Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Adriana Ticău: "Eficienta energetică asigura mentinerea unor preturi pentru energie accesibile"

GD Perspective /

Adriana Ticău, membru al Comisiei ITRE si raportor al Parlamentului European pentru Directiva 2010/31/CE

Adriana Ticău, membru al Comisiei ITRE si raportor al Parlamentului European pentru Directiva 2010/31/CE

Peste 1800 de amendamente au fost aduse de Comisia de industrie, cercetare si energie (ITRE) a Parlamentului European la propunerea de Directiva privind eficienta energetică si de abrogare a Directivelor 2004/8/CE si 2006/32/CE.

Adriana Ticău, membru al Comisiei ITRE si raportor al Parlamentului European pentru Directiva 2010/31/CE privind eficienta energetica a cladirilor a subliniat în cadrul dezbaterii că: "eficienta energetică reprezintă un instrument major pentru mentinerea unor preturi pentru energie accesibile pentru toti consumatorii si pentru combaterea sărăciei energetice. De asemenea, eficienta energetică si măsurile de crestere a acesteia asigură locuri de muncă si contribuie la competitivitatea UE."

Modificarea directivei privind eficienta energetică este necesară deoarece, în contextul cresterii importurilor de energie ale Uniunii la preturi din ce în ce mai mari, accesul la resursele energetice va juca un rol important în asigurarea competitivitătii UE si a unui trai decent pentru cetătenii europeni. Totodată, conform celor mai recente estimări ale Comisiei, care iau în considerare obiectivele nationale de eficientă energetică pentru 2020 stabilite de statele membre în contextul Strategiei Europa 2020, Uniunea Europeana nu-si va atinge tintele de eficientă energetică stabilite.

"Subliniez importanta asigurării fondurilor necesare pentru măsurile privind eficienta energetică. Dacă nu va exista o concordantă între prevederile acestei directive si alocările specifice din fondurile structurale si din alte fonduri europene pentru cresterea masurilor de eficienta energetica, directiva privind eficienta energetică nu va putea fi implementată. Din cauza crizei, statele membre si consumatorii nu dispun de resursele financiare necesare pentru implementarea unor noi măsuri foarte ambitioase privind eficienta energetică", a subliniat Adriana Ticau.

Propuneri

Propunerea de directivă prevede un cadru comun pentru promovarea eficientei energetice în interiorul Uniunii si norme pentru eliminarea barierelor existente pe piata energiei în scopul îndeplinirii obiectivului de reducere cu 20% a consumului de energie primară până în 2020.

Conform propunerii, statele membre stabilesc obiective nationale în materie de eficientă energetică. Fiecare stat membru stabileste un sistem care asigură că distribuitorii de energie sau societătile de vânzare cu amanuntul a energiei, care îsi desfăsoară activitatea pe teritoriul statelor membre, realizează economii anuale de energie egale de 1,5%, în volum, din cota de piată a acestora în anul calendaristic precedent în statul membru în cauză, cu exceptia energiei folosite în transport.

De asemenea, statele membre promovează pentru toti consumatorii finali disponibilitatea auditurilor energetice accesibile si efectuate într-o manieră independentă de către experti calificati sau acreditati.

Un alt set de măsuri implică sectorul public si anume, începând cu 1 ianuarie 2014, 3% din suprafata totală a clădirilor detinute de organismele publice trebuie să fie renovată anual pentru a îndeplini cel putin cerintele minime în materie de performantă energetică, stabilite prin Directiva privind performanta energetica a clădirilor.

Organismele publice ar trebui să achizitioneze produse si clădiri cu un nivel înalt de performantă energetică pe baza etichetelor si a certificatelor de performantă energetică disponibile.

"Prin amendamentele depuse am solicitat ca nu doar statele membre, institutiile publice din statele membre si consumatorii privati să implementeze măsuri de eficientă energetică, ci si institutiile europene, oficiile si agentiile europene deoarece exemplul trebuie sa pornească de la nivelul institutiilor europene", a precizat Adriana Ticău.

Conform propunerii de directivă statele membre se asigură că toti consumatorii finali de energie electrică, de gaze naturale, de servicii de încălzire sau răcire centralizată si apă caldă menajeră centralizată sunt dotati cu contoare individuale care indică exact consumul real de energie al consumatorilor finali si care furnizează informatii despre timpul efectiv de utilizare.

În finalul interventiei sale, Adriana Ticău a solicitat ca în cadrul actiunilor de instalare a contorizării inteligente, costurile să fie suportate de furnizorii de servicii energetice pe baza unor contracte de performantă energetică, iar pentru cei care au deja instalate contoare la data intrării în vigoare a directivei sa se considere ca îndeplinesc cerintele directivei.

Propunerea de directivă stabileste ca, până la 1 ianuarie 2014, statele membre sa elaboreaze planuri nationale de încălzire si răcire pentru dezvoltarea potentialului de punere în aplicare a cogenerării cu randament ridicat si a serviciilor eficiente de încălzire si răcire centralizată. De asemenea, statele membre trebuie să se asigure că autoritătile nationale de reglementare în domeniul energiei stimulează operatorii de retea să ofere servicii de sistem utilizatorilor de retea care le permit să pună în aplicare măsuri de îmbunătătire a eficientei energetice în contextul dezvoltării retelelor inteligente.

Comisia de industrie, cercetare si energie (ITRE) a Parlamentului European a dezbătut săptămâna trecuta amendamentele depuse la propunerea de directivă privind eficienta energetică si de abrogare a Directivelor 2004/8/CE si 2006/32/CE. Raportul final al comisiei urmeaza sa fie votat pe 28 februarie 2012.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional