Romania se situeaza, din nou, pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste absorbtia fondurilor europene la finalul anului 2012. Aceasta in pofida faptului ca rata de contractare a fondurilor structurale in Romania se apropie de media inregistrata la nivelul statelor membre, arata un studiu KPMG efectuat in 10 tari din Europa Centrala si de Est.
Pentru statele membre UE din Europa Centrala si de Est (ECE) fondurile UE contribuie intre 11% si 26% din PIB-ul lor anual, fiind o resursa esentiala dezvoltarii competitive si cresterii economice. Potrivit studiului KPMG, bunastarea economica a statelor din regiune depinde, mai ales in timp de criza economica, de masura in care acestea reusesc sa atraga fondurile europene.
Raportul evidentiaza ca in perioada 2007-2012, aproximativ 180,9 miliarde euro au fost disponibile pentru a fi cheltuite in vederea imbunatatirii coeziunii economice si sociale. Din aceasta perspectiva, statele membre din Europa Centrala si de Est au obtinut rezultate notabile: in cei sase ani de implementare a programelor cofinantate de Uniunea Europeana, beneficiarii au semnat contracte a caror valoare totala se ridica la aproximativ 149 miliarde Euro. Aceasta suma reprezinta peste 80% din bugetul alocat pentru perioada curenta de programare.
Dupa cum explica Serban Toader, Senior Partner KPMG in Romania: "Mai ales pe parcursul trimestrelor I si II din 2013, autoritatile (in principal Primul Ministru, ca vector catalizator, si Ministerul Fondurilor Europene si Ministerul Marilor Proiecte) au promovat o serie de masuri urgente si ample menite a inlatura situatia de pre-suspendare existenta la nivelul unor programe, precum si pentru a stimula gradul de absorbtie. Aceste masuri sunt extrem de bine venite, insa vor trebui sustinute cu o serie de interventii de remediere si optimizare a tacticilor de implementare, precum externalizarea consultantei tehnice, imbunatatirea capacitatii si coordonarii institutionale, simplificarea si urgentarea procedurilor actuale de achizitii publice".
Cu toate acestea, rambursarea fondurilor este relativ intarziata. Pana la sfarsitul anului 2012, doar ceva mai mult de jumatate din totalul sumelor contractate, adica aproximativ 79,4 miliarde euro, fusesera rambursate beneficiarilor.
Studiul KPMG include cele mai noi 10 state membre UE - Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia - care au aderat intre 2004 si 2007.