Ambasada ItalieiConstructorii italieni au câştigat contracte de 1,2 miliarde de euro în anul 2011
F.A. Perspective / 01 aprilie 2012
Investitorii sondează cu atenţie piaţa românească
În ultimii ani, Italia a fost al doilea partener comercial al României şi multe companii italiene doresc, în continuare, să intre pe piaţa locală sau să colaboreze cu parteneri români.
Costantino Tarducci, şeful Biroului Economic şi Comercial al Ambasadei Italiei la Bucureşti, ne-a declarat că se aşteaptă ca schimburile comerciale dintre Italia şi România să atingă în 2011 cel mai înalt nivel istoric, de peste 12 miliarde de euro, înregistrând o creştere de 13,3% faţă de 2010.
Peste 30.800 de societăţi cu capital italian erau înregistrate în România la sfârşitul anului 2011, astfel că Italia ocupă primul loc în topul companiilor cu capital străin din România, iar în ceea ce priveşte valoarea investiţiilor se situează pe poziţia a VII-a.
"Companiile italiene au fost, sunt şi vor fi active în construcţii şi lucrări de infrastructură (drumuri, căi ferate, poduri, hidrocentrale, metrou, aeroporturi, gări). Sperăm că situaţia internaţională nu va afecta schimburile comerciale dintre România şi Italia şi că societăţile italiene vor rămâne la fel de puternice, datorită capacităţii şi experienţei în sectoarele în care activează", precizează domnul Tarducci.
Italienii au câştigat multe licitaţii de infrastructură
În România sunt prezente cele mai mari companii italiene de infrastructură, precum Astaldi, Impregilo, Tirrena Scavi, Secol si Pizzarotti. Valoarea licitaţiilor câştigate în acest domeniu de către constructorii italieni, de la începutul anului trecut până în ianuarie 2012, este de aproximativ 1,5 miliarde de euro, din care 1,2 miliarde reprezintă câştigul pe 2011, potrivit şefului Biroului Economic şi Comercial al Ambasadei Italiei la Bucureşti.
Printre lucrările contractate de Astaldi / Italstrade se numără modernizarea complexului sportiv "Lia Manoliu", a Aeroportului Otopeni din Bucureşti şi celui din Cluj-Napoca, precum şi a căii ferate Bucureşti - Constanţa, construcţia Pasajului Basarab din Capitală şi a magistralei 5 a metroului bucureştean.
Companiile Impregilo şi Pizzarotti au câştigat, la rândul lor, contracte pentru reabilitarea de căi ferate şi gări, exemplifică domnul Tarducci.
Numărul întreprinderilor care investesc în România este foarte ridicat în toate domeniile. Sectoarele în care activează cele mai importante companii italiane sunt cel bancar, energetic, industrial, agroindustrial şi serviciile. Printre marii investitori se numără Grupul Pirelli, care a investit anul trecut într-o fabrică de anvelope la Slatina, iar anul acesta De" Longhi, renumitul producător de electrocasnice şi-a manifestat interesul să investească într-o unitate de producţie la Cluj-Napoca, adaugă domnul Tarducci.
În viitor infrastructura şi energia vor atrage şi mai mulţi investitori
În perspectivă, infrastructura va fi în continuare un domeniu prioritar şi cu potenţial pentru investitorii italieni din România care sunt interesaţi, în principal, de lucrări pentru autostrăzi, drumuri naţionale, tuneluri, cale ferată.
Pe lângă infrastructură, sectorul energetic şi mai ales energiile regenerabile reprezintă un alt domeniu prioritar pentru România, iar companiile italiene au experienţă în acest domeniu pe piaţa locală. Astfel, Ansaldo Nucleare a contribuit la realizarea reactoarelor 1 şi 2 ale centralei nucleare de la Cernavodă şi este interesată, împreună cu ENEL, să contribuie la realizarea reactoarelor 3 şi 4.
ENEL este cel mai mare investitor italian în domeniul energetic din România , respectiv ENEL Green Power în cazul energiei alternative. "În ultimele luni, multe companii italiene şi-au arătat interesul pentru România, inclusiv pentru înfiinţarea de centrale eoliene şi fotovoltaice", menţionează Costantino Tarducci.
Marile proiecte de dezvoltare pot fi realizate, alternativ, prin parteneriat public-privat. Soluţia PPP a fost implementată cu succes în Italia mai ales pentru reţelele de apă, infrastructura de sănătate si managementul deşeurilor, domenii care ar putea fi abordate prin PPP şi în România, apreciază domnul Tarducci.
Ambasada Italiei îşi propune să aprofundeze în următoarele luni discuţiile cu marile companii italiene pe tema potenţialului reprezentat de proiectele realizate prin parteneriat public-privat, ne-a dezvăluit Costantino Tarducci.
Investitorii sondează cu atenţie piaţa românească
În ansamblu, companiile italiene sunt foarte satisfăcute de relaţia cu partenerii români. Aşteptările lor sunt cele general valabile pentru orice ţară în care activează, respectarea contractelor fiind poate cel mai important aspect, apreciază Costantino Tarducci.
Domnia sa precizează că potenţialii investitori italieni care apelează la serviciile Ambasadei sunt interesaţi îndeosebi de informaţii despre situaţia macroeconomică a României, dacă există potenţial pe anumite segmente şi ce prevede legislaţia românească pe domeniul de interes. Din informaţiile dobândite, investitorii elaborează un plan de afaceri care ţine cont de toate aspectele amintite. Proiectele trebuie să fie făcute însă în aşa fel încât să fie susţinute şi de către banci pentru a putea fi implementate, subliniază reprezentantul Ambasadei Italiei.
De la Timişoara companiile italiene s-au extins în toată ţara
Primele companii italiene s-au stabilit în România în judeţul Timiş, atrase de oportunităţile unei pieţe în formare. Datorită proximităţii faţă de nord-estul Italiei, costurile de transport erau rezonabile. În al doilea rând, odată ce primele companii mici şi medii au investit şi au contribuit la dezvoltarea zonei, s-au creat premisele pentru atragerea altor valuri de investitori italieni şi furnizori. Astfel s-a ajuns la conturarea unui cluster puternic de companii italiene în Banat.
Lucrurile s-au schimbat în timp, iar Bucureştiul şi zonele limitrofe au devenit, de asemenea, foarte importante odată cu intrarea pe piaţă a marilor grupuri precum ENEL, ENI, Finmeccanica, Tenaris şi Pirelli, pe lângă societăţile mici şi medii. Creşterea firmelor a fost facilitată de prezenţa unui întreg sistem de actori instituţionali ("Sistema Paese") care furnizează servicii şi informaţii pentru antreprenori: Ambasada Italiei, Institutul Italian pentru Comerţ Exterior (ICE), Camera de Comerţ Italiană pentru România, Confindustria. La aceştia se adaugă prezenţa unor bănci italiene importante.