Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

BACĂUAmplu program de reabilitare a infrastructurii

F.A. Investiţii /

Romeo Stavarache, Primarul Bacăului

Romeo Stavarache, Primarul Bacăului

Un pod nou de zece milioane de euro pentru Bistriţa

Municipiul Bacău are la dispoziţie, pentru 2008, un buget total de inves-tiţii de 181,15 milioane lei. Banii sunt asiguraţi dintr-un credit intern de 61,5 milioane lei, din credite bancare externe de 1,125 milioane lei, dintr-un fond extern nerambursabil de 32,9 milioane lei, dar şi din fondul de locuinţe în valoare de 1,16 milioane lei.

Alte surse de finanţare sunt taxa de salubrizare (381.000 de lei), fondul de rulment (6,3 milioane lei) şi nu în ultimul rând buget local (44,19 milioane lei) şi cel de stat (33,5 milioane lei - din care suma de 1,04 milioane lei, aplicaţie POR.

Romeo Stavarache, primarul Bacăului ne-a declarat că, până în luna septembrie, primăria a plătit executanţilor de lucrări de investiţii circa 65 milioane lei, urmând ca în perioada următoare să fie plătite şi alte lucrări facturate în intervalul menţionat. Domnia sa ne-a menţionat: "În anul 2006, am demarat programul de modernizare a tuturor celor 136 de străzi balastate din municipiul Bacău. De la Revoluţie până la preluarea mandatului meu în anul 2004, în Bacău fuseseră modernizate doar 21 de străzi. În ultimii trei ani, mai bine de jumătate dintre cele 136 de străzi au fost finalizate sau se află în diferite stadii de execuţie".

Numai în acest an, primăria a finalizat 25 de străzi a căror modernizare a fost demarată anul trecut sau la începutul anului în curs. În execuţie, la finele lunii septembrie, mai erau alte 16 străzi cu termen de finalizare în această toamnă.

Un pod nou de zece milioane de euro peste Bistriţa

Programul de modernizare a infrastructurii rutiere din municipiul Bacău a cuprins şi construirea noului pod peste râul Bistriţa, investiţie de zece milioane de euro, ne-a spus Romeo Stavarache. Inaugurarea Podului a avut loc pe data de 11 septembrie a.c. Investiţia a fost finanţată de la bugetul de stat (22 milioane de lei), fonduri europene (11,1 mi-lioane de lei) şi de la bugetul local (1,9 milioane de lei). Execuţia a durat un an şi jumătate.

Pentru fluidizarea traficului, alte investiţii în infrastructura rutieră constau în modernizarea în sistem giratoriu a cinci intersecţii mari de pe raza municipiului Bacău. Două dintre acestea au fost deja finalizate, celelalte trei urmând să fie realizate până la sfârşitul anului curent. Domnul Stavarache a subliniat că suma alocată pentru modernizarea străzilor, respectiv pentru lucrări de drum şi lucrări tehnico-edilitare), până în luna septembrie, este de circa 47 milioane lei.

Fonduri ISPA de 52 de milioane de euro pentru apă şi canalizare

Toate străzile nou construite în perioada 2006 - 2008, în programul de modernizare a infrastructurii rutiere, au presupus nu doar lucrări de asfaltare, ci şi introducerea sau înlocuirea reţelelor de canalizare şi alimentare cu apă, ne-a explicat primarul Bacăului.

De asemenea, în cadrul proiectului ISPA "Îmbunătăţirea sistemelor de alimentare cu apă, colectare şi tratare a apelor uzate în municipiul Bacău", cu valoare totală de 52 milioane de euro, RAGC Bacău are prevăzută reabilitarea a 11,4 km de reţea de canalizare. Lucrările se aflau în curs de execuţie la finele lunii septembrie.

În ultimii patru ani, primăria a investit în şcoli peste 20 de milioane de euro

Edilul Bacăului susţine că toate cele 80 de unităţi de învăţământ din municipiu au beneficiat, în ultimii patru ani, de ample lucrări de reabilitare sau de reparaţii capitale. Sumele investite depăşesc 20 de milioane de euro. Finanţarea acestora s-a făcut atât de la bugetul de stat, cât şi de la bugetul local.

Pe lângă modernizarea unităţilor existente, actualul Executiv al Primăriei Bacău va demara şi construirea a noi unităţi de învăţământ. Este vorba despre trei grădiniţe, două clădiri noi în două licee băcăuane şi noul Liceu de Informatică. Aceste investiţii erau, la finele lunii septembrie, în stadiu de proiectare.

Bugetul de investiţii alocat pe anul 2008 pentru modernizarea unităţilor de învăţământ din Bacău este de 16,2 milioane lei. Romeo Stavarache ne-a declarat că 60 de şcoli sunt beneficiarele acestor fonduri pentru diferite lucrări de consolidare, reabilitare sau reparaţii. În acest an, investiţiile în dezvoltarea şi modernizarea învăţământului băcăuan s-au concretizat şi în realizarea a 33 de terenuri de sport moderne prevăzute cu suprafeţe sintetice, împrejmuire şi accesorii de sport şi amenajarea a 14 noi spaţii de joacă în incinta grădiniţelor.

Peste 18 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la Spitalul Municipal

În toamna anului 2007, în Bacău a început edificarea primului spital public construit în România după Revoluţie, proiect iniţiat şi susţinut de primarul Romeo Stavarache. Lucrările la noul Spital Municipal, cu o capacitate de 340 de paturi, au continuat şi în anul 2008. Valoarea totală a investiţiei este de peste 160 de milioane de lei (construire şi dotare cu aparatură de specialitate). În acest an, a fost alocată suma de 18,9 milioane lei. Un alt obiectiv este modernizarea "Spitalului de Pneumoftiziologie", care beneficiază, în 2008, de o alocare de 260.000 de lei.

Centru de Afaceri şi expoziţional de 13 milioane de euro

Municipiul Bacău are în curs de implementare trei mari proiecte cu finanţare externă. Unul dintre acestea este Centrul de Afaceri şi Expoziţional Bacău, în valoare totală de 13,2 milioane euro, fără TVA. Fondurile sunt asigurate dintr-un grant PHARE, contribuţia locală şi Fondul Naţional. Obiectivele proiectului sunt dezvoltarea şi dinamizarea mediului de afaceri băcăuan şi regional prin dezvoltarea unei infrastructuri de afaceri complexe şi moderne cu funcţiuni multiple. În particular, acest proiect se va adresa firmelor de tip start-up, microîntreprinderilor şi IMM-urilor din judeţul Bacău şi din regiunea Nord Est, dar şi celorlalte companii care operează în aceste zone.

Un alt proiect este managementul integrat al deşeurilor din municipiul Bacău şi în zonele învecinate. Valoarea totală a investiţiei este de 20 de milioane de euro. Sursele de finanţare sunt asigurate din fonduri ISPA (75%) şi cofinanţarea locală printr-un împrumut BERD (25%). Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea unui sistem integrat eficient şi rentabil de management al deşeurilor, care să asigure protecţia mediului în zona acoperită de proiect şi care să îndeplinească cerinţele legislaţiei naţionale şi europene în domeniu.

Cel de-al treilea proiect este de îmbunătăţire a sistemelor de alimentare cu apă, colectare şi tratare a apelor uzate în municipiul Bacău, cu finanţare din fonduri ISPA.

Puzderie de proiecte pentru accesarea fondurilor structurale

Primul proiect ce urmează să fie finanţat din fonduri structurale şi de coeziune este construirea Pasajului rutier subteran strada Oituz - strada General Ştefan Guşe. Valoarea investiţiei este de 28,7 milioane lei. Proiectul a fost depus în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), Axa Prioritară 2 - Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport, domeniul major de intervenţie 2.1. - Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane - inclusiv construcţia/reabilitarea şoselelor de centură.

La finele lunii septembrie, Primăria Bacău avea în pregătire foarte multe proiecte, în vederea depunerii pentru finanţare prin POR, ne-a spus Romeo Stavarache. Unul dintre acestea este "Reabilitarea şi dotarea cu echipament a Centrului Social pentru Îngrijire Persoane Vârstnice din Aleea Ghioceilor" (2,9 milioane lei, cu TVA inclus). Proiectul va fi depus în cadrul POR Axa Prioritară 3 - "Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, domeniul major de intervenţie 3.2. "Reabilitarea / modernizarea / dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale. Principalele activităţi din proiect sunt reabilitarea termică a clădirii, înlocuirea instalaţiei sanitare, electrice şi termice, dar şi igienizarea camerelor şi a spaţiilor adiacente, dotarea cu mobilier a camerelor şi înlocuirea şarpantei din bucătărie.

"Reabilitarea clădirii şi modernizarea Centrului Social din strada Henri Coandă" este o investiţie în valoare de 2,9 milioane lei, cu TVA. Proiectul va fi depus în cadrul POR Axa Prioritară 3, domeniul major de intervenţie 3.2.

Fonduri structurale vor fi obţinute şi pentru "Reabilitarea clădirii şi modernizarea Centrului de Cazare Temporară a Persoanelor fără Adăpost din Municipiul Bacău" (787.200 de lei). Proiectul va fi depus tot în cadrul POR Axa Prioritară 3, domeniul major de intervenţie 3.2.

Insula de Agrement va fi modernizată

Un obiectiv foarte important pentru primărie este reabilitarea şi modernizarea "Insulei de Agrement", în valoare de 16,4 milioane de lei. Proiectul va fi depus în cadrul POR Axa Prioritară 5 - Dezvoltarea durabilă şi promovarea turis-mului, domeniul major de intervenţie 5.2 - Crearea, dezvoltarea, modernizarea infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice. În cadrul aceluiaşi domeniu de intervenţie, municipalitatea mai avea în pregătire, la finele lunii septembrie, "Construirea Centrului de agrement şi turism la pădurea Tamaş", în valoare de 29,52 de milioane de lei.

Modernizarea Căii Moineşti costă 30,94 de milioane de lei şi reprezintă un proiect ce va fi depus în cadrul POR Axa Prioritară 2 - Îmbunătăţirea infrastructurii regionale şi locale de transport, domeniul major de intervenţie 2.1. - Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane - inclusiv construcţia / reabilitarea şoselelor de centură. Lucrările programate sunt extinderea pasajului Mărgineni între km 0 şi 0 + 300 cu o bandă suplimentară de dreapta pentru accesul spre strada Gării, construirea, între km 0 + 800 şi 2 + 999 a două piste pentru biciclişti, câte una pentru fiecare sens de circulaţie, dar şi modernizarea podului peste pârâul Trebeş, aflat pe sectorul de drum cuprins între Km 2 + 999 şi Km 3 + 017.

În acest an, Primăria Municipiului Bacău a demarat şi finalizat proiecte majore. Printre acestea se numără amenajarea Parcului Unirea 3, sau Parcul Catedralei, pe o suprafaţă de peste 15.000 mp, proiect în valoare de aproximativ 1,7 milioane de lei. Sursa de finanţare a proiectului de amenajare a parcului este asigurată din fonduri nerambursabile, obţinute prin selecţie de proiecte în cadrul Programului naţional de îmbunătăţire a calităţii mediului prin crearea de spaţii verzi în localităţi, lansat de Guvernul României în anul 2007. Valoarea finanţării nerambursabile este de1,54 milioane de lei, iar cofinanţarea de 172.623 de lei este asigurată de la bugetul local.

Un alt proiect este amenajarea Pieţei Pietonale "Vasile Alecsandri", prima de acest gen din Bacău, valoarea investiţiei fiind de circa două milioane de lei. Amenajarea zonei din centrul Bacăului ca piaţă pietonală a cuprins construirea unei fantâni arteziene unic proiectată, la nivelul solului, amenajarea de spaţii de promenadă şi de odihnă, iluminat public modern, spaţii verzi etc.

Foarte importantă este şi investiţia în modernizarea Teatrului de Vară din Bacău. Contractul de proiectare şi execuţie a fost semnat, în luna martie, în urma unei licitaţii, cu consorţiul "Dieffe Coperture" şi "Fabroma Paşcani". Valoarea acestei investiţii este de circa opt milioane de lei. Lucrările vor fi încheiate până în primăvara anului viitor.

Ştirile zilei

Revista
BURSA Construcţiilor

Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

Locuinţe

Piaţa Imobiliară

Amenajări

Smart City

Fotoreportaj

Preţuri

Finanţare

Investiţii

Consilier

Companii

Internaţional