Bursa Construcţiilor
Revista Bursa Construcţiilor nr. 6 / 2024

Botoşani: Planuri de modernizare a infrastructurii rutiere

F.A. Investiţii /

Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani

Florin Ţurcanu, preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Aproape 30 de proiecte de investiţii sunt pe agenda de lucru a preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani, Florin Ţurcanu. Acestea vizează în principal modernizări ale drumurilor judeţene, construcţia şi reabilitarea unor poduri, precum şi consolidări ale versanţilor.

    Cel mai mare proiect prevede modernizarea DJ 282B, limită judeţul Iaşi - Prăjeni -Câmpeni - Flămânzi (DN 28B), km 34+740 - 51+530. Valoarea proiectului este estimată la circa 35 milioane lei. La începutul toamnei erau realizate expertiza tehnică, documentaţiile de avizare a lucrărilor de intervenţii şi proiectul tehnic. Documentaţia a fost înaintată Ministerului Dezvoltării Regionale şi obiectivul declarat admis în Programul Naţional pentru Dezvoltarea Infrastructurii, însă, cum acest program a fost întrerupt, Consiliul Judeţean a solicitat fonduri prin Programul HG nr. 577/1997.

    Un alt proiect declarat admis pentru PNDI se referă la modernizarea DJ 207N, Botoşani - Curteşti - Cristeşti - DN 28B, km 0+900 - 13+900. Şi acest obiectiv are întocmite studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic. Valoarea investiţiei este estimată la 27,75 milioane de lei. Pentru acest proiect au fost, de asemenea, solicitate fonduri prin HG 577.

    Tot pe infrastructura rutieră, un alt proiect al CJ Botoşani presupune modernizarea DJ 208H, Pădureni - Coşula - Buda (E58), km 34+150 - 39+150. Pentru acesta au fost realizate studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic. Valoarea este de aproape 10,3 milioane lei. Documentaţia se află pe lista de rezerva a Programului Operaţional Regional, fiind declarată acceptată pentru finanţare.

    Pentru modernizarea DJ 208H, DN 28B (E 58) - Copălău - Cerbu - Dracşani -DJ 297, km 39+150 - 46+850 au fost întocmite studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic. Valoarea investiţiei este de 15,4 milioane lei. Documentaţia se află pe lista de rezervă a POR, fără finanţare asigurată. De asemenea, s-au solicitat şi fonduri prin HG 577/1997.

    Proiectul de modernizare a traseului regional Dorohoi - Racovăţ, tronsonul Ibăneşti - Cristineşti, în lungime de 5 km are studiul de fezabilitate. Valoarea este de aproape 8,2 milioane de lei. Proiectul se află pe lista de rezervă POR fără finanţare asigurată. A fost admis şi la PNDI. CJ Botoşani a solicitat finanţare prin HG 577 pentru acest proiect.

    Aplicaţia pentru finanţarea proiectului de modernizare a traseului regional Dorohoi - Racovăţ, tronsonul Cristineşti - Baranca - Fundu Herţii - Racovăţ, în lungime de 10 km a fost acceptată în Programul Operaţional Comun România - Ucraina - Republica Moldova. Valoarea investiţiei este de 14,78 milioane lei. A fost întocmit studiul de fezabilitate şi, la începutul toamnei, era în derulare procedura de achiziţie a proiectului tehnic.

    Documentaţia pentru proiectul Punct de trecere a frontierei şi a Biroului Vamal de Frontieră Rădăuţi Prut (România) - Lipcani (Republica Moldova) - spaţii şi utilităţi necesare pentru desfăşurarea activităţii de control la punctul de trecere a frontierei a fost înaintată spre finanţare şi inclusă pe lista de rezervă în cadrul Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova. A fost întocmit studiul de fezabilitate. Valoarea investiţiei este de aproape 13 milioane de lei.

    Tot în cadrul Programului Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova a fost depusă şi aplicaţia pentru finanţarea proiectului "Siguranţă pentru punctul vamal Rădăuţi Prut - Punct de trecere a frontierei şi a Biroului Vamal de Frontieră Rădăuţi Prut (România) - Lipcani (Republica Moldova) - amenajare teren în vederea riscului de inundabilitate şi amenajarea drumului de acces către punctul de trecere a frontierei". Valoarea investiţiei este de peste 17 milioane de lei. Aplicaţia nu a fost selectată spre finanţare, motiv pentru care CJ Botosani a contestat punctajul acordat urmând ca aplicaţia să fie reevaluată.

    Pentru alte proiecte admise în PNDI s-a cerut finantarea prin Programul HG 577. Este vorba despre:

    - modernizarea DJ 293A, Viişoara-Cuza Vodă, km 7+000 - 11+550 (în valoare de 9,257 milioane lei), proiectul are studiu de fezabilitate şi proiect tehnic;

    - modernizarea DJ 282H Călăraşi-Libertatea - DN 24C, km 6+540 - 11+540 (în valoare de 7,42 milioane lei), proiectul are studiu de fezabilitate şi proiect tehnic;

    - modernizare DJ 208H, Vorona -Oneaga- Pădureni, km 21+450 - 34+150 (valoarea investiţiei este de 24,92 milioane lei), proiectul se află pe lista de finanţare a programului HG 577. Proiectul are expertiza tehnică, documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii şi proiect tehnic.

    - modernizare DJ 294, Dângeni - Mihălăşeni, km 12+500 - 22+100 (16,62 milioane lei), Proiectul are expertiza tehnică, documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii şi proiectul tehnic.

    - modernizarea DJ 294B, Ştefăneşti - Murguţa - Dobârceni, km 2+400 - 13+010 (17,54 milioane lei). Proiectul are expertiza tehnică, documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii şi proiectul tehnic.

    - modernizare DJ 293 Coţuşa -Ghireni - DN 24C, hm 42+000-47+700) valoarea investiţiei este de 12,78 milioane lei. Proiectul are expertiza tehnică, documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii şi proiectul tehnic. Aplicaţia pentru finanţare a fost depusă la al doilea apel de proiecte din cadrul Programului Operaţional Comun România - Ucraina - Republica Moldova.

    - modernizarea DJ 282, Buhăceni - Dângeni - Hăneşti, km 104+000 - 117+ 570 (29,7 milioane lei). Proiectul are expertiza tehnică, documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii şi proiectul tehnic.

    Totodată, Consiliul Judeţean Botoşani a înaintat proiecte pentru reabilitarea sau construirea a cinci poduri din beton armat cu o valoare cumulată de aproape 15,5 milioane lei, pentru care a solicitat finanţare de la Compania Naţională de Investiţii:

    ­ - reabilitare pod din beton armat pe DJ 2908H, km 39+800, peste râul Miletin, în localitatea Copălău

    ­ - reabilitare pod pe DJ 292 , km 4+980 peste râul Jijia, în localitatea Broscăuţi

    ­ - reabilitare pod din beton armat pe DJ 298 A, km 8+957, peste râul Podriga în localitatea Darabani

    ­ - construcţie pod din beton armat pe DJ 291C, km 14+500 peste râul lui Martin în localitatea Pomârla

    ­ - reabilitare pod din beton armat pe DJ 208C, km 5+300, peste râul Miletin, în localitatea Prăşeni Vale.

    Pentru aceste obiective sunt realizate expertizele tehnice, documentaţiile de avizare a lucrărilor de intervenţii şi proiectele tehnice.

    Consiliul Judeţean Botoşani a solicitat Companiei Naţionale de Investiţii fonduri pentru cinci proiecte vizând consolidarea de versanţi şi modernizarea tronsoanelor de drum aferente. Valoarea cumulată a acestor proeicte este de circa 58 milioane lei.

    Două proiecte importante pentru investiţii cu destinaţie turistică sunt pe agenda Consiliului Judeţean Botoşani.

    Primul are o valoare estimată de peste 70 milioane de lei şi vizează construirea şi modernizarea drumului de acces către Mănăstirea Balş, în vederea includerii în circuitul turistic. Legea 192/2010 a creat oportunitatea să se aprobe trecerea cu titlu gratuit a drumurilor forestiere în administrarea consiliilor locale, situaţie ce permite realizarea proiectului propus.

    Al doilea proiect din categoria celor turistice vizează modernizarea drumului de acces către lacul cu Nuferi - Ipoteşti, pe traseul Stâna Baisa (intersecţia cu DN 29) - Ipoteşti, în vederea includerii în circuitul turistic. Proiectul are o valoare de 19,4 milioane lei. S-a aprobat declanşarea exproprierii pe amplasamentul lucrării de utilitate publică. Documentaţia a fost înaintată la MDRT pentru finanţarea prin HG nr. 120/2010, privind aprobarea Listei cuprinzând proiectele în turism, modificată prin HG nr. 1220/2011. Obiectivul de investiţii este nominalizat în poziţia 14.

    Cele mai importante proiecte de investiţii aflate în derulare

    Dintre proiectele aflate în derulare în judeţul Iaşi , cel mai mare priveşte reabilitarea Spitalului Judeţean de urgenţă "Mavromati" Botoşani, având o valoare de aproape 45 milioane lei. La începutul toamnei era realizat în proporţie de 34%, finalizarea sa fiind prevăzută pentru anul 2013. Antreprenorul este asocierea "Electroalfa" şi "Victor Construct", ambele din Botoşani.

    Al doilea proiect ca valoare aflat în derulare presupune modernizarea DJ 291D, Cristineşti-Suharău-Oroftiana, km 18+000-31+000. Valoarea proiectului este de aproximativ 34,5 milioane lei. Lucrările sunt executate de asocierea "Tehnic - Asist" şi "Transporturi Auto", ambele din Botoşani. La începutul toamnei era executat 67%, finalizarea fiind prevăzută pentru anul 2013.

    Până la sfârşitul acestui an urmează să fie definitivate lucrările de modernizare a DJ 208C, km 10+000-21+870, Vorona - limită judeţ Suceava. Valoarea este de 14,3 milioane lei, lucrările sunt executate de Transporturi Auto Botoşani.

    Tot până la finele acestui an, "Victor Construct" trebuie să finalizeze reparaţiile capitale la imobilul din str. Puşkin nr 2-4 (Casa Garabet Ciomac) din municipiul Botoşani.

    Ştirile zilei

    Revista
    BURSA Construcţiilor

    Vreţi să fiţi la curent cu proiectele iniţiate sau în dezvoltare pe întreg cuprinsul ţării? Care sunt planurile autorităţilor locale în ceea ce priveşte investiţiile în construcţia de locuinţe, spaţii comerciale şi de birouri, infrastructură?

    Vreţi să aflaţi noutăţile pe piaţa materialelor de construcţie?

    Peste optzeci de pagini cu informaţii utile în revista "Bursa Construcţiilor"!

    În exclusivitate - devize pe proiect, preţurile medii ale materialelor şi serviciilor de construcţii.

    Aflaţi care sunt cele mai bune plasamente imobiliare ! Ce şi unde se va construi, care sunt proiectele în curs de execuţie şi toate informaţiile necesare unui investitor pe piaţa imobiliară (preţuri, tendinţe din Bucureşti şi din întreaga ţară).

    Locuinţe

    Piaţa Imobiliară

    Amenajări

    Smart City

    Fotoreportaj

    Preţuri

    Finanţare

    Investiţii

    Consilier

    Companii

    Internaţional