Bugetul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia pentru perioada 2012-2013 va fi de 20,13 milioane euro.
Guvernul Romaniei a aprobat in sedinta din 14 decembrie 2011 revizuirea Programului IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania-Republica Serbia in vederea adaugarii alocarilor financiare pentru perioada 2012-2013 din partea Comisiei Europene.
Contributia Uniunii Europene prin intermediul Instrumentului de Asistenta pentru Preaderare pentru 2012-2013 este de 17,11 milioane euro, iar cofinantarea nationala publica a statelor partenere este de 3 milioane euro.
Sumele corespunzatoare cofinantarii, in procent de 15%, vor fi acordate dupa cum urmeaza: un procent de 13% pentru beneficiarii romani va fi acordat de la bugetul de stat al Romaniei si un procent de 2% va fi asigurat din contributia proprie a beneficiarilor romani. Beneficiarii sarbi vor asigura din contributie proprie un procent de 15% din cheltuielile eligibile aferente acestora.
Partenerii romani sau sarbi, care au calitatea de coordonatori de proiect, pot primi plati in avans din fondurile externe nerambursabile in procent de maxim 15% din valoarea contractului de finantare.
in acest moment, bugetul Programului pentru perioada 2007-2011 este de 42,36 milioane euro, din care 36 milioane euro (85%) reprezinta contributia comunitara prin IPA si 6,35 milioane euro (15%) reprezinta cofinantarea nationala.
Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia se adreseaza ariei de cooperare din zona de frontiera romano-sarba, respectiv judetelor Timis, Caras-Severin si Mehedinti din Romania si districtelor Severno-Banatski, Srednje-Banatski, Ju¾no-Banatski, Branièevski si Borski din Republica Serbia.
Programul finanteaza proiecte privind dezvoltarea economica si sociala, protectia mediului si pregatire pentru situatii de urgenta, actiuni ale comunitatilor locale pentru dezvoltarea societatii civile, furnizarea de servicii catre comunitatile din zona de granita, schimburi educationale, culturale si sportive, precum si intensificarea integrarii sociale si culturale a regiunilor de granita.
Beneficiarii eligibili in cadrul acestui program pot fi autoritati publice, organizatii non-guvernamentale, asociatii si organizatii reprezentative, universitati, institute de cercetare, organizatii educationale/de instruire.