In ultimii ani, baia a devenit tot mai mult un spatiu de relaxare in casele romanilor. Insa acestei incaperi nu i s-a acordat intotdeauna importanta cuvenita, ea devenind tot mai importanta in viata oamenilor odata cu adoptarea tendintelor internationale de amenajare a locuintelor.
Camelia Olesen, director executiv al Kuma Romania, producator local de lavoare, blaturi si mobilier pentru bai si bucatarii, a precizat: "Gustul romanilor pentru obiecte sanitare a inceput sa se dezvolte in urma cu mai bine de patru decenii. In acea perioada, acestia apelau pentru a-si amenaja baile la lavoare in forme rectangulare, din ceramica sau portelan, in culori calde de alb - unt, verde pal si maro. Tot in acea vreme a fost dezvoltata notiunea de compozit si au aparut noi materiale si tehnologii, cu ajutorul carora la inceputul anilor "80 au fost lansate, pe piata americana, ce-i drept, primele lavoare din marmura compusa alba si alba cu insertii gri."
Desi preferinta europenilor si, implicit, a romanilor, pentru lavoarele ovale sau rotunde din ceramica sau portelan alb, alb cu insertii gri sau marmura compozita neagra a fost de neclintit o buna perioada de timp, evolutia si cerintele clientilor pentru amenajarea de bai - SPA au devenit tot mai pregnante.
"Romanii au trecut de la lavoarul simplu, de dimensiuni de pana la 60 cm pe piedestal sau fixat pe mobilier, la cel ceramic, la fel de mic, insa incastrat pe placi de granit.", a spus Camelia Olesen.
La ora actuala, baile romanilor sunt amenajate intr-un stil contemporan, care combina functionalitatea cu design-ul subtil, elegant sau minimalist. Liniile fine, simple, caracteristice bailor actuale, fac din baia comuna a deceniilor trecute doar o amintire. In prezent, atentia intr-o baie incepe sa cada pe lavoar, confectionat din materiale diferite fata de celelalte obiecte sanitare.
In ceea ce priveste trendurile de viitor ale lavoarelor si mobilierului de baie, Kuma spune ca exista un curent in care se merge pe lavoare foarte putin adanci, cu scurgeri ascunse in fante, in unghiuri diferite, sau lavoare cu boluri asimetrice, monobloc.
De cealalta parte, mobilierul are fie forme rectangulare, linii caracteristice ambientarilor moderne, minimaliste, fie forme curbe, specifice amenajarilor clasice, romantice.