Uniunea Europeana si-ar putea majora contributia la finantarea proiectelor de dezvoltare regionala din Romania pana la nivelul de 95% din valoarea totala in vederea stimularii refacerii economice, potrivit unei rezolutii votate de Parlamentul European.
Masura va presupune o crestere temporara a ponderii finantarii europene cu zece puncte procentuale peste nivelul actual, daca acest lucru se justifica, si fara a presupune o crestere a alocarii europene la nivelul tarii. Sunt eligibile toate statele membre care se confrunta cu dificultati in asigurarea lichiditatilor si care beneficiaza de asistenta financiara de la Uniunea Europeana. Pe langa Romania sunt vizate si Grecia, Irlanda, Portugalia, Letonia si Ungaria, potrivit aceleiasi surse.
Statele care vor beneficia de masura vor trebui sa demonstreze ca nu dispun de resursele necesare pentru a asigura cofinantarea ce le revine. De asemenea, va fi necesar sa arate cum intentioneaza sa concentreze aceste fonduri pentru a obtine competitivitate, crestere si locuri de munca.
Cresterea ponderii finantarii europene va fi limitata la perioada in care statul memebru in cauza benenficiaza de asistenta de la Uniunea Europeana prin Mecanismul European de Stabilizare Financiara sau Mecanismul Balantei de Plati, dar nu mai tarziu de sfarsitul lui 2013. Masura se va putea aplica si retroactiv.
Urmatorul pas spre implementarea propunerii presupune obtinerea acordului formal al Consiliului European saptamana viitoare. Noile reguli vor intra aplicare imediat ce vor fi publicate in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.