoltare, celelalte fiind în etapa de verificare.

Pentru Domeniul 1.1 Sub-domeniul "Poli de dezvoltare urbană" au fost desemnaţi, la nivelul Regiunii de dezvoltare SE, ca poli de dezvoltare urbană, Brăila şi Galaţi. Alocarea financiară la nivel regional pentru acest subdomeniu (FEDR + Buget stat) este de 36,12 milioane de euro, distribuită, în mod egal, între cei doi poli de dezvoltare urbană. Doamna Mihailov ne-a menţionat că, în luna iunie, autorităţile publice locale se aflau la etapa de pregătire a PIDU-rilor şi a cererilor de finanţare aferente.

În cadrul domeniului 1.1 Sub-domeniul "Poli de creştere" a fost desemnat Constanţa ca pol de creştere. Judeţul avea, în luna iunie, în pregătire PIDU şi cererile de finanţare aferente. Alocarea financiară pentru acest subdomeniu este de 90,32 milioane de euro.

20 de proiecte depuse pe Axa 2

Axa prioritară 2 <Îmbunătăţirea infrastructurii de transport regionale şi locale> are un buget total alocat pentru Regiunea SE de 113,8 milioane de euro.

Pe Domeniul major de intervenţie (DMI) 2.1 , valoarea totală solicitată prin cele 20 de proiecte depuse este de 208 milioane de euro.

Potrivit ADR SE, în luna iunie, patru proiecte se aflau în etapa de precontractare (de organizare a vizitei la faţa locului). Nouă proiecte au fost contractate, valoarea solicitată totală pentru acestea fiind de 73 milioane de euro. Alte şapte proiecte au fost incluse pe lista de rezervă, valoarea solicitată totală pentru acestea fiind de 103,58 milioane de euro.

Până la finele lunii iulie, ADR SE estima finalizarea contractării celor patru proiecte aflate în stadiu de precontractare.

Interes crescut şi pentru atragerea fondurilor din Axa 3

Axa prioritară 3 "Îmbunătăţirea infrastructurii sociale" are trei domenii majore de intervenţie. Pentru DMI 3.1 Reabilitare/modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate (22,5 milioane de euro pentru Regiunea SE), până la data de 4 iunie 2009, au fost depuse opt proiecte.

Luminiţa Mihailov ne-a precizat că, la data menţionată, cinci se aflau în diferite etape de evaluare, iar restul în etapa de precontractare (valoare totală solicitată de 12,39 milioane euro). Doamna Mihailov ne-a spus că valoarea solicitată prin aceste opt proiecte este de 25,2 milioane de euro, sumă care depăşeşte valoarea alocată.

Pe DMI 3.2. Reabilitarea/modernizarea/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale (buget total pentru SE de 12,9 milioane de euro), au fost depuse, până la data de 4 iunie, 13 proiecte. Valoarea totală solicitată a fost de 8,02 milioane euro. Două proiecte au fost respinse, şase se aflau în diferite etape de evaluare, iar trei erau în etapa de precontractare. Două proiecte au fost contractate, valoarea solicitată fiind de 1,20 milioane de euro.

Valoarea totală solicitată prin cele 11 proiecte aflate în evaluare şi contractate este de 6,8 milioane euro, ne-a declarat directorul general al ADR SE.

DMI 3.3 Îmbunătăţirea dotării cu echipamente a bazelor operaţionale pentru intervenţii în situaţii de urgenţă are, la nivelul regiunii SE, un buget total de 12,9 milioane de euro. Dar, la nivelul regiunii, nu a fost constituită Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară, care este aplicantul eligibil în cadrul acestui DMI.

Bugetul total al regiunii SE pentru DMI 3.4 "Reabilitarea / modernizarea / dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă" este de 36,9 milioane de euro.

Până la data de 4 iunie 2009, au fost depuse 24 proiecte cu o valoare totală solicitată de 19,76 milioane de euro. La data menţionată, două au fost respinse, 15 se aflau în diferite etape de evaluare, iar patru erau în etapa de precontractare (2,95 milioane de euro). Trei proiecte fuseseră contractate şi au o valoare solicitată de 2,78 milioane euro.

Valoarea solicitată prin cele 22 de proiecte aflate în diferite etape de evaluare, selecţie, contractare este de 18,78 milioane euro, reprezentand peste 51 % din valoarea alocată regiunii pentru perioada 2007 - 2013.

Puzderie de proiecte şi pe Axa 4

Axa prioritară 4 Sprijinirea mediului de afaceri regional şi local

DMI 4.1. Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanţă regională şi locală (35,6 milioane de euro pentru regiune) avea, până la data de 4 iunie, patru proiecte depuse. Din acestea trei fuseseră respinse, iar unul se afla în etapa de precontractare. Valoarea solicitată prin acest proiect este de 470.000 euro, iar semnarea era estimată pentru luna iulie 2009.

Un potenţial aplicant privat a comunicat ADR SE că intenţionează depunerea, până în luna octombrie 2009, a unui proiect de aproximativ 15 milioane euro.

DMI 4.2 Reabilitarea siturilor industriale poluate şi neutilizate şi pregătirea de noi activităţi are, pentru regiunea SE, un buget total de 31,19 milioane de euro.

Luminiţa Mihailov ne-a spus: "Până la data de 4 iunie 2009, nu a fost depus niciun proiect în cadrul acestui DMI la nivelul regiunii. Motivele pentru care nu au fost depuse proiecte sunt contribuţia mare de 50% pentru autorităţile publice locale, numărul redus de situri poluate, dar şi dificultăţile în inventarierea acestor situri. În plus, înregistrarea siturilor se face de către proprietar/administrator, iar declararea acestora ca fiind poluate este un proces greoi şi de lungă durată".

Potrivit doamnei Mihailov, DMI 4.3. "Sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor" are un buget total de 26,5 milioane euro, alocare financiara pentru primul apel de proiecte fiind de 5,2 milioane de euro. Termenul limită de depunere a proiectelor pentru primul apel a fost 16 iunie 2008, fiind depuse 80 de proiecte a căror valoare totală solicitată este de aproximativ nouă milioane de euro. Din cele 80 de proiecte, 31 au fost respinse, 4 au fost retrase de către aplicanţi, 39 se aflau, în iunie 2009, în etapa de precontractare şi 6 au fost contractate.

Un proiect contractat pe Axa 5

Axa prioritară 5 Dezvoltarea şi promovarea turismului - DMI 5.1 "Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural precum şi crearea / modernizarea infrastructurilor conexe" are, pentru Regiunea SE, un buget total de 30,5 milioane de euro. Până la data de 4 iunie 2009, au fost depuse 8 proiecte (27,6 milioane euro) din care unul a fost respins, 6 se aflau în diferite etape de evaluare (23,13 milioane euro), iar unul a fost contractat. Valoarea acestuia solicitată este de 3,95 milioane euro. Valoarea asistenţei financiare nerambursabile solicitate prin cele 7 proiecte aflate în evaluare şi contractare la data menţionată este de aproximativ 27 milioane euro, care reprezintă aproximativ 88% din valoarea alocată regiunii pentru perioada 2007 - 2013.

Pe DMI 5.2. Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice (buget total de 30,6 milioane euro pentru regiune), până la data de 4 iunie 2009, au fost depuse 32 de proiecte. Din acestea, 18 proiecte au fost respinse, 8 se aflau în diferite etape de evaluare (9,99 milioane euro), iar 4 erau în etapa de precontractare (6,56 milioane euro). Două proiecte au fost contractate, valoarea solicitată totală fiind de 3,25 milione euro.

Valoarea totală solicitată în cele 14 proiecte aflate în evaluare şi contractate reprezintă peste 64% din valoarea alocată regiunii pentru perioada 2007 -2013.

Alte proiecte contractate prin POR la finele lunii iunie

- Reabilitarea şi modernizarea DJ204E Mărăşeşti - Panciu, în valoare de 42,9 milioane de lei

- Reabilitarea şi modernizarea zonei industriale est din Municipiul Tulcea, în valoare de 32,5 milioane de lei

- Modernizare şi extindere Hotel Iaki din Mamaia, în valoare de 16,9 milioane de lei

- Reabilitarea şi modernizarea străzii Griviţa din Municipiul Brăila, în valoare de 23,5 milioane de lei

- Realizarea îmbrăcăminţii bituminoase pe DJ253 Galaţi - 15,7 milioane de lei

- Modernizarea străzii Basarabiei în Municipiul Galaţi - 13,2 milioane de lei

- Modernizarea şi extinderea structurilor de cazare din complexul Pelican, Murighiol - Tulcea, în valoare de 16,6 milioane de lei

- Amenajarea Drumului de glorie al armatei române în primul război mondial - Consiliul Judeţean Vrancea - 21,2 milioane de lei.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional