Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

2024 - anul bugetelor record la Galaţi

Investiţii /

2024 - anul bugetelor record la Galaţi
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Consiliul Judeţean Galaţi şi Primăria municipiului Galaţi au anunţat, pentru anul 2024, cele mai mari bugete din ultimii an, iar cei mai mulţi bani vor fi rezervaţi investiţiilor. Astfel, Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, a declarat că peste 80% din bugetul record va fi alocat marilor proiecte ce au ca scop dezvoltarea judeţului, în timp ce Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi, promite realizarea a nu mai puţin de 222 de obiective de investiţii care privesc domeniile esenţiale precum educaţia, sănătatea şi infrastructura. În ambele cazuri, sursa principală pentru investiţii o reprezintă fondurile europene.

    306 milioane de euro, bugetul Consiliului Judeţean Galaţi

    Bugetul record anunţat pentru în 2024 la Consiliul Judeţean Galaţi este în valoare de 1.523.184.000 de lei (306 milioane euro), o sumă cu 50% mai mult faţă de 2023. În 2024, cea mai mare creştere este la capitolul investiţii, acolo unde Consiliul Judeţean a alocat 1.250.228.000 de lei, cu peste 500 de milioane de lei mai mult faţă de 2023, ceea ce înseamnă o creştere de 60% pentru dezvoltarea judeţului.

    "Anul acesta, Consiliul Judeţean are cel mai mare buget din istoria Galaţiului, de peste 1,5 miliarde de lei. Cel mai important lucru este că 82% din acest buget înseamnă investiţii pentru Galaţi, adică peste 1,2 miliarde de lei, principala sursă de finanţare fiind fondurile europene atrase de către echipa Consiliului Judeţean Galaţi. Astfel, în 2024, Consiliul Judeţean are unul dintre cele mai mari bugete de investiţii din ţară. Practic, faţă de momentul în care am preluat primul mandat, în 2016, bugetul de investiţii este de 100 de ori mai mare. Aceste investiţii înseamnă şi crearea de noi locuri de muncă", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

    Fondurile europene, baza investiţiilor

    În 2024, bugetul general al judeţului Galaţi este configurat astfel: 82% pentru dezvoltare şi 18% pentru funcţionare. De asemenea, 60% din bugetul de investiţii, adică aproape 750 de milioane de lei, înseamnă fonduri europene.

    "Cele mai mari sume, adică aproape un milliard de lei, vor fi investite în infrastructura rutieră şi sănătate. Avem investiţii de modernizare a peste 200 de kilometri de drum, de dotare a spitalelor cu aparatură medicală nouă şi de construire a unui nou spital la Tecuci", a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

    Pe lângă continuarea proiectelor aflate deja în implementare, anul acesta, în buget sunt prevăzute sume pentru achiziţionarea unui sistem de proiecţie unic în Europa pentru Planetariul de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, modernizarea Spitalului de la Iveşti, amenajarea a 25 de kilometri de piste de biciclete între Lacul Vânători, Pădurea Gârboavele şi localitatea Smârdan, construirea unui bob suspendat în Parcul de Aventură din Pădurea Gârboavele, achiziţionarea de microbuze şcolare pentru unităţile de învăţământ din mediul rural, amenajarea unui cimitir pentru animalele de companie şi construirea unei săli de sport pentru Şcoala Specială "Constantin Păunescu" din Tecuci.

    Municipiul Galaţi, cel mai mare buget din ultimii opt ani

    Municipiul Galaţi are un buget total de 1,34 miliarde de lei, cu 10% mai mare decât cel de anul trecut şi cel mai mare din ultimii opt ani.

    "Oraşul nostru este în plină dezvoltare şi trebuie să continuăm în această linie. Bugetul pentru 2024, cel mai mare din ultimii opt ani, este croit pe aşteptările gălăţenilor. Pe de o parte, ne asigurăm că vom oferi servicii mai bune pe ceea ce înseamnă funcţionare, iar pe de altă parte vom demara noi proiecte la capitolul dezvoltare. Practic, vorbim despre 222 de obiective de investiţii pe care le avem şi care privesc domeniile esenţiale precum educaţia, sănătatea şi infrastructura. Continuăm astfel parcursul bun din ultimii ani pentru un oraş modern, deschis şi primitor", a declarat Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.

    Bugetul general consolidat al municipiului în 2024 este de 1.342.538.300 lei, din care 502.549.000 lei pentru dezvoltare şi 839.989.300 lei pentru funcţionare, distribuit pe indicatori principali astfel: Sănătate - 224.861.000 lei; Învăţământ - 52.051.000 lei; Transport public - 46.320.000 lei; Salubrizare - 31.142.000 lei; Asistenţă socială - 120.430.000 lei; Teatre - 22.200.000 lei; Întreţinere domeniu public - 17.000.000 lei; Reparaţii străzi - 16.000.000 lei; Zone verzi - 18.000.000 lei.

    76 proiecte prin PNRR

    Pentru anul acesta, Primăria municipiului Galaţi şi-a propus peste 200 de obiective de investiţii în infrastructură, învăţământ şi sănătate. Şi asta după ce, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, s-au obţinut fonduri în valoare de peste 161 milioane de euro pentru 76 de obiective.

    Printre cele mai importante obiective propuse pentru anul 2024 se află modernizarea cartierelor, a bulevardului George Coşbuc, a străzii Domnească (tronson str. Gamulea - str. Gării), a Parcului de la Elice, a Piaţetei de la Biserica Greacă, a Parcului de la Turnul TV, amenajarea de noi locuri de joacă pentru copii, de noi locuri de parcare etc. În plus, pentru modernizarea Falezei Dunării şi a Văii Ţiglinei am obţinut finanţare pentru proiectare şi urmează obţinerea fondurilor europene pentru execuţia lucrărilor.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional