Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Subvenţii de la stat pentru prosumatori

Finanţare /

Dan Tudose, manager E-acumulatori.ro

Dan Tudose, manager E-acumulatori.ro

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Piaţa autohtonă a sistemelor de producere a energiei electrice, prin intermediul panourilor fotovoltaice, este restrânsă şi segmentată, este de părere Dan Tudose, managerul magazinului online E-acumulatori.ro.

    Consumatorii casnici care decid să devină prosumatori, prin montarea unui sistem de panouri fotovoltaice pe acoperiş, pot beneficia de subvenţii individuale de la statul român de 20.000 de lei.

    Conform antreprenorului, rata de penetrare a sistemelor fotovoltaice (panouri solare) în rândul gospodăriilor din România este foarte mică, de sub 1%, deşi montarea unui astfel de sistem poate reduce costul facturii la electricitate cu 70-80%.

    Anul trecut, E-acumulatori.ro a marcat o majorare de 17% a cifrei de afaceri, iar pentru anul în curs estimările vizează o creştere de 20%.

    Dan Tudose ne-a acordat, recent, un interviu în care ne-a vorbit despre avantajele prosumatorilor şi despre provocările şi oportunităţile din piaţa de profil locală.

    Interviu cu Dan Tudose, manager E-acumulatori.ro

    Sistemele fotovoltaice reduc cu până la 80% facturile la electricitate

    Piaţa de profil din România este în continuă dezvoltare

    Reporter: Cum a fost anul 2018 pentru compania pe care o conduceţi?

    Dan Tudose: Din punct de vedere financiar, anul trecut, am înre­gistrat un plus de 17% la cifra de afaceri, iar profitul este la nivelul de 8%.

    Reporter: Ce estimări aveţi pentru anul în curs?

    Dan Tudose: Pentru anul 2019, preconizăm o majorare de 20% a cifrei de afaceri. Estimăm că vânzările de sisteme fotovoltaice şi staţii de încărcare pentru maşini electrice, precum şi toate produsele din segmentul de energie verde vor creşte substanţial în acest an.

    Reporter: Care sunt principalele direcţii spre care vă îndreptaţi investiţiile?

    Dan Tudose: În primul rând, ne dorim să investim în oameni şi în echipamentele noastre. În plus, noi avem o reţea de parteneri şi vrem ca, până la finalul anului 2020, să mai includem încă zece locaţii partenere şi să investim în showroom-urile respective, astfel încât să le oferim (n.r. partenerilor respectivi) know-how-ul nostru.

    Reporter: Care sunt oportunităţile retailerilor de panouri fotovoltaice? Cu ce provocări se confruntă aceştia?

    Dan Tudose: În prezent există două oportunităţi: programul prosumatorilor, prin intermediul căruia sunt subvenţionate sistemele fotovoltaice şi programul pentru locuinţele off-grid. Acestea vor impulsiona/dezvolta piaţa locală de profil. Aşteptăm ca programul privind sistemele fotovoltaice să fie implementat şi funcţional.

    Consumatorii sunt interesaţi de subvenţiile din programul Adminis­traţiei Fondului pentru Mediu (AFM), care ar trebui să acopere 90% din costul total aferent achiziţionării şi instalării întregului sistem.

    Reporter: Cum aţi descrie piaţa de profil din România şi cum arată aceasta în raport cu cele europene, din punctul dumneavoastră de vedere?

    Dan Tudose: Avem o piaţă de dimensiuni reduse, care a stagnat în 2018 comparativ cu anii precedenţi. Preconizăm că piaţa locală se va dez­volta accelerat în 2019. Sunt foarte optimist şi estimez că va creş­te exponenţial în următorii cinci ani, având în vedere facilităţile în domeniu şi obiectivele stabilite în conformitate cu politicile UE, care ne impun să majorăm ponderea energiei verzi în mixul energetic al ţării noastre.

    Reporter: Care sunt parametrii şi/sau măsurile necesare implementării unor astfel de tehnologii în România? Sunteţi de părere că ar fi necesare acţiuni la nivel guvernamental, o legislaţie specifică, politici publice etc., care să impulsioneze producerea energiei electrice din surse regenerabile de către consumatorii casnici?

    Dan Tudose: Investiţia necesară montării unui astfel de sistem este strâns legată de subvenţii - acestea există pentru că suntem în urmă faţă de toate celelalte state din regiune, care au avut un cadru le­gislativ mulţi ani înaintea noastră şi trebuie să recuperăm decalajul acesta.

    Până în ianuarie 2019, ca să poţi să ai un astfel de sistem era obligatoriu să ai şi capacităţile de stocare (care reprezintă cel puţin 40% din costul total) fără să fii prosumator. Odată cu noua legislaţie (n.r. intrată în vigoare la începutul anului) stocarea este opţională, surplusul de energie fiind livrat în sistem.

    Aşadar, până acum nu a existat posibilitatea efectivă de a fi prosumator, cadrul legislativ nu a existat până în ianuarie 2019, când Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a adoptat cadrul legal care permite unei persoane fizice să poată livra în reţea energia electrică produsă, precum şi termenii şi condiţiile aferente. Beneficiul este că prosumatorul va primi înapoi o sumă de 0,22 lei/kW livrat şi că termenul de racordare este stabilit prin lege, la 30 de zile. Pentru ca prosumatorii să poată livra energia electrică în reţea, aveam nevoie de un cadru legislativ, de politici publice, care să le impună furnizorilor de energie electrică să instaleze contoare speciale într-un anumit termen şi să cumpere energia cu un anumit preţ. În alte state, beneficiul a fost mai mare: un prosumator plătea 0,50 bani/kW consumat şi când livra în sistem, primea 0,60 bani/kW, deci amortizarea investiţiei era accelerată.

    Reporter: Care sunt aceste tehnologii şi ce echipamente/dispozitive sunt necesare? Care sunt avantajele lor concrete?

    Dan Tudose: Montarea acestui sistem are multiple avantaje. O instalaţie de acest gen salvează între 70-80% din costul electricităţii pe care îl plăteşte o gospodărie din România. Mai exact, din 100-150 de lei plătiţi pentru electricitate lunar, costul va scădea la 30-50 de lei, prin instalarea unui sistem subvenţionat de stat, prin programul derulat de Administraţia Fondului pentru Mediu. Subvenţia (n.r. pentru instalarea sistemelor fotovoltaice) oferită celor care vor să devină prosumatori este de 20.000 de lei, ea acoperind 90% din costul total. Subvenţia oferită este pentru aplicanţi persoane fizice. Consumatorii industriali - care vor să îşi instaleze astfel de sisteme - pot aplica pentru obţinerea finanţării prin intermediul fondurilor europene. Programul este astfel gândit încât panourile să nu poată fi demontate şi vândute. La bloc, de exemplu, proprietarii care vor să devină prosumatori ar trebui să consemneze ins­talarea în cartea funciară.

    În ceea ce priveşte modul în care funcţionează sistemul de producere a energiei cu ajutorul panourilor solare (fotovoltaice), acestea se montează pe acoperişul locuinţei (în programul de care vă vorbeam anterior, sunt prinse zece panouri), având dimensiuni standard de 1,60m/1m, şi acoperind o suprafaţă totală de 20 de metri pătraţi din acoperiş. De asemenea, se mai instalează un invertor (care transformă curentul continuu produs de panou în curent alternativ).

    Avantajul panourilor fotovoltaice este că, odată instalate, ele produc electricitate pe întreaga lor durată de viaţă. Durata lor de viaţă variază între 25 şi 40 de ani, având o degradare de 0,4% pe an. Astfel că după 25 de ani, ele produc la o capacitate de 80% din cea iniţială. Există şi panouri flexibile care se pot monta pe faţadele clădirilor şi care pot fi personalizate de exemplu gradul de transparenţă sau culoarea lor.

    Nu în ultimul rând, trebuie să avem în vedere că panourile fotovoltaice nu produc pe timp de ceaţă, ploaie şi zăpadă, dar bateria de stocare poate asigura, prin capacitatea sa, o autonomie de 3-4 zile.

    Un alt aspect pozitiv este că, vara, razele soarelui sunt preluate de aceste panouri, deci temperatura din interiorul clădirii va fi mai scăzută. De exemplu, cel puţin 20% din energia solară care încălzeşte mansarda unei case este preluată de sistemul instalat pe acoperiş.

    Reporter: În ce măsură susţin companiile de la noi din ţară energia verde şi tehnologiile inovatoare/regenerabile?

    Dan Tudose: În ceea ce priveşte acest segment, pot să vă spun că avem cereri constante din partea firmelor private. Costul de amortizare a investiţiei într-un astfel de sistem este foarte transparent, panourile încep să producă imediat, iar investiţia pentru o hală, un depozit sau o parcare acoperită, spre exemplu, se amortizează în cinci- şase ani. Din păcate, nu există cerere pentru astfel de produse şi soluţii de producere a energiei electrice din partea autorităţilor publice. Există posibilitatea ca sistemele fotovoltaice să fie montate în locuri publice, parcări sau clădiri.

    În Vestul Europei putem vedea clădiri care au pe faţade panouri fotovoltaice, care asigură circa 20-25% din necesarul de energie electrică al clădirii.

    Reporter: Consideraţi că românii sunt receptivi şi/sau deschişi în a-şi monta astfel de sisteme? Unde ne situăm, în raport cu alte ţări din Europa?

    Dan Tudose: În prezent, sub 1% din gospodăriile din România au instalate panouri fotovoltaice, iar targetul este să ajungem la 10%. Trebuie să privim investiţia prin prisma beneficiului pe care îl are imobilul: este transmisibil şi are o durată maximă de viaţă de până la 40 de ani, după care se poate recicla. În ultimul timp, a crescut numărul românilor care au case de vacanţă în zone neracordate la reţeaua publică (comunităţi off-grid), iar cererea de montare de sisteme s-a majorat proporţional.

    Reporter: Cum arată oferta pentru aceste sisteme? De când comercializaţi produse de acest gen şi ce v-a făcut să vă îndreptaţi atenţia către ele?

    Dan Tudose: Noi am început să comercializăm produse de acest gen în anul 2015. Vindeam baterii de stocare pentru astfel de sisteme şi ne-am gândit că putem să oferim mai mult decât produse, să oferim şi soluţii complete.

    Există două fabrici în România care produc astfel de panouri fotovoltaice, iar noi alegem producătorii care sunt competitivi şi îi preferăm, în general, pe cei români.

    Ne-am îndreptat atenţia către sis­teme fotovoltaice pentru că oferă celui care beneficiază de ele independenţă energetică şi sunt ne­poluante.

    Ne îndreptăm spre o lume preocupată de energie verde în care clienţii sunt tot mai atenţi la soluţiile pe care le primesc. Încet-încet, piaţa de energie se colorează în verde.

    Reporter: Mulţumesc!

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional