Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 8 / 2024

Amenajarea şi designul exterior ne-au ocupat timpul, în pandemie

Amenajări /

Amenajarea şi designul exterior ne-au ocupat timpul, în pandemie
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Vânzările din segmen­tul produselor de amenajare şi design exterior au fost cu 20% mai mari în perioada izolării faţă de acelaşI interval din 2019, potrivit magazinului online Soho Design, care subliniază că, pentru amenajarea balcoanelor, teraselor şi grădinilor, bugetele variază între 600 lei şi 12.000 de lei.

    Mehmet Hortoglu, director general SoHo Design, .consideră: "Interesul pentru corpuri de iluminat de exterior, mobilier şi accesorii pentru grădini, terase şi balcoane este ridicat în această perioadă şi în mod deosebit în acest an, în contextul restricţiilor impuse de pandemia de coronavirus. Avem o creştere de 20% a vânzărilor pentru produsele comercializate de noi pe acest segment şi estimăm că vom avea o cerere mai mare cu 30-35%, pe toată perioada verii. Cele mai solicitate produse sunt accesoriile pentru exterior, cum ar fi felinarele, vazele pentru flori, mobilierul de grădină şi, desigur, toată gama de iluminat exterior, de la aplice de exterior până la sisteme integrate de iluminat pentru grădină".

    Conform SoHo Design, se observă o diferenţă între sumele alocate pen­tru lucrări, pentru comenzile per­soanelor fizice care îşi amenajea­ză spaţiul exterior în sistem do-it- yourself şi, respectiv, pentru comenzile partenerilor de business, designeri specializaţi în spaţii exterioare. Bugetul proiectelor realizate de specialişti în amenajări exterioare este, de regulă, cuprins între 8.000 şi 12.000 lei, în timp ce marja sumelor cheltuite de clienţii finali este de 600 - 7.000 de lei.

    Printre obiectele cel mai des cumpărate se numără corpurile de iluminat de exterior (aplice, lămpi de grădină, felinare), măsuţele de cafea şi scaunele de ratan.

    Spaţiul exterior este valorificat la maximum, dacă se apelează la serviciile specialiştilor în design, conform sursei citate. Aceasta arată că arhitecţii peisagişti şi specialişti în amenajări exterioare realizează proiecte mai complexe, bine structurate, ştiind cum să amplaseze luminile, ce plante şi arbuşti decorativi să folosească, cum să proiecteze traseul aleilor şi ce mobilier să comande.

    Metode de iluminare a spaţiilor exterioare

    Pentru cele mai multe dintre terasele şi grădinile de lângă casă, lămpile şi aplicele exterioare sunt cele mai folosite şi versatile surse de lumină. Acestea se găsesc într-o varietate de forme, adaptate pentru orice stil de amenajare, cu surse de lumină caldă sau rece şi de intensitatea dorită oricărui loc în care urmează să fie montate.

    Specialiştii ne sfătuiesc să folosim lampa de grădină pentru a realiza iluminatul de jos în sus, fie pentru a marca traseele, fie pentru a pune în valoare un copac, o plantă sau un obiect. În funcţie de efectul pe care dorim să îl avem, putem amplasa lămpile de grădină la anumite distanţe de zona pe care o luminează şi putem încerca diverse tipuri de lumini.

    Lumina caldă este recomandată pentru serile romantice sau cu prietenii ori pentru citit şi momente de relaxare. Pentru o atmosferă plăcută putem alege surse care au până la 3000 K (grade Kelvin), conform surselor citate.

    Potrivit specialiştilor SoHo Design, lumina rece, peste 4000 K, accentuează detaliile, dă o notă de eleganţă spaţiului şi poate fi folosită pentru a marca traseele din grădină.

    Momentele de relaxare pe balconul proaspăt amenajat sau în gradina casei vin însoţite de cafeaua de dimineaţă sau de o limonadă rece ori un pahar de vin pe înserat. De aceea, din amenajarea de exterior nu trebuie să lipsească măsuţa versatilă de cafea, potrivită pentru exterior şi un set special de servire - tăvi, platouri, carafe, pahare sau boluri foarte utile şi adaptate decorului exterior.

    Hornbach: Cerere tot mai mare, pentru produse destinate amenajării grădinilor şi balcoanelor

    Hornbach a înregistrat, în ultima perioadă, o cerere tot mai mare, atât în magazinele fizice, cât şi în cel online, pentru produse destinate amenajării grădinilor şi bal­coanelor.

    Mugurel-Horia Rusu, Directorul General al Hornbach România, a transmis, recent: "În contextul pandemiei de coronavirus, distanţarea socială şi petrecerea timpului acasă aduc cu sine şi avantajul că avem mai mult timp pentru mici proiecte pe care le realizam cu greu înainte. Astfel, amenajarea spaţiilor exteri­oare, fie că este vorba de grădină sau balcon, ocupă un loc important în proiectele de bricolaj ale românilor în această perioadă. De altfel, am observat o creştere a cererii pentru produse destinate zonelor din afara casei".

    Potrivit afirmaţiilor sale, amenajarea grădinilor şi a balcoanelor trebuie să aibă la bază o serie de reguli clare, la fel ca şi în cazul decorării realizate la interior. Astfel, în funcţie de mărimea spaţiului, de bugetul alocat şi de preferinţele clienţilor, este important să fie alese cu grijă plantele, obiectele de decor şi mobilier, dar şi sistemele de iluminat.

    Amenajarea spaţiilor exterioare în funcţie de dimensiuni

    Dimensiunea grădinii sau a balconului este un factor ce influenţează puternic alegerile făcute în amenajare. Totuşi, indiferent de suprafaţă, se poate obţine un spaţiu deosebit din punct de vedere vizual şi, în acelaşi timp, perfect funcţional, în care relaxarea să fie cel mai im­portant aspect.

    În timp ce un balcon mare este, de fapt, o grădină la înălţime, unul de mici dimensiuni trebuie organizat astfel încât să ofere libertate de mişcare. Este important de ţinut cont şi de cât de solid este balconul şi ce greutate a ghivecelor poate suporta. Specialiştii Hornbach recomandă, pentru balcon, jardiniere din lut sau plastic reciclat şi, cel mai important, folosirea de pământ de flori de calitate pentru a asigura creşterea sănătoasă a plantelor.

    În cazul unei grădini sau a unei terase generoase, principalele avantaje sunt date de posibilităţile multiple de amenajare, de la simplu - minimalist, la extravagant sau cu vegetaţie luxuriantă. În toate variantele însă, un spaţiu mare oferă posibilitatea de a aloca zone vaste pentru plante. În grădină, gazonul este cel care nu trebuie să lipseas­că, alături de plante decorative, arbuşti şi chiar diverşi arbori. Dacă este vorba de o terasă spaţioasă, montarea unui lemn de terasă din WPC poate da o notă de eleganţă.

    Fiecare spaţiu exterior trebuie să aibă şi o componentă dedicată relaxării. Astfel, atât în grădină, cât şi pe terasă, este esenţial să fie ales un mobilier comod, dar şi alte decoraţiuni precum fântâni, mici iazuri artificiale - în cazul grădinilor - sau zone de grătar.

    Pentru grădinile sau balcoanele de mici dimensiuni este important ca, încă de la început, să fie stabilit felul în care se doreşte să fie folosite - pentru relaxare sau pentru cultivare. În spaţiile destinate relaxării, vegetaţia nu trebuie să lipsească. Specialiştii Hornbach recomandă ca plantele să fie amplasate pe verticală, în diverse jardiniere suspendate, soiurile agăţătoare fiind cele mai potrivite şi uşor de întreţinut. Mobilierul pentru zonele de relaxare sau grătar poate fi şi el de dimensiuni reduse, cu elemente pliabile sau suprapozabile şi uşor de depozitat, mai susţin sursele citate, conchizând că toate obiectele trebuie alese astfel încât să ofere o optimizare cât mai bună a spaţiului.

    Destinaţia grădinii şi a balconului

    Un alt aspect de luat în calcul în momentul amenajării spaţiului exterior, este destinaţia acestuia. Fie că este vorba de o grădină de mari dimensiuni, sau de un balcon mic, opţiunile ţin în primul rând de dorinţele şi stilul proprietarilor. Dacă zona este una destinată relaxării, specialiştii Hornbach recomandă o atenţie sporită pentru mobilier, decoraţiuni şi alte elemente de design.

    În acelaşi timp, un spaţiu exterior, indiferent de dimensiunea sa, poate fi folosit cu succes pentru activităţi de grădinărit.

    "Deşi uneori pare greu de imaginat, pentru a grădinări nu ai nevoie, întotdeauna, de un spaţiu generos. Dacă într-o grădină de mari dimensiuni poţi cultiva pomi fructiferi, legume diverse - în sere sau zone special amenajate -, într-un balcon poţi avea ghivece cu plante aromatice variate, uşor de plantat şi îngrijit, dar şi foarte apreciate de pasionaţii de bucătărie", subliniază Mugurel-Horia Rusu.

    Mobilierul şi decoraţiunile au rolul de a transforma spaţiul, de a-l încadra în viziunea dorită de proprietari. Cel mai important sfat al specialiştilor Hornbach este ca alegerea pieselor de mobilier şi a decoraţiunilor să se încadreze în acelaşi stil şi să urmeze o linie comună.

    Mobilierul este important să fie ales corect în funcţie de dimensiunea spaţiului, pentru a nu bloca zonele de acces. Acesta trebuie să fie unul rezistent, fiind ţinut permanent în aer liber, fie că este fabricat din lemn, plastic, ratan, aluminiu sau alte materiale. Dincolo de rezistenţă, confortul şi funcţionalitatea sunt alte aspecte importante de luat în calcul la alegerea mobilierului. Astfel, materialul din care este fabricat trebuie să fie unul uşor de întreţinut şi, de asemenea, se poate opta pentru piese pliabile, speciale pentru spaţiile de mici dimensiuni, sau pentru unele ce încorporează lăzi de depozitare, pentru grădinile mai mari, arată sursele citate.

    Reprezentantul reţelei de magazine sublniază: "Sortimentul Horn­bach este unul foarte ofertant când vine vorba de decoraţiunile de grădină şi, în contextul pandemic actual, este disponibil spre vânzare atât în magazine, cât şi în magazinul online sau prin serviciul de rezervare şi livrare din magazine. Astfel, pentru zonele de mari dimensiuni dispunem de sisteme de amenajare a iazurilor, de fântâni arteziene, statuete sau diverse foi­şoare şi căsuţe de grădină. În rest, pot fi alese jardiniere şi ghivece în culori şi texturi diverse, piese ce au rolul de a înfrumuseţa şi anima grădina sau balconul"

    Iluminarea spaţiilor exterioare

    Iluminatul spaţiilor exterioare are, dincolo de un rol funcţional, şi un rol estetic. Amplasarea de lumini va pune în valoare zonele cheie şi, în plus, va induce o stare de bine şi un plus de siguranţă.

    Atmosfera din balcon sau terasă poate fi personalizată cu lămpi sau ghirlande de exterior menite să aducă un plus de farmec ambientului, subliniază Hornbach. Plasate strategic în zona mesei, a balansoarului sau în colţuri, oferă posibilităţi nelimitate în jocul cu lumina şi spaţiul.

    Pentru grădinile de mari dimensiuni, variantele de iluminat sunt extrem de variate, de la stâlpi de mari dimensiuni, până la mici corpuri încastrate în sol. Cel mai important este ca acestea să acopere toate zonele şi să asigure un plus de securitate pentru proprietari.

    Mugurel-Horia Rusu a covlkuzionat: "În funcţie de dimensiunea spaţiului exterior, recomandăm să fie alese soluţii de iluminat economice. Astfel, dacă se va folosi reţeaua de electricitate, cele mai potrivite corpuri de iluminat sunt cele LED. O opţiune însă, mai ales în zonele însorite, este folosirea de corpuri de iluminat solare. De asemenea, este de luat în calcul chiar şi varianta unor becuri cu acumulatori încorporaţi sau a unor aplice ce funcţionează cu baterii, dacă aceas­ta se dovedeşte a fi cea po­trivită".

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Proiecte

    Amenajări

    Smart City

    Materiale

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Perspective

    Companii

    Internaţional