Romania a obtinut o crestere cu sase miliarde de euro a fondurilor alocate de Uniunea Europeana pentru perioada 2014-2020 comparativ cu actualul exercitiu bugetar european. Astfel, in intervalul amintit Romania va avea de cheltuit aproape 40 de miliarde de euro pentru proiecte de dezvoltare.
"Romania a obtinut maxim ce se putea obtine in ceea ce priveste fondurile de coeziune. S-a obtinut cea mai mare crestere a vreunei tari pentru bugetul 2014 - 2020", a declarat presedintele Traian Basescu, dupa intoarcerea de la Consiliul Uniunii Europene.
Romania va beneficia de o crestere de zece procente pe fonduri de coeziune si de 27% pe fondurile destinate Politicii agricole comune.
Cresterea alocarilor Romaniei vine in contextul in care, in ansamblu, bugetul Uniunii Europene a fost redus cu 37 miliarde de euro. De asemenea, majorarea a fost abtinuta in pofida unei rate de absorbtie modeste a fondurilor europene in actualul exercitiu financiar, aproximativ 11,5%, respectiv 2,2 miliarde de euro, a mai precizat seful statului.
Pe de alta parte, bugetul Uniunii Europene poate fi revizuit la doi ani de la aplicare, in functie de evolutia economica, atrage atentia presedintele Traian Basescu.
La nivelul Comisiei Europene si ulterior in Parlamentul European va fi declansata procedura prin care Romania sa mai fie pasuita cu inca un an pentru cheltuirea fondurilor europene, respectiv pana in 2016 inclusiv. Fara aceasta prevedere Romania risca numai in 2013, sa piarda circa patru miliarde de euro. De altfel, in 2012 Romania a inregistrat o prima pierdere de fonduri europene, 192 de milioane de euro.
O alta prevedere care ar putea face obiectul dezbaterilor in Parlamentul European vizeaza declararea TVA drept cost eligibil in cadrul proiectelor cu finantare europeana, a mai adaugat seful statului.